M

Vinterbad och kallbad: utrustning, tips och råd

av | jan 7, 2024 | Personlig utveckling, Träning & hälsa | 5 Kommentarer

Vinterbad, eller kallbad om du hellre vill, blir bara mer och mer poppis. Och jag förstår verkligen varför. Det finns få saker som slår ett vinterbad en krispig dag när det är lagom kallt, vindstilla och solen lyser från blå himmel. Visst vinterbadar jag även när vädret inte är lika trevligt, men det är de där riktigt härliga dagarna som man minns extra bra.

Jag får ofta frågan varför jag gör det här frivilligt. Anledningarna är många. Bland annat så kan den smärta jag annars har i ländryggen dygnet runt försvinna i upp till 12 timmar efter ett vinterbad. Det är skönt, för då slipper jag ta värktabletter som inte är jättesnälla mot tarmfloran. När jag sänker ner kroppen i det kalla vattnet blir jag genast lugn och fokuserad, ångest och jobbiga tankar rinner av mig. Det är bara jag och vattnet, här och nu. Det sägs att den dos endorfiner som frigörs när man vinterbadar motsvarar 20 minuters löpning (!) Extra kul nu när jag för tillfället har ett uppehåll i min löpning på grund av min ryggbehandling.

Utrustning för vinterbad
En värmande och rymlig badrock är toppen att ta på sig efter badet, men också för att byta om i. Badrocken får gärna ha vindtätt yttertyg. Den på bilden är av märket Dryrobe.

Vad händer i kroppen när man vinterbadar?

När du sänker ner kroppen i det kalla vattnet uppstår en akut stressreaktion. Blodkärlen drar ihop sig, blodtrycket och pulsen ökar. När du sedan kliver upp igen så öppnas blodkärlen upp och blodet strömmar tillbaka i kroppen. Det är just det här som ger den där värmande känslan som många upplever när man har kallbadat.

Vid ett vinterbad så frigörs också mängder av endorfiner, som man på grund av dess antidepressiva och ångestdämpande egenskaper brukar kalla kroppens eget morfin. Och det är också dessa endorfiner som står för den smärtstillande effekten som jag uppskattar så mycket. I studier har man också sett att vinterbad ger en lägre risk för infektioner, minskad inflammation och bättre förmåga att hantera stress. Jag märker också att jag har blivit mindre frusen sedan jag började kallbada regelbundet. Men de studier som finns är få och små, så mer forskning behövs för att få mer på fötterna vad gäller vinterbadandets hälsoeffekter. Oavsett vad forskningen säger eller ej så vet jag ändå vad kallbadandet betyder för mig och jag kommer helt klart att fortsätta 😉

Hur långt ska ett vinterbad vara?

Det finns inga regler för hur långt ett vinterbad ska vara. Från några sekunder till några minuter – du bestämmer själv. Mitt råd är att inte pusha dig för hårt, även om du klarar att vara i länge så ökar risken för kramp och nedkylning. När jag började med vinterbad för ett par år sedan så var det snabbt i och snabbt upp som gällde. Nu brukar jag oftast vara i runt 3 minuter och jag känner inte att jag behöver vara i längre än så.

Vem ska undvika vinterbad?

Om du har hjärt-kärlsjukdomar så kan vinterbad vara riskfyllt då det medför ett tillfälligt förhöjt blodtryck. Rådfråga läkare innan du hoppar i plurret. Jag doppar aldrig huvudet heller, vill man göra det så kom ihåg att detta aktiverar dykreflexer som hindrar vatten från att komma ned i luftvägarna, vilket innebär en ökad risk för rubbningar av hjärtats rytm. Bada heller aldrig ensam och aldrig med alkohol i kroppen.

Bästa tipsen till dig som vill komma igång med vinterbad:
 • Bada gärna efter att du har tränat eller bastat, så att du inte är kall från start
 • Har du en bit till platsen där du ska bada, ha med varmt ombyte som du snabbt och enkelt kan få på dig efteråt
 • Använd gärna badskor och handskar (t ex i neopren) för ett säkrare bad
 • Ha på dig en mössa för att undvika att förlora värme den vägen
 • Strunta i att doppa huvudet
 • Ha med en liten handduk som du kan stå på efter att du har badat klart
 • Var inte i för länge, ett snabbt dopp räcker gott
 • Prova dig fram och se hur det känns, alla reagerar vi olika på vinterbad
 • Ha alltid med dig sällskap, såväl för säkerheten som för att det är roligare
 • Ta gärna med varm dryck och sitt och njut en stund efteråt
 • Bada aldrig efter att du har druckit alkohol

Sist men inte minst: vinterbad är njutning och glädje, så glöm inte att HA KUL och NJUT! Frågor/funderingar? Kommentera gärna!

Utrustning för vinterbad
Handskar i neopren, höjer säkerheten på vinterbadet många snäpp. Dessutom blir det roligare att hålla i små isflak med handskar på! Märket på dessa handskar är Deep Sea.

Utrustning för vinterbadBadskor i neopren, de får gärna ha halkskyddande sula. Märket på badskorna är Deep Sea.

Taggar

5 Kommentarer

 1. Carina Johansson

  Rock är beställd😁

  Svara
  • Petra Månström

   Härligt! Älskar min rymliga badrock! 🙂

   Svara
 2. Hanna Karlsson

  Jag vill verkligen testa vinterbad men är sådan badkruka. Kommer ju knappt i på sommaren… Härligt att det hjälper mot din ryggsmärta.

  Svara
  • Petra Månström

   Jag är värsta badkrukan på sommaren, hehe. Men på något knäppt sätt är vinterbad något helt annat för mig. Ologiskt, jag vet =)

   Svara
 3. Kristina Ponting

  Brr, men måste prova när jag kommer åt nån isig pöl:)

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen