M

Fyra månader kvar till maran!

av | dec 26, 2016 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 6 Kommentarer

Insåg det för några dagar sedan: i början av maj ska jag ju springa ett maraton! Och också nästa år tänkte jag bege mig till världens vackraste huvudstad (Prag!) för att njuta av 42 195 meter löpning. 
Hur lägger jag då upp min löpning? Jag har inget detaljerat program som jag hade i början av min ”maratonkarriär”, men jag har en skiss i huvudet som jag försöker försöker följa. Lite grovt ser den ut så här:
DECEMBER 2016-JANUARI 2017:
– Fokus på uppbyggnad
– Tre löppass i veckan fördelat på ett distanspass (45-60 minuter) + ett snabbare pass (långa intervaller, fartlek, långa backar – absolut ingen maxfart utan tävlingsfart på milen som snabbast) + ett långpass (90-120 minuter – lugn fart).
– Komplettera med styrketräning minst en gång i veckan (lyfta skrot i gymmet/övningar med egna kroppsvikten/skivstångsträning i grupp
– Alltid rejäl nedvarning efter snabba passen och fotstyrketräning (härifrån har jag lånat dem!) ett par minuter per dag
Prag maraton
FEBRUARI 2017-MARS 2017:
– Fortsatt uppbyggnad med inslag av mer fart
– Tre-fyra löppass i veckan fördelat på 1-2 distanspass (45-60 minuter) + 1-2 snabbare pass (långa och korta intervaller, fartlek, långa och korta backintervaller – maxfart då och då under korta intervallpass) + ett långpass (90-180 minuter – lugn/medellugn fart, från mitten av mars med insprängda avsnitt i tänkt tävlingsfart på maraton)
– Ett av veckans snabba pass kan med fördel bytas ut mot alternativ träning i hög puls (spinning, landsvägscykling m m)
– Komplettera med styrketräning minst en gång i veckan (lyfta skrot i gymmet/övningar med egna kroppsvikten/skivstångsträning i grupp
– Alltid rejäl nedvarning efter snabba passen och fotstyrketräning (härifrån har jag lånat dem!) ett par minuter per dag
APRIL 2017-MAJ 2017:
– Tydligare maratonfokus och formtoppning
– Tre-fyra löppass i veckan fördelat på 1-2 distanspass (45-60 minuter) + 1-2 snabbare pass (långa och korta intervaller, fartlek, långa och korta backintervaller – maxfart då och då under korta intervallpass) + ett långpass (90-180 minuter – lugn/medellugn fart, allt större inslag av tänkt tävlingsfart på maraton)
– Komplettera med styrketräning minst en gång i veckan (lyfta skrot i gymmet/övningar med egna kroppsvikten/skivstångsträning i grupp
– Alltid rejäl nedvarning efter snabba passen och fotstyrketräning (härifrån har jag lånat dem!) ett par minuter per dag
Någon undrar kanske vilket tidsmål jag har. Brukar inte skriva så mycket om tider längre eftersom jag med tiden (!) har flyttat fokus i min löpning. Men visst har jag en tänkt tävlingsfart på maran – lyssnar du på senaste avsnittet av Malin Ewerlöfs och min podd ”Ewerlöf & Månström” så får du veta allt om den! 😉 Fler som har planer på en mara nästa år?

Taggar

6 Kommentarer

 1. Kjell.Nilsson

  Verkar ganska hårt program men förstår att du är sugen att blåsa på lite nu när hälen m.m förhoppningsvis är ok.
  Är 57 år när jag springer maran i Stockholm juni för den tionde i rad .. sedan blir det lugnare några år
  sugen på halvmara Prag m.m
  Från I slutet av jan 18 km eller längre lördagar måndagar Runday vi kör ofta intervall ,samt ett pass cirka 1.20 min
  mest distans men ska försöka variera det passet.Samt tre fyspass i veckan .Det här träningen räcker till
  cirka 5-10 min sämre än personbästa.Kanske byter ett pass mot två cykelpass 30 min om jag känner mig sliten
  Lycka till med träningen ! Prag är ju nästan ”hemmaplan” för dig !!!

  Svara
  • Petra Månström

   Hårt program? Nja, där håller jag inte med. Jag skulle vilja påstå att såväl rena nybörjare som mer rutinerade löpare kan inspireras av detta upplägg, handlar bara om att anpassa sträcka och fart. Ser t ex att TSM (Team Stockholm Marathon) lägger in fartökningar i långpassen redan nu, det skulle jag inte göra om jag siktade på Sthlm Marathon. Men så är jag ju en feelgoodlöpare också som inte jagar tider 🙂 Ha det bäst!

   Svara
 2. Kjell.Nilsson

  Tack för kommentar fick inspiration till ett Feelgoodpass tog extra stopp i solen vid lila flodhäst !
  vid ett dagis nära vattnet,Gröndal sedan hem via Hornstull avstod Västerbron istället
  S. Mälarstrand.

  Svara
 3. My

  Jag ska också springa Prag maraton så perfekt att du delat ett upplägg som jag kan inspireras av!

  Svara
 4. Lina

  Hej!
  Överväger att springa Sthlm marathon. Sprang Lidingöloppet i höstas, men mest tränat styrka efter det. Hur tidigt tycker du att man bör börja träna inför ett marathon? Klarar man sig på att bara springa 3 pass i veckan? Vill gärna kunna köra styrka också för att kroppen ska hålla och har svårt att hinna det i samband med löppass.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen