M

Maraton: tips på loppstrategi och taktik

av | maj 30, 2023 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 0 Kommentarer

Hur ska jag lägga upp mitt maraton? Vilken loppstrategi ska jag ha? Stockholm Marathon är bara dagar bort när det här inlägget skrivs och jag får många frågor om just det här. Och därför tänkte jag ge mina bästa tips utifrån egna erfarenheter samt av coachning av andra. Viktigt också att poängtera att de här tipsen riktar sig till motionärer som antingen vill ta sig i mål eller prestera en viss tid, inte elitlöpare som jagar placeringar.

Taktiktips 1: jämnt tempo hela vägen

Du har förhoppningsvis under din träning fram till maraton en ungefärlig koll på vad som är en realistisk snittfart för just dig. Mitt absolut bästa tips är då att gå ut de första 5 kilometrarna i ett något lugnare tempo än detta. Se det som en ”uppvärmning” om du vill, ett sätt att komma in i loppet. Sedan strävar du efter att hålla ett jämnt tempo hela vägen. Det kommer högst sannolikt att bli jobbigare ju längre in i loppet du kommer, framför allt efter ca 30 kilometer. Målet är att båda halvorna av loppet ska gå ungefär lika fort. Har du riktig tur med formen och yttre omständigheter kan du till och med kanske lyckas med en sk negativ split, att andra halvan går snabbare än den första. Det här är något som alla maratonlöpare drömmer om att lyckas med, även elitlöpare. Jämnt tempo på maraton har dessutom stöd av forskningen, läs mer här.

Taktiktips 2: snabbare första halva

Det här är en strategi som kan vara tuff för de flesta motionärer, men jag nämner den ändå. Du springer alltså första halvan lite snabbare och sedan försöker du att inte tappa alltför mycket under andra halvan. Risken med den här taktiken är att väldigt få löpare lyckas med att inte tappa tokmycket på andra halvan. De blir ofta en alltför tuff påfrestning fysiskt och/eller mentalt med ”väggning” eller brutet lopp som följd. Men känner du att du har kapaciteten så testa gärna. Är du ute efter nytt personbästa på maraton så avråder jag dock bestämt från denna taktik.

Mer läsning:

Vill du bli coachad av mig inför ditt nästa lopp? Läs mer om min onlineträning här.

Så klär du dig inför maran – mina bästa tips!

Bästa sista minuten-tipsen inför maraton

Varmt lycka till med ditt lopp och kommentera gärna om du har frågor!

 

 

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen