M

Spring bättre och lindra smärta naturligt med Feldenkraismetoden

av | jan 12, 2024 | Blogginlägg, Personlig utveckling, Podd, Träning & hälsa | 1 kommentar

”Så när jag kom upp och ställer mig så bara känner jag att min rustning försvinner. Jag inser att jag har gått runt och spänt mina muskler sedan tonåren, som ett försvar. För att jag ville skydda mig själv från det här traumat. Så när jag går ut från lektionen så bara känner jag hur det bara rinner av mig.”

– Sofie Turse i avsnitt 339 av Maratonpodden

Har du tänkt på hur du rör dig när du går? När du springer? När du öppnar ett kylskåp? Det finns mycket idag som tävlar om vår uppmärksamhet, inte minst mobiltelefonerna. Och de kan faktiskt stjäla så mycket av din ”bandbredd” att du slutar vara medveten om hur du rör dig i olika sammanhang. Så genom att börja vara mer uppmärksam på hur du rör dig kan du på sikt få tillbaka ditt naturliga rörelsemönster som du hade som barn. Det är här Feldenkraismetoden kan vara en väg till framgång.

I senaste avsnittet av Maratonpodden intervjuar jag Sofie Turse, som är fysioterapeut, idrottslärare och auktoriserad Feldenkraispedagog. Feldenkraismetoden är inte en medicinsk behandling, det är en slags utbildning i rörelse. Det kan handla om att få hjälp med att återfå kontrollen över sitt liv, bli bättre på sin sport eller något helt annat. För mig med långvarig ryggsmärta kan det till exempel vara hjälpsamt att hitta ett bekvämt sätt att röra mig på utan att förvärra skadan och/eller få ökad smärta. En utgångspunkt är att arbeta med din förmåga att reglera och styra dina rörelser för att hjälpa nervsystemet att bryta upp icke-gynnsamma mönster och att lära på nytt. Det är ju nämligen så att muskler inte bestämmer själva, det är hjärnan som talar om för dem vad de ska göra.

Avsnittet om Feldenkraismetoden kan du lyssna på direkt i spelaren nedan eller i valfri poddapp.

Här hittar du bl a en förteckning över auktoriserade Feldenkraispedagoger.

Taggar

1 kommentar

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen