Tjejer, våga äta som en hel karl!

dessert

”Ska du verkligen äta allt det där?”
”Äter du kanske för två? Det börjar väl bli dags för dig att skaffa smått?”
”Oj, vilken hungrig tjej du är!”

Någon som känner igen sig? Varianter på ovanstående har jag hört i nästan hela mitt liv, förutom i övre tonåren då jag inte åt mycket alls. Sedan kompenserade jag år av svält med att träna OCH äta mycket. Jag älskar mat, särskilt frukostar och desserter. Till frukost ska det vara massor med kolhydrater i form av gott, grovt bröd, müsli och färskpressad juice. Och även om jag har ätit en stadig middag har jag alltid plats för dessert, gärna en chokladfondant, chokladkaka med vispad grädde (som ovan på La Famiglia för några månader sedan) eller något med saltlakrits.

Folk verkar i det närmaste förvänta sig att killar ska vara stora i maten, annars får de ofta höra att det är tjejigt att banta. Men det motsatta gäller också: som tjej förväntas du vara ganska liten i maten, annars kommer kommentarerna som ett brev på posten. Jag förstår faktiskt inte hur folk klarar sig när de sveper en kaffe till frukost och sen drar iväg till jobbet, jag skulle få kortslutning i hjärnan av energibrist.

Vart vill jag komma med den här utläggningen? Jo, jag vill uppmana folk (framför allt tjejer men absolut också en del killar, inte minst löpare) att våga njuta av livet. Har sett väldigt många exempel på skral kosthållning i mina träningskretsar. Maratonlöpare som petar i maten eller äter knappt några kolhydrater, inte mycket av annat heller för den delen. Jo, även om mina gamla ätstörningstankar spökar i bakhuvudet så äter jag fortfarande som jag ska. Än så länge är tankarna bara tankar och det är jag glad över. Min kärlek till mat verkar vara för stark för att låta sig knäckas av jobbiga funderingar.

Jag fattar att många nyfrälsta löpare gärna vill känna sig lätta för att det kanske ger snabbare tider, men det är så lätt att det slår över och blir fel. Särskilt tjejer kan få en rad jobbiga bieffekter av för lite mat, som till exempel hormonrubbningar, mensbortfall, stressfrakturer, benskörhet… Men även folk som inte tränar fullt så mycket kan råka ut för näringsbrist om de hoppar över måltider och sedan kompenserar med mindre nyttig mat.

Så: tjejer, våga äta som en hel karl om ni vill. Det finns ingen som helst anledning att svälta sig genom livet. Tänk att ligga på sitt yttersta och känna att man inte tillät sig att njuta av livets goda. Nej, usch! Dessutom ökar din förbränning om du äter ordentligt, det kan jag lova. Min pojkvän äter till exempel mycket mindre än jag och kan inte begripa vart allt jag äter tar vägen. Jag tackar min masugn till mage och tar en macka till!

Foto bilden ovan: Jonas Hansen.

Share: