M

Här är världens bästa stressmedicin

av | dec 22, 2016 | Blogginlägg, Podd, Träning & hälsa | 7 Kommentarer

Psykiatern Anders Hansen förstår inte varför fler läkare känner till vilken effekt motion har på stress, ångest och depression. Ett mirakelmedel som inte marknadsförs i närheten lika hårt som mediciner, trots att den är helt gratis och fri från biverkningar.
Tidigare i år utkom Anders med boken ”Hjärnstark” (Fitnessförlaget), som jag skulle vilja påstå är en enda lång hyllning till fysisk aktivitet i allmänhet och löpning i synnerhet. Där berättar psykiatern han om patienter som vägrat antidepressiv medicin och istället botat sig själva med hjälp av regelbunden motion. Han har också plockat russinen ur kakan ur all den forskning som hittills har gjorts på hjärnan.

Bättre än korsord och sudoku

Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna en aning. Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent så gäller det att röra på sig. Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.
I senaste avsnittet av min podd Maratonpodden intervjuar jag Anders Hansen. Du får handfasta tips på hur du bör motionera för att optimera effekten på hjärnan – och så får du veta varför yoga och styrketräning inte är lika hjärneffektivt som konditionsträning. Och mycket, mycket mer.
Lyssna direkt i spelaren nedan, på Spotify i mobilen eller följ någon av nedanstående länkar. Mycket nöje!


Foto bilden ovan: Helen Karlsson

Taggar

7 Kommentarer

 1. Kjell.Nilsson

  Vad trevligt ska lyssna på avsnitt 73 Anders Hansson under julhelgen.
  Tack för bra pood blir det kanske livesändning avsnitt 75 !

  Svara
  • Petra Månström

   Anders Hansen heter han 🙂 Ja, det vet man aldrig!

   Svara
 2. Ann-Sofie

  Jag är en av de som vägrar medicin. För två år sedan var jag sååå övermedicinerad. Jag åt så många olika piller att jag inte kan minnas hur många de var. Djupt deprimerad och hög ångest med diverse destruktiva beteeenden för att orka överleva. Jag hade i fler omgångar varit inneliggande på psyk för att jag inte klarade av mitt mående. För två år sedan bestämde jag mig för att sluta med alla piller, de hjälpte ju ändå inte. Fick ju hela tiden fler och fler för att ”bota” biverkningarna från de jag redan hade… -ekorrhjul!
  läkarna var inte positiva till mitt beslut. Men jag slutade ändå. Bort med alla piller! Nu, två år senare, väger jag 40 kg mindre, är glad, jobbar och … motionerar (med olika intensitet förstås) varje dag! Motionen är min bästa och helt nödvändig medicin för att få ett bra liv.
  Och jag älskar det! Varje dag är jag helt pirrig av förväntan över nästa löptur/gympass/ridpass skulle inte vilja ha det på något annat sätt!

  Svara
  • Petra Månström

   Blev helt rörd av din kommentar! Det är så fantastiskt att höra människor vittna om vilken enorm kraft det finns i att börja motionera. Och vilken känsla det är att man har åstadkommit detta själv! Kram och god jul!

   Svara
   • Ann-Sofie

    Kram och God Jul till dig också! Och tack för all inspiration du ger!

    Svara
 3. Karin

  Det var just pga stress jag började springa. Jag var så frustrerad att det liksom kröp i hela kroppen, fick ingen ro och husets väggar började kännas instängande. Jag bara måste ut! Nu, flera år senare, vet jag att bästa medicinen efter en jobbig dag är ett löppass. Långt, kort, snabbt eller långsamt spelar ingen roll men efteråt mår man alltid mycket bättre. Man kan säga att jag har inte tid att INTE springa.

  Svara
 4. Jessica Andersson Larsdotter

  Hela personalstyrkan på min skola fick denna bok i julklapp. Ska bli väldigt spännande att läsa den-

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen