M

Så väljer du rätt löparskor – stor guide!

av | apr 29, 2023 | Blogginlägg, Event & Media, Senaste nytt, Träning & hälsa | 4 Kommentarer

”Vilka löparskor ska jag köpa? Hur vet jag vilka löparskor som passar just mig?”

Gatorna är rensopade och äntligen börjar solens strålar värma. Då brukar många bli sugna på att ge sig ut och springa och ett stort dilemma brukar dyka upp: vilka löparskor ska jag ha? Det märker jag inte minst på de DM jag får på Instagram så här års, ungefär hälften består av frågor om just löparskor. Så, i det här inlägget tänkte jag räta ut ett gäng vanliga frågetecken när det kommer till att köpa löparskor. Häng med!

Hur ofta måste man egentligen köpa nya löparskor?

Troligen inte alls så ofta som de säger i löparskobutikerna, som ju är intresserade av att sälja så många löparskor som möjligt. Eller i studier, som ofta är sponsrade av olika löparskomärken. Gå istället på din egen upplevelse när det kommer till när du ska pensionera en löparsko.

Utbudet av löparskor är en djungel och det känns nästan obegripligt för många vilka löparskor man ska köpa! Hur ska man egentligen tänka om man vill börja löpträna och ska köpa nya skor?

Köp ett par löparskor som sitter bra och som du trivs i. Köper du dina löparskor i en fysisk butik, be gärna att få provspringa dem på löpband. Och ta också gärna med dig de strumpor du har tänkt använda ihop med skorna. Det här med att din fottyp skulle kräva en viss typ av sko för att du ska undvika skador stämmer inte, enligt exempelvis den här studien.

Måste man lägga massa pengar på dyra löparskor när man är nybörjare?

Absolut INTE! Dyrare löparskor behöver inte betyda att det är skor som passar just dig bättre. Istället för att kolla på priset, satsa på ett par löparskor som du trivs i.

Om man ser till det rent träningsmässiga då, hur startar man upp på bästa sätt?

Skynda långsamt. Flåset förbättras ofta snabbare än vad leder och ligament hinner anpassa sig, så öka inte upp mängden löpning mer än cirka 10 procent från en vecka till en annan. 15-20 minuter med växelvis jogg och rask promenad 3 gånger i veckan är en bra början att utgå från.

Hur viktigt är underlaget vid val av löparskor?

Det har stor betydelse. Hårt underlag som asfalt kräver vanligen mer dämpning än skor avsedda för mjukare underlag som terräng och stig. Där kan istället greppet vara viktigare.

Vad ska man tänka på när det gäller storleken på sina löparskor?

Köp löparskor som har ett litet spelrum på någon centimeter framtill, så att du har lite marginal när foten blir varm och sväller under längre löpturer och lopp.

Det talas mycket om olika typer av löpsteg, vad betyder det egentligen?

Man brukar prata om pronerande, neutralt löpsteg och supinerande löpsteg. Men det man ska ha i bakhuvudet är att pronation och supination av foten ingår i fotens naturliga löpsteg när man springer barfota. Om pronationen eller supinationen inte är kraftig finns alltså ingen anledning till åtgärd.

Hur mycket bör löpsteget påverka valet av löparskor?

Inte alls. Det man har sett i studier påverkar förekomsten av skador är faktorer som för mycket träning, dålig löpteknik, för lite återhämtning, ålder och tidigare skador. Att däremot köpa skor med olika typer av stöd kommer att försvaga vissa muskler i dina fötter och kan i vissa fall orsaka skador. Det bästa du kan göra när du springer är därför att addera styrketräning av fötterna (och för all del även resten av kroppen såklart) till din träningsrutin.

Hoka Clifton 9

Utvecklingen av löparskor går hela tiden framåt, vad är det senaste som kommit de senaste åren?

Vi har till exempel löparskor utan klack (även kallat ”drop”) med bred tåbox, som ger mer utrymme åt tårna och därmed låter stortån vara drivkraften framåt för kroppen som det var tänkt från början när vi sprang barfota. Vi har även ”superskorna” med kolfiberplatta som ger en katapulteffekt när du springer. Har du tänkt sätta världsrekord på till exempel maraton år 2023 är det kolfiberplatteskor som gäller.

Hur ska man tänka om man är en lite mer avancerad och van löpare och ska köpa nya skor?

Variera gärna mellan några olika par löparskor med olika ”drop” (hödjskillnad mellan tå- och hälparti) för att aktivera foten på olika sätt. Du har kanske särskilda ”tävlingsskor” som är lätta och anpassade för just tävling. Kanske också ett par löparskor anpassade för terräng/stig om det är intressant för dig.

Så, vilket budskap vill du förmedla till alla dem som nu när våren kommer ska ut och springa?

Våga skynda långsamt, öka på mängden löpning successivt för att undvika skador och njut av att vara ute och röra på dig. Och våga lägga in gång i dina löpturer, man är inte en sämre löpare för att man går. Tvärtom har man sett studier att någon minuts gång då och då under ett längre distanspass är positivt för mikroåterhämtningen under pågående pass.

Nyhetsmorgon 29/4-2023

Gästade Nyhetsmorgon i morse och pratade om just det här med att köpa löparskor. Du kan kolla hela inslaget här.

Och här kommer de löparskor som jag visade i rutan i morse (innehåller några reklamlänkar):

Motivationssvacka? Kolla in det här!

Har du frågor eller funderingar? Kommentera gärna! Och ha kul därute i spåret!

Taggar

4 Kommentarer

  1. Eva Eriksson

    Tack för jättebra skoinformation!

    Svara
    • Petra Månström

      Kul att du uppskattade inlägget 😍

      Svara
  2. Linda

    De rosa skorna du håller upp, vilket märke och modell är de?

    Svara
    • Petra Månström

      Det är Hoka Clifton 9 🤗

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen