M

Träning under klimakteriet – hur ska jag tänka?

av | okt 2, 2023 | Blogginlägg, Livet, Träning & hälsa | 0 Kommentarer

Hur ska jag tänka kring träning och kost under klimakteriet? Det här är en fråga jag ofta får. Man ska naturligtvis ha i bakhuvudet att det finns en grupp kvinnor som inte upplever några besvär alls i samband med klimakteriet, medan andra får stora problem med sömnbrist och svårt att motivera sig till träning. Här kommer ett generellt svar till dig som upplever att du inte känner igen din kropp och att träningen under klimakteriet inte fungerar.

FRÅGA:

Jag tänker och reflekterar mycket över klimakteriet, träning och kost.. Hur ska jag tänka? Så frustrerande att inte känna igen sig själv och sin kropp, den funkar inte/reagerar inte på samma sätt. Så gärna träningstips som gäller för 40+ och småbarnsmamma. Jag är 55+ och mitt i klimakteriet, gillar att springa.

SVAR:

Tack för din fråga! Jag får väldigt många frågor om just klimakteriet, hur man ska träna i klimakteriet och även om hur man får bort den ”klimakteriemage” (alltså ökad fettinlagring på buken) som vissa beskriver.

Att du inte känner igen din kropp beror på att under klimakteriet så sjunker nivåerna av östrogen i kroppen, för att sedan hamna på en naturligt lägre nivå efter menopaus. Kroppsfettet kommer då inte att lagras in på typiskt kvinnliga områden utan hamnar istället på magen. Somliga upplever detta mer och andra mindre.

Många kvinnor i klimakteriet vittnar om problem med sömnen. Sömnbristen stressar kroppen och därmed påverkas träning, återhämtning och övriga vardagen såklart. Känner du igen dig i sömnproblem så är mitt råd att testa hormonbehandling, t ex med bioidentiskt östrogen. När väl sömnen är på plats är det lättare att hantera resten.

Mitt generella råd kring kost och träning under klimakteriet är att styrketräna mer och dra ner på löpningen (och annan konditionsträning). Alltför många, långa och tuffa löppass stressar kroppen. Kostmässigt upplever många kvinnor en positiv effekt av att dra ner lite på mängden kolhydrater och öka proteinintaget. Att inte hamna i ”svältläge” är oerhört viktigt, eftersom detta stressar kroppen. Så se till att du verkligen äter dig mätt och får i dig det du behöver.

Försök också att inte titta för mycket på vågen om du nu gör det, landa i att det här är ett projekt som behöver få lite tid på sig. Och tänk på att muskler väger mer än fett 😉

Stor kram!

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen