Anders Hansen

Psykiatern Anders Hansen förstår inte varför fler läkare känner till vilken effekt motion har på stress, ångest och depression. Ett mirakelmedel som inte marknadsförs i närheten lika hårt som mediciner, trots att den är helt gratis och fri från biverkningar.

Tidigare i år utkom Anders med boken ”Hjärnstark” (Fitnessförlaget), som jag skulle vilja påstå är en enda lång hyllning till fysisk aktivitet i allmänhet och löpning i synnerhet. Där berättar psykiatern han om patienter som vägrat antidepressiv medicin och istället botat sig själva med hjälp av regelbunden motion. Han har också plockat russinen ur kakan ur all den forskning som hittills har gjorts på hjärnan.

Bättre än korsord och sudoku

Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna en aning. Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent så gäller det att röra på sig. Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.

I senaste avsnittet av min podd Maratonpodden intervjuar jag Anders Hansen. Du får handfasta tips på hur du bör motionera för att optimera effekten på hjärnan – och så får du veta varför yoga och styrketräning inte är lika hjärneffektivt som konditionsträning. Och mycket, mycket mer.

Lyssna direkt i spelaren nedan, på Spotify i mobilen eller följ någon av nedanstående länkar. Mycket nöje!

Foto bilden ovan: Helen Karlsson

Share: