M

För vältränad för att prata om klimakteriet?

av | apr 11, 2023 | Blogginlägg, Livet, Träning & hälsa | 2 Kommentarer

Satt och slöscrollade i mitt Instaflöde nyligen. Stannade till vid en kommentar till ett inlägg på tidningen MåBra:s Instakonto. Det är Monika Björn, för många känd som ”klimakterieaktivist” som visar 5 övningar för den som är i klimakteriet. I en kommentar läser jag:

”Ta en funderare på att anlita en mer ’normal’, genomsnittlig instruktör som visar övningarna. Så man kan lättare identifiera sig och få en bättre ökad självkänsla.”

Den där kommentaren satte igång en massa tankar hos mig. Kom bland annat att tänka på när jag precis hade börjat blogga om löpning på SvD.se 2010 och chefredaktören fick mejl från folk som tyckte att jag var olämplig som löparbloggare eftersom jag ”inte såg ut som en löpare”. Dessutom var jag långsam och skrev om en massa ovidkommande saker. Istället borde tidningen ha valt en ”riktig löpare” som bloggare.

Klipp till för några år sedan då jag under en period tränade mer och hårdare och fick en del DM och kommentarer om att min löpning var för avancerad för den vanliga motionären. Då slog det mig att det spelar liksom ingen roll vad man gör, det är alltid några som kommer att bli missnöjda. Och så är det ju, det går inte att pleasa alla.

Samtidigt funderar jag på vem den som skrev kommentaren på MåBra-kontot hellre hade velat se utföra övningarna. Jag får ibland DM från kvinnor (och män för den delen) som uttrycker uppskattning över att det ibland syns att jag också måste ta i när jag visar en övning. Att det ger dem bättre självkänsla och pepp om de ser en ”normal” person visa övningar.

Det finns såklart inga rätt eller fel i det här, men däremot är jag nyfiken på tankar från dig som läser det här.

Och apropå klimakteriet så har jag skrivit ett annat inlägg om det här – samt även en krönika för MåBra.

Taggar

2 Kommentarer

 1. Ann

  Jag tänker att om ens självkänsla är styrd av hur andra personer som man inte ens känner ser ut, då har man nog en självkänsla som behöver stöttning i allmänhet. Byggas från grunden liksom. Det är inte hur folk i media ser ut som bygger en annans människas självkänsla, den bör väl byggas på andra grunder?

  Svara
 2. Åsa

  Ann, du har nog huvudet på spiken där!
  Jag är inte jättevan vid olika övningar och för mig är det viktiga att det framgår hur jag ska göra den rätt, vad jag får ut av den och vid behov om den kan anpassas till olika nivåer.
  Petra jag tycker att du är väldigt pedagogisk och peppande i dina instruktioner.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen