M

Om Petra Månström

Jag är kemisten som kastade labbrocken och valde att följa min barndomsdröm. 2003 blev jag journalist på heltid, 2015 sade jag upp mig från jobbet på Svenska Dagbladet och driver nu eget. Jag har alltid gillat att träna men löpning var inte min grej.

Mina första löpsteg tog jag 33 år gammal i december 2009, som följd av ett redaktionsmöte på Svenska Dagbladet där man efterlyste någon som kunde tänka sig att springa Stockholm Marathon året därpå. Och blogga om det hela. Jag gick så att säga in för uppgiften och resten är historia. Sedan den där decemberdagen och fram till slutet av 2015 drev jag Maratonbloggen på SvD.se, som snabbt växte till en av landets största löparbloggar.

Jag har arbetat som frilansjournalist med uppdragsgivare som Allt om resor, Vagabond, Friskispressen, Amelia och MåBra. 2011-2012 ledde jag tillsammans med Sveriges maratonguru Anders Szalkai webbtv-programmet ”Spring!”. Jag är också fast krönikör för löparmagasinet Spring. Jag håller inspirationsföreläsningar om löpning som jag skräddarsyr tillsammans med aktuell uppdragsgivare, jag löpcoachar och dessutom tar jag uppdrag som moderator i träningsrelaterade sammanhang.

I mars 2014 bokdebuterade jag med Det är bara att springa (Karavan förlag). I början av 2014 startade jag också min egen podcast om uthållighetssporter, Maratonpodden, en intervjupodd om uthållighetssporter som produceras av Beppo Ljudproduktion. 2016 startade jag Ewerlöf & Månström, en podd om löpning som jag leder tillsammans med Malin Ewerlöf, en av Sveriges mest folkkära friidrottare genom tiderna. 2018 utkom jag med min andra bok, Smartare löpning (Norstedts).

Vem hade trott att tjejen som var en av de långsammaste i plugget en dag skulle blogga om löpning, springa en massa lopp och dessutom ge ut två böcker om sporten hon tidigare hade haft så svårt för? Idag är löpningen livsviktig för mig, jag brukar säga att det är det bästa lyckopillret som finns.

Låt mig inspirera dig att hitta just din väg till lustfylld, smart och rolig löpning!

Utmärkelser och höjdpunkter

En av Årets 100 inspiratörer 2010: tidskriften Leva

Finalist Årets träningsblogg 2012: bloggportalen Finest.se

Finalist Bästa träningsblogg 2009: magasinet Cosmopolitan

En av näringslivets 250 superkommunikatörer 2017 (Resumé)

Författare till Det är bara att springa, en inspirationsbok om löpning: Karavan förlag (2014)

En av de 100 mäktigaste i svenska sportbranschen 2012, 2013 och 2014 enligt tidningen Sportfack

Medförfattare till Världens löpning, en guidebok till löpning i 13 världsstäder: Vagabond förlag (2013)

Grundare av och programledare för Maratonpodden, en av Sveriges populäraste poddar om uthållighetssporter, startade 2014

Grundade 2016 podden Ewerlöf & Månström, en podd om löpning och livet tillsammans med löparstjärnan Malin Ewerlöf