M

När ingen vill kolla på mina Insta Stories är dagen förstörd

av | dec 4, 2022 | Blogginlägg, Karriär, Livet | 11 Kommentarer

Okej, rubriken är lite tillspetsad. Det är inte fullt så illa – än i alla fall, hehe. Men sant är att humöret snabbt kan växla från glad och inspirerad till sur och lite lynnig när den här situationen uppstår. En situation som jag förstår är svår att relatera till om man inte som jag delvis försörjer sig på sina sociala medier. Men jag vill ändå försöka förklara för dem som orkar läsa, för det här är en stor anledning till att jag har blivit lite handlingsförlamad. Både när det gäller Instagram och andra sociala plattformar. Det känns liksom meningslöst att lägga ner tid, energi och kärlek på att försöka skapa intressant innehåll när allt färre människor än någonsin ser det man gör.

Jag pratar givetvis om Instagrams algoritm. Eller ”givetvis” är det kanske inte för alla, men för oss som jobbar med det här är just den knasiga algoritmen väldigt mycket på tapeten just nu. Bloggade om det här för ett tag sedan och trodde någonstans att jag var på rätt väg att må bättre. Men upplever att jag hela tiden dras ner i det här ”måste hitta intressant innehåll för att pleasa algoritmen”-tugget. Och när det tuggar på som mest, då blir jag en enormt oskön människa att vara runt. Jag kastas mellan en önskan att försöka skapa innehåll som Instagram prioriterar och att slappna av och lägga ut det jag vill. Och då riskera ännu sämre statistik och sämre resultat.

”Men upplever att jag hela tiden dras ner i det här ’måste-hitta-intressant-innehåll-för-att-pleasa-algoritmen’-tugget. Och när det tuggar på som mest, då blir jag en enormt oskön människa att vara runt.”

Kollade på en ”Så här lyckas du på Instagram i slutet av 2022”-tutorial på Youtube och där var budskapet att hitta det som funkar och hålla sig till det. INTE försöka sig på annat innehåll för att variera, för om du varierar för mycket blir både algoritmen och publiken förvirrad. Men då gäller det att vara en person som står ut med att göra typ samma sak hela tiden och det är inte jag. Så följden blir ständigt ont i magen och en malande känsla av att snart går allt åt skogen.

Sedan blir jag arg på mig själv för att jag upplever att jag tar på mig offerkoftan och försöker ta mig samman ett par dagar. Tills ångesten kommer krypande och en ny runda börjar. Suck, alltså. Det här tär på en som sjutton. Det må vara ett i-landsproblem och allt det där, jag fattar det. Men nu har jag i alla fall försökt förklara varför jag knappt orkar lägga ut Stories längre (färre än någonsin ser dem och många influencers verkar uppleva detsamma) och glömmer bort att lägga ut luckor i min Story-julkalender. För känslan av meningslöshet och irrelevans är så stark just nu. Hoppas innerligt att det släpper snart.

Kram på er och cred till dig som orkat läsa ända hit!

Taggar

11 Kommentarer

 1. Tina Ekberg

  Kära fina du ……… du inspirerar mig ofantligt mycket i allt vad du gör. Dagens höjdpunkt när du ” lagt ” ut något.
  Är så långt ifrån allt vad att ” finnas” på sociala medier det nog går…………. därför vet jag /tänker inte på hur viktigt det är att ge all sorts möjlig respons. MEN det ska bli ändring på det för
  DU MÅSTE FINNAS FÖR MIG!!!

  Stor varm kram från en Skånetös ( Tina)

  Svara
  • Jenny Bursell

   Du syns i alla fall för oss som verkligen gillar dina inlägg men förstår naturligtvis att det krävs många följare som regelbundet tittar för att man ska ha möjlighet att få in lön på det.
   Jag vill ändå ge dig massa kärlek och positiv feedback på det du gör 😍

   Svara
   • Petra Månström

    Tack, fina du! Uppskattar ditt engagemang och att du tar dig tid att skriva 🤗❤️

    Svara
  • Petra Månström

   Tack fina, fina ord och ditt engagemang betyder mycket! Det är lätt att känna sig ensam som influencer ibland ❤️

   Svara
 2. Sofia

  Jag tycker du är fantastisk på det du gör! Jag jobbar med något helt annat än sociala medier så jag tycker det är jättebra att du belyser problemen du upplever med algoritmen på Instagram. Det har fått mig att reflektera över vad jag kan göra för att ”hjälpa till”. Nu mer är jag noggrann med att gilla inlägg, stories och att spara, det är något jag inte har gjort så mycket förut eftersom jag inte tänkt på hur det kan påverka. Och är det något jag vill så är det såklart att du fortsätter med det du gör! Älskar ditt blandade innehåll som är högt och lågt om träning, vardag, känslor, det är så livet är och det är så jag vill se det. Du är bäst ❤️

  Svara
  • Petra Månström

   Bästa Sofia! Så fint skrivet! Tacksam för att du förstår ❤️ Rädd att bli avfärdad som gnällig influencer när man öppnar upp om sånt här, just för att somliga har en hel del fördomar om hur influencers är.

   Svara
 3. Annika

  Instagram är hopplöst. Man skrollar i flödet och efter 5 inlägg är det bara folk man inte följer som dyker upp. Dina inlägg tror jag att jag ser alla faktiskt.

  Svara
  • Petra Månström

   Samma här. Får bara upp märkliga konton som jag inte följer (och inte vill följa). Sjukt irriterande…

   Svara
 4. Marie

  Jag klickar alltid på Instagramloggan för att kunna välja att enbart se de jag följer när jag öppnar appen. Annars kommer bara en massa skit som jag inte följer men lätt fastnar i.

  Stories är ett otyg tycker jag, på en av mina äldre telefoner uppdaterade jag aldrig appen för att slippa få stories öht. Hur funkar det om man bara klickar fram snabbt för nästa story? Räknas den som tittad på? Syns det hur länge en person är inne på varje? Tycker att en del jag följer lägger ut så sjukt många stories och det ska ”re-tweetas” hela tiden så fort någon blir taggad och sedan återtaggad så det tar aldrig slut.

  Svara
 5. Wenche Lier

  Kjære fine du💙
  Stå på og forsett som du gjør💙takker være deg er jeg i gang med trening til maraton💪🏃🏼‍♀️og jeg trener styrke💫
  Jeg er jo en « gammal» dame som ikke forstår alt på di sosiale medier😂🙈💙men digger alt det du legger ut💙vær tro mot det du vil legge ut 💙💙ikke forandre deg om ikke du vil det går i allefall på bekostning av deg selv💙

  Mange varme klemmer fra Wenche 💙🏃🏼‍♀️💪

  Svara
 6. Linda

  Åh bästa Petra , dina inlägg blir man alltid så glad av. Sluta aldrig, lova. Sen jag hittade dig är du en av mina favoriter❤️

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen