motion

När jag postade en blänkare om senaste avsnittet av Maratonpodden, som handlar om vad motion betyder för hjärnan, på min Facebooksida kom en kommentar jag hade förväntat mig:

”När du är sönderstressad på grund av arbete, familjeliv och annat så hamnar en löprunda väldigt långt ner på listan. Men visst, jobbar man 80 procent med full lön, har städhjälp, läxhjälp och matkasse levererad hem till dörren – då går det kanske. Är så trött på detta resonemang!”

Det här är en typ av kommentar som jag ofta hör. På stan, på arbetsplatser, på tunnelbanan – till och med i omklädningsrummet på gymmet. Många känner att de helt enkelt inte har tid att träna eftersom livets andra måsten tränger sig före i kön.

Men grejen är ju: man måste inte ge sig ut och SPRINGA! Att röra på sig är inte nödvändigtvis samma sak som att springa. Du behöver inte ens byta om till träningskläder. I intervjun för Maratonpodden berättar författaren till boken Hjärnstark, psykiatern Anders Hansen, att ALLT RÄKNAS. Bara att du gör det där gamla vanliga uttjatade: tar trapporna istället för hissen, går av bussen en hållplats tidigare och promenerar eller tar en promenad på lunchen innebär stora vinster för hjärnan.

Vi behöver inte längre röra på oss

Varför är det då så svårt? Varför vill vi så gärna säga att vi inte hinner, varför hamnar vi så ofta i soffan? Enkelt. Vi människor har egentligen ingen anledning att röra på oss längre. Vi behöver inte jaga ihop vår mat ute på savannen. Vi behöver inte springa flera mil för att trötta ut ett djur så att vi till slut kan döda det och äta upp det.

Den enda anledningen för oss att röra på oss idag är för att hålla oss friska! En anledning som är svår att ta in så länge vi är just friska. Först när vi inte är det så KANSKE vi börjar intressera oss för andra behandlingsmetoder än antidepressiv medicin, till exempel.

Det ÄR svårt, jag vet. Dessutom tar det en stund för att se resultat, vilket är en stor nackdel för motivationen. Man måste helt enkelt bara dra ner kepsen och köra. Så enkelt – eller svårt – är det. Fler tankar i ämnet?

Share: