M

Vill du bli en bättre löpare? Här är 5 vanliga fallgropar att undvika!

av | aug 16, 2023 | Senaste nytt, Träning & hälsa | 0 Kommentarer

Vill du bli en bättre löpare? Kanske springa mer, snabbare och helst undvika skador? Här kommer fem vanliga fallgropar att undvika på din löparresa!

1. DU MISSBRUKAR OLIKA TYPER AV SKYDD

Tänk dig att det börjar göra ont på utsidan av knät eftersom du har ökat på din löpning den senaste tiden. Du går till en butik som övertygar dig om att du ska investera i ett knäskydd så att du kan fortsätta springa. Varför är det här tyvärr inte en jättebra idé? Jo, för att knäskyddet inte löser de bakomliggande orsakerna till din smärta. Skyddet hämmar musklerna i området från att göra det arbete de är designade för och det hela blir en negativ spiral. Istället: motstå frestelsen att dra på skydd och köra på, ta istället tag i grundorsaken till smärtan genom att kontakta en fysioterapeut/naprapat etc som kan hjälpa dig vidare. Ja, det kan innebära att du får backa tillbaka i din träning och ev rentav pausa löpningen under en tid. Men det kommer att löna sig på sikt, tro mig. Du kommer att bli en bättre löpare. Och vill du trots allt jag har nämnt här ändå använda skydd ibland, gör det t ex under uppvärmningen eller vid enstaka pass.

2. DU VILL ”PERSA” PÅ VARJE PASS

Hyfsat ofta möter jag löpare som gärna vill slå sin förra tid varje gång de springer. De har ofta en viss runda och den vill de springa så fort som möjligt, för att bli en bättre löpare. De pressar sig mer och mer för varje gång tills skadan kommer som ett brev på posten. Eller att träningsmotivationen bara försvinner. För förutom att det inte är ett särskilt smart upplägg att vilja maxa på varje löppass så är det här ett säkert sätt att på sikt helt släcka ut din kärlek till löpningen. Var smart och gör som eliten istället: variera dina tempon och låt majoriteten av din löpning varje vecka gå i ett lugnt tempo. På så vis utvecklar du din inre motor och ger den fler växlar. Samtidigt som ger du kroppen förutsättningar att återhämta sig och springa snabbt när det verkligen behövs, som t ex på ett lopp eller extra viktigt pass.

3. DU STEGRAR LÖPARMÄNGDEN FÖR SNABBT

Jag vet, det ÄR superkul att springa. Men vill du göra löpningen till en långvarig kärlek så gäller det att vara smart. Ett riktmärke är att öka med ungefär 1 km per vecka eller 10-15 %. Lägg sedan gärna in återhämtningsveckor med mindre löpning ungefär var 3-4 vecka.

4. DU TRILLAR I JÄMFÖRELSEFÄLLAN

Precis som att alla inte har begåvats med en fantastisk sångröst så har inte alla heller samma förutsättningar för löpning. Vissa blir jättesnabba nästan utan någon träning alls, medan andra sliter i år utan märkbar förbättring. Så det bästa du kan göra är att lägga ner alla jämförelser. Du sätter bara krokben för dig själv.

5. DU SKIPPAR STYRKETRÄNINGEN

Det finns i vissa löparkretsar en seglivad myt om att man blir ”tung” och alltså en sämre löpare av styrketräning. Inget av detta kunde vara mer fel, det som däremot kan vara fel är upplägget. För givetvis ska inte en långdistanslöpare träna styrka på samma sätt som en bodybuilder, en hockeyspelare eller vad det nu kan vara. Det handlar om att programmera styrketräningen utifrån löparens specifika behov, ibland behövs inte ens vikter, men vad som däremot behövs är kontinuitet i träningen och en vettig progression. Alltså att du successivt ökar belastningen för att hela tiden utmana kroppen. Ta gärna hjälp av en PT med löparinriktning här om du är osäker, mina upplägg hittar du här.

Någon som kände igen sig i någon eller några av punkterna ovan? Berätta gärna i en kommentar!

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen