M

Höstens bästa löparskor – stor guide!

av | sep 25, 2023 | Senaste nytt, Träning & hälsa | 0 Kommentarer

”Vilka löparskor ska jag köpa? Hur vet jag vilka löparskor som passar just mig?”

Hösten är här med krispig luft och vackra färger. Då brukar många bli sugna på att ge sig ut och springa och ett stort dilemma brukar dyka upp: vilka löparskor ska jag ha? Finns det några roliga skonyheter jag kan inspireras av? Det märker jag inte minst på de DM jag får på Instagram så här års, ungefär hälften består av frågor om just löparskor. Så, i det här inlägget tänkte jag räta ut ett gäng vanliga frågetecken när det kommer till att köpa löparskor. Häng med!

Hur ofta måste man egentligen köpa nya löparskor?

Troligen inte alls så ofta som de säger i löparskobutikerna, som ju såklart är intresserade av att sälja löparskor. Eller i studier, som ofta är sponsrade av olika löparskomärken. Gå istället på din egen upplevelse när det kommer till när du ska pensionera en löparsko.

Utbudet av löparskor är en djungel och det känns nästan obegripligt för många vilka löparskor man ska köpa! Hur ska man egentligen tänka om man vill börja löpträna och ska köpa nya skor?

Köp ett par löparskor som sitter bra och som du trivs i. I detta e-handelns tidevarv vill jag slå ett slag för att helst gå till en butik och prova ett gäng löparskor som du gillar och provspringa dem på ett löpband. Det ökar sannolikheten för att du ska hitta rätt från början. Och ta också gärna med dig de strumpor du har tänkt använda ihop med skorna. Det här med att din fottyp skulle kräva en viss typ av sko för att du ska undvika skador stämmer inte, enligt exempelvis den här studien.

Höstens löparskor

Hur viktigt är underlaget vid val av löparskor?

Det har stor betydelse. Hårt underlag som asfalt, löpband etc kräver vanligen mer dämpning än skor avsedda för mjukare underlag som terräng och stig. Där kan istället greppet vara viktigare. Springer du i terräng där det kan vara mycket blött eller rentav kör swimrun och både simmar och springer med löparskorna så kräver det till exempel både bra grepp och dränering.

Utvecklingen av löparskor går hela tiden framåt, vad är det senaste som kommit de senaste åren?

Vi har till exempel löparskor utan klack (även kallat ”drop”) med bred tåbox, som ger mer utrymme åt tårna och därmed låter stortån vara drivkraften framåt för kroppen som det var tänkt från början när vi sprang barfota. Vi har även ”superskorna” med kolfiberplatta (eller en platta i annat effektivt material) i mellansulan som ger en katapulteffekt när du springer. Har du tänkt sätta världsrekord på till exempel maraton i år är det skor med katapulteffekt som gäller. Några trender som jag ser komma just nu är fler och fler sk hybridskor som fungerar både på asfalt och i enklare terräng, samt att vi ser någon form av platta i mellansulan även i trailskor. Vi ser också allt fler löparskor med någon form av platta i mellansulan som är tänkta även för dagligt bruk.

Hur ska man tänka om man är en lite mer avancerad och van löpare och ska köpa nya skor?

Variera gärna mellan några olika par löparskor med olika ”drop” (höjdskillnad mellan tå- och hälparti) för att aktivera foten på olika sätt. Du har kanske särskilda ”tävlingsskor” som är lätta och anpassade för just tävling. Kanske också ett par löparskor anpassade för terräng/stig om det är intressant för dig.

Gästade Nyhetsmorgon i lördags morse och pratade om just det här med att köpa löparskor. Du kan kolla hela inslaget här.

Och här kommer de löparskor som jag visade i rutan i lördags:

Puma Magnify Nitro 2, 1 700 kr

Puma Deviate Nitro Elite 2, 2 500 kr

Craft Nordlite Ultra, 2 000 kr

Mizuno Wave Rider 27, 1 900 kr

Hoka Challenger ATR 7 GTX, 2 499 kr

Hoka Mach X, 2 699 kr – en lätt och bekväm löparsko med en inbyggd nylonplatta som fungerar klockrent både på de långa träningspassen och på loppet.

Icebug Pytho6 Women’s RB9X, 1 699 kr

Icebug Aura Women’s RB9X, 1 799 kr

Adidas TERREX Soulstride Flow GTX, 1 699 kr

Adidas Adizero Boston 12, 1 699 kr

On Cloudstratus 3, 2 000 kr

Asics Gel-Kayano 30, 2 100 kr

Asics Fujispeed 2, 1 900 kr

New Balance Fuelcell Rebel v3, 1 750 kr

New Balance Fresh Foam X More Trail v3, 2 000 kr

Har du frågor eller funderingar? Kommentera gärna! Och ha kul därute i spåret!

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen