M

Så lär du dig att älska löpning

av | jan 15, 2017 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 11 Kommentarer

Löpning är jobbigt, tråkigt och skaderisken ska vi inte tala om. Det finns mängder av anledningar till varför folk anser att löpning inte är något för dem. Men hur gör man då, om man verkligen vill lära sig att älska löpning och uppleva det där fantastiska som de löpfrälsta yrar om? Här är 6 av mina bästa tips!
1. TA DET LUGNT!
Och då menar jag inte bara att starta upp försiktigt med löpningen så att senor och ligament successivt hinner vänja sig vid belastningen. Jag menar att man faktiskt inte behöver springa så att lungorna håller på att hoppa ut ur kroppen. Testa att dra ner tempot, ordentligt. Och upptäck det magiska i att plötsligt ha ork att prata och ta in omgivningen du springer i.
2. HITTA EN BRA LÖPARKOMPIS
Jag kan ärligt säga att utan mina fina löparkompisar hade det inte blivit många långpass nu under den mörka och kalla årstiden. Men om jag vet att Ingmar, Mia, Nina eller någon annan står och väntar på mig, då blir det mycket enklare att ta sig i kragen och komma iväg.
3. SLÅ IN PÅ NYA VÄGAR
Man kan lugnt säga att undertecknad kan springa Kungsholmen runt i sömnen. På gott och ont förstås. För att inte bli totalt uttråkad är det en bra idé att anstränga sig lite för att hitta nya ställen att springa på. Förmodligen finns det en massa roliga alternativ mycket närmare dig än du tror.
löparhelg
4. BELÖNA DIG SJÄLV
Det må låta ytligt, men ett par nya löparskor eller ett par färgstarka tights kan ibland vara avgörande för om ett pass blir av. Jag älskar fina löpargrejor och det bästa är att numera finns det ett väldigt bra utbud av såväl löparskor som andra grejor för överkomliga priser hos kedjorna. Lidls löparskor har till exempel fått riktigt bra kritik av experter – visste du det? 😉
5. HA NÅGOT ATT SE FRAM EMOT
Visst, en varm dusch räcker som morot för somliga, medan andra behöver annan slags motivation. Ett tag brukade jag alltid avsluta mina långpass med kanelbulle och kaffe på bensinmacken nära där jag bor. Eller så kan man avrunda med en god glass eller en läsk när det är varmt ute. Du vet förmodligen själv vad som funkar bäst för dig, så satsa på det och passen kommer bli mycket enklare att få till.
6. FÅ DET AVKLARAT PÅ MORGONEN
Är du uppskjutartypen? Då kanske det är lika bra att sätta klockan på tidigt, se till att ha lagt fram allt du behöver kvällen innan, koppla på autopiloten och köra. Inledningsvis kommer du att fundera över vad sjutton du håller på med, men sedan kommer det att bli bättre och det bästa av allt: resten av dagen kommer du att känna dig som en drottning (eller kung) och vara supernöjd över att dagens träning redan är gjord.
Har du fler tips? Kommentera gärna!
(Foto bilden ovan: Petra Månström)

Taggar

11 Kommentarer

 1. Camilla

  Bra tips som jag bara kan hålla med om. Ett av mina knep är att lyssna på envar podd eller bok. Då längtar jag ut!

  Svara
 2. Ylva

  Hej!
  Har du med dig något att dricka på dina långpass? Och använder du vätskebälte eller ryggsäck i så fall? Vad rekommenderar du?
  Tusen tack för bra poddar och blogg. Så inspirerande! 🙂
  /Ylva

  Svara
  • Petra Månström

   Hej Ylva! Jag har sällan med mig dricka på mina långpass. De gånger jag har haft det har varit när jag har sprungit i över två timmar och det har varit mycket varmt utomhus. Men då har jag haft vätskebälte eftersom jag blir galen på skvalpet i vätskeryggsäckar 🙂

   Svara
 3. Anna-Lena

  Jag kollar alltid din instagram och blir inspirerad. Var hittar man snygga tights? Vill gärna ha glada färger på dem, inte bara svara som de flesta har.

  Svara
  • Petra Månström

   Vad roligt att du gillar mitt Insta! Finns fina tights på många ställen! För budget, kolla kedjor som H&M, KappAhl, Gina Tricot m m. Webbutiker som Sportamore, Nelly m m har också mycket fint!

   Svara
 4. Tina

  Musik och poddradio i all ära men visst är det riktigt fint att lufsa omkring när solen är på väg upp och skogen vaknar till liv 🙂
  Tack för att du delar med dig 🙂

  Svara
 5. MarathonDonnan

  Prova nya vägar när du ska ut på långpass utan att tänka på tidspress. Gjorde det igår och det var otroligt skönt. Jag lyssnar på poddar också, när jag inte kör intervaller, då vill jag komma ut eftersom jag längtar efter att lyssna på podd. Brukar när jag är less på att bara springa, springa ca 5 km till utegym. Grymmar där igenom överkroppen och sen ca 7 km hem. De sista 7 km brukar gå jätte fort. Fråga mig inte varför men jag får liksom något påslag av något slag. Att klä mig extra piffig är också ett annat sätt jag lurar mig på. Alltså färgglada outfits. Älskar också att skämma bort mig själv med nya träningskläder efter något extra motigt pass.

  Svara
 6. Helena

  Åhh, vilka smarta tips! Som omöjligt att försöka hitta ursäkter att inte ta sig ut.
  Jag är dock lite snål för att köpa skor avsedda för löpning på vintern, har du några tips på bra ”broddar” att använda på skorna?

  Svara
 7. Kristina Ponting

  Härlig blogginlägg, själv verkar jag inte komma bättre i min löpning, snyft, men skam den som ger sig.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen