M

Det är tufft just nu…

av | okt 22, 2022 | Blogginlägg, Karriär, Livet | 62 Kommentarer

Usch, vet inte riktigt hur jag ska formulera mig här. Orden brukar oftast flyta på utan problem, men nu blir det inte lika enkelt. Antagligen för att jag skriver om något som känns väldigt personligt och utlämnande.

Troligen märks inte det här särskilt mycket i mina sociala medier. Så just därför är det nog ännu viktigare att lyfta det här,  känner jag. För det är så lätt att man som influencer hamnar i samma fack som influencers med liv som är väsensskilda från mitt. Så här vill jag komma med lite verklighet som kanske förvånar, men då får det vara så.

För den nakna sanningen är att det är tufft just nu. Oerhört tufft. Har tvingats lägga flera planerade satsningar inför hösten och vintern på is. Det är väldigt osäkert om jag kan fortsätta med Maratonpodden och som grädde på moset slår Instagram till med tokiga algoritmer som på ren svenska har varit åt h-e. Min synlighet där har minskat med över hälften och ja…man kan hålla sig för skratt. Jag är ingen TikTok-människa, jag vill skriva texter till bilder och det gillar ju inte Instas algoritm som premierar knasiga videos som jag får utslag av att kolla på. Jag vägrar ju kasta in handduken, men helt ärligt är det mycket tuffare just nu än under pandemin. Det är också en stor anledning till att jag har väckt liv i bloggen igen, men jag fattar ju att det tar tid att bygga upp en publik här igen. Lång tid.

Så en stor del av min tid går just nu tyvärr åt till att känna ångest inför framtiden. Osäkerhet är ju alltid en del av tillvaron som egenföretagare och det är helt OK för mig. Men osäkerheten jag känner just nu är mer än så. Den skakar om mig i grunden och får mig att må mycket dåligt. Jag ifrågasätter allt jag gör just nu, känner mig misslyckad och ja – mår helt enkelt kasst.

Jag har fått sparken flera gånger, blivit svårt mobbad av en tidigare chef och har utöver det en massa andra mindre roliga saker i min livsryggsäck så här långt. Det här blir förstås en ytterligare erfarenhet att lägga i den, men när man är mitt i det hela är det så himla svårt. Och min högkänslighet gör mig garanterat extra sårbar för svängningar i konjunkturer, knasiga algoritmer och annat. Det värsta den här gången är nog att motgången är så odefinierbar. Det är ingen person, inget mer konkret än vindar som just nu blåser åt fel håll.

Förlåt för att jag tycker lite synd om mig just nu. Det kommer såklart att gå över. Men vill ni hjälpa mig lite extra just nu så engagera dig gärna i det jag skriver här, för det gör MASSOR. Att gilla ett blogginlägg och kanske kommentera med ett par ord tar bara några sekunder, men gör stor skillnad för mig och min verksamhet. Och vill du inte hjälpa mig så är det helt okej, då är det bara att scrolla vidare.

Stor kram till dig och sorry för ett kanske lite gnälligt inlägg. Ljusare tider kommer, eller hur?

Taggar

62 Kommentarer

 1. Jennifer

  I mitt flöde dyker du iallafall upp flitigt! Det är så mycket som är knas just nu, men det tröstar föga…
  Jag hoppas att du fortsätter med allt det goda och inspirerande du ger, det gör skillnad!

  Svara
  • Gee_ests_and_runs

   I mitt också! Du ligger ofta högst upp. Men det beror kanske på att jag har lagt in dig som favorit? ☺️ Så kanske tipsa dina följare om den möjligheten?

   Svara
  • Åsa Wojtowicz

   Jag ser alltid dina inlägg på Instagram och ska bli bättre på att lämna spår där som hjälper dig.
   Kram och tack för allt du lär ut.

   Svara
   • Petra Månström

    Fint att höra och tack snälla! Det betyder mycket! Kram tillbaka

    Svara
  • jesper barkman

   Har ganska nyligen börjat följa Dig på sociala medier ffa FB där Du dyker upp rätt ofta i mitt flöde! Intresserar mig för Din förmåga att coacha! Löptränar inte själv längre men skulle gärna vilja komma tillbaka fast det är segt för en 65-åring. Men jag återkommer med hopp om tips på hur jag ska gå tillväga.
   Lycka till Du har otroliga förmågor att nå ut!!

   Svara
   • Petra Månström

    Tack Jesper! Härligt att höra och välkommen som ny följare!

    Svara
  • Charlotte

   Du är alltid ärlig och rak i åsikter, öppenhet och med trovärdighet i sanarbeten. Det har större betydelse i längden. För dig och säkert för de som följer dig. Stay true, stay you! Kram

   Svara
 2. Henny

  Så tråkigt att höra! Ditt instagramkonto har varit min favorit sedan jag började springa. Lyssnar även på podden varje vecka, alltid lika bra! Kämpa!❤️

  Svara
  • Linnéa

   Skickar styrkekramar <3

   Svara
 3. Cecilia

  Petra, livet är upp och ner men du förgyller mitt med din klokhet och din kunskap, jag gillar verkligen att läsa vad du skriver och min löpning har aldrig varit så bra som just nu, mycket pga dig! Kämpa, bättre tider kommer igen. Kram! Cecilia

  Svara
 4. Annika Sagebrand

  Jag följer dig och har gjort en längre tid. Uppskattar din inlägg och din syn på träning ! Du gör ett fantastiskt jobb!!

  Svara
  • Ulrika

   Jag ÄLSKAR maratonpodden och blir lycklig vid varje nytt avsnitt! Så många kloka rankar och självrespekt! Önskar jag hittat dig tidigare! Gillar dig på Instagram också och hoppas att du kan fortsätta dela med dig av alla klokheter fortsättningsvis ❤️

   Svara
   • Linda

    Kämpa ❤️ Just nu är det så mycket knasigt som pågår. Kanske känner många som jag…orkar knappt bry mig, måste ladda om på nått vis.

    Svara
   • Evelina Rövardotter

    Jag hållet med dig. Ett hantverk går förlorat kch jag är också på väg att ge upp. Men du behövs!

    Svara
 5. Ingela

  Så ärligt o rakt skrivet ❤️.
  Klart jag ska hjälpa till med ett like och en kommentar om det kan hjälpa 🥰💯🤗

  Svara
 6. Helena

  Åh, tråkigt att höra. Jag hoppas att det vänder snart och att du orkar kämpa på. Är trogen följare och uppskattar dig på instagram, bloggen och maratonpodden. ❤️ Är för övrigt väldigt sugen på något av dina träningsprogram men skulle gärna ha något längre än 5 och kortare än mara. Vad sägs om milen? 😁

  Svara
  • Petra Månström

   Goda nyheter! Program för milen är på g!

   Svara
  • Heidi

   Du har all rätt att tycka synd om dig en stund. Alla måste vi få hamna i den känslan ibland💕 Har själv hamnat i den måååånga gånger i mitt liv. Men jag ser också den som ett redskap. För efter att ha svingat mig runt i den känslan ett tag ( från 1 minut till dagar) så är det ju den känslan som för mig vidare ut ur djungeln. Tankarna känslan väcker för till nya tankar o plötsligt har vi omgruppera o alla nya tankar letar efter röda trådar att fånga upp o sakta rulla ihop till ett helt nysta av nya tankar. Tror att det kallas bearbetning med korta ord vilket du säkert själv listat ut att jag syftar på. Men vet av erfarenhet att det är en skitkänsla o som du som sagt har all rätt att känna enligt mig. 🐝~ strong 💕heja dig

   Svara
 7. miqa

  Åh så jobbigt att något man inte kan påverka påverkar just så galet mycket! Men om jag kan se något av allt du gått igenom är att du är envis, den delen är nog hos dig som person så… häng i!

  Svara
 8. Majsan

  En av flera inspirations källor för mig som träningsintresserad och högkänslig. Fortsätt vara den du är och blir bara mer intresserad av att följa en person som vågar visa sig sårbar.. Har fått så mycket insikter sedan jag började följa dig. Visste inte att det fanns något som hette ögkänslig innan utan skyller på stress och depressioner. Jag är inte ensam du är imte ensam❤️

  Svara
 9. Carro

  Så sjukt att algoritmen styr vara liv. Dina åsikter är viktiga och ska synas. Det finns så mycket annat som är orelevant. Håll ut!

  Svara
 10. Joanna

  Du är en av två människor jag följer som jag inte känner och anledningen till det är helt enkelt att du verkar vara en otroligt genuin person parallellt med att du är otroligt proffsig och skapar intressant innehåll på din insta. Jag hoppas att du fortsätter!

  Svara
  • Stina

   Så trist att höra! Ord och bild passar mig också mycket bättre, både att konsumera och producera. Jag hoppas verkligen det kommer att finnas utrymme för det även framåt – jag kommer bli tokig om världen bara ska vara högljudda videoklipp
   Heja dig!

   Svara
 11. Emilia

  Du är grym och Du behövs verkligen, många här som inte klarar av TikTok, säger ngt om min ålder kanske men så är det!😘

  Svara
 12. Linn

  Du är en stor inspiratör! Älskar din podd och alla dina kloka ord! Tack för det, du behövs ❤

  Svara
  • Cecilia

   Hmm tråkigt att höra, men hoppas att det reder upp sig i algoritmerträsket. Och att du kan känna att du gör ett bra jobb och är en stor inspiratör. Ibland är lite lite surt 🥹 Heja dig Petra. 🙏🏾🤛🏾

   Svara
  • Sandra

   Jag tycker du är fantastisk.

   Svara
  • KE

   Hoppas verkligen att du kommer må bättre oavsett vad du kommer väljer/kommer att göra framöver. Jag har uppskattat Maratonpodden. Han inte följt din sida förrän jag läser detta.

   Svara
   • Petra Månström

    Tack!

    Svara
 13. Cecilia Holden

  Hej Petra, även i mitt flöde dyker du upp (precis som jag vill) och jag är jätteglad att det inte är några töntiga reell och liknande. Jag har följt dig sedan du startade bloggen, och gillar verkligen att du går tillbaka mer till det. Vet inte om det är att jag är lite äldre, men jag gillar verkligen inte den inriktning IG tar när allt bara blir än mer snabbt, ytligt och glättigt.

  Hoppas det löser sig för dig, för du rockar tjejen ❤️❤️❤️

  Svara
 14. Emmelie

  ❤️

  Svara
 15. Linn

  Lyssnar på din podd och har följt dig länge! Tycker du är en jättebra inspiration för mig som inte springer för att jaga tider utan för att må bra, men samtidigt tar min träning på allvar. Hoppas det löser sig, förstår att det är tufft när du är beroende av saker som du inte kan påverka (jag personligen hatar reels på Instagram för övrigt och läser gärna bloggar).

  Svara
 16. Linda

  Jag har följt dig länge. Gillar också bättre Instagram än TikTok. Fortsätt publicera! 🫶🏻

  Svara
 17. Eva

  Hejja dig Petra!
  Älskar dina träningsinlägg och din sunda och braiga syn på löpning. Du peppar och inspirerar mig i min träning❤️

  Svara
 18. Artemis

  Petra! Du är en stor inspirationskälla och jag älskar dina alltid så genomtänkta, välformulerade, intressanta och underhållande instagraminlägg och poddavsnitt! Hoppas du har möjlighet att fortsätta med ditt (inspirerande!) arbete <3

  Svara
 19. Isa

  Heja du,
  Jag lyssnar flitigt på podden och följer dig på Instagram. Kloka och inspirerande inlägg så hoppas och tror på dig. En av få som inte följer trenden med korta meningslösa videoklipp!
  Uppskattat! Kämpa på! ❤️

  Svara
  • Petra Månström

   Tack snälla! Nej, de där korta och knasiga videoklippen grejar jag inte med att göra. Det känns liksom under min värdighet, haha 🙈

   Svara
 20. Sabrina

  Svara
 21. Annica

  Bästa träningskontot enligt mig! Som många andra skriver kommer du ofta upp i mitt flöde på Instagram 🤩 hoppas verkligen att du kan fortsätta med det du gör, kram

  Svara
  • Petra Månström

   Så fint skrivet! Hoppas jag också. Kramar

   Svara
 22. Sanna

  Hoppas vindarna vänder åt ditt håll snart! Älskar att se dina inlägg och lyssna på din podd!

  Svara
  • Petra Månström

   Tack, fina du!!

   Svara
 23. Anna M

  Jag tycker att du ska göra en undersökning bland dina lyssnare – och läsare – om de vill ha podden kvar. Gissar att det blir ett rungande JA (du bor överst på min lista på Spotify) – och då kan du kanske använda det som ammunition i förhandlingarna?
  En annan sak jag tänkte på är ju att försöka se den här situationen som en öppning till något nytt. Om insta inte vill samarbeta så skit i insta. Du har så mycket mer att erbjuda än att vara under tofflan på en algoritm. Sätt dig och spåna – vad kan du erbjuda företag och andra baserat på din erfarenhet? Nya dörrar kan öppnas och let´s face it – Instagram är ju ändå ingen stabil grund att bygga på. Gäller oss alla.
  Du är ett fullblodsproffs, det här löser sig – hälsar egenföretagaren som också står inför lite utmaningar 🙂

  Svara
 24. Sandra R

  Du dyker upp i mitt flöde precis som tidigare, det är jag som är lat med fingret. Klickar inte alltid gilla, men skriver då och då.
  Mitt Instagramkonto är inte speciellt stort, men jag har också fått stor skillnad i antal gilla. En dålig dag känns det som att jag är obetydlig, en bra dag kan jag faktiskt uppskatta att de få som gillat, faktiskt sett mig.
  Kram till dig, Petra. 🧡

  Svara
 25. Sara

  Maratonpodden är min följeslagare på mina långpass, du får till så bra samtal med dina gäster.
  Du inspirerar mig till att se på träning på ett snällare sätt, vilket jag behöver. Prestation finns på så många andra områden i mitt liv och löpningen behöver vara en fristad från det. Och här hjälper du mig att hålla rätt kurs. TACK!!!
  Det är ingen lätt situation för dig men jag hoppas att du kan hitta rätt för dig. Och att du orkar fortsätta finnas här för oss följare utan att du själv mår dåligt.
  Ta hand om dig ❤️

  Svara
 26. Shirin

  Vi kämpar på Petra. Fint att du skriver. Fortsätt med det som du gör så jäkla bra. Du är grym!!!!!
  Stor kram

  Svara
 27. Linda

  Maratonpodden är den enda podden jag lyssnar på! Du har skapat ett unikt koncept som både motiverar, inspirerar och generar eftertanke. Den har följt med mig på löpningsrundor över hela världen och får mig att känna mig hemma även om det var länge sen jag lämnade Sverige. Finns det något vi kan göra för att hjälpa till att du kan fortsätta med den?

  Svara
 28. Ramona

  Riktigt tråkigt att höra att du måste lägga planer på is! Hoppas verkligen att det ändrar sig och att du kan ta upp idéerna igen. Jag följer dig på FB och Insta men jag är ingen löpare men har varit. Lång historia kort så kan jag inte springa efter en olycka för många år sedan. Tycker ändå det är inspirerande med dina tips. Man behöver ju inte vara löpare för att göra övningarna du tipsar om. Stort lycka till. Bryta ihop och komma igen är ju en del av livet har jag upptäckt.

  Svara
 29. Lillemor

  Jag läser dig så fort det plinga i mobilen och har läst dig sedan du började blogga i SvD. Du är favoritmarkerad hos mig så jag missar dig aldrig. Jag har saknat din podd med Malin Ewerlöf, hoppas ni poddar snart igen.

  Svara
 30. Jeanette

  Har följt dig länge, väldigt inspirerande! Följer dig i fina kanaler!

  Svara
  • Petra Månström

   Så roligt att höra!

   Svara
 31. Marie

  Jag ser dina inlägg och uppskattar dem väldigt mycket, sparar dem och plockar fram vid behov.
  Tack för ditt engagemang

  Svara
  • Marie

   Jag har börjat läsa Insta genom att välja aktivt Följer istället för att missa hälften av de jag faktiskt följer pga algoritmen. Dock ska jag börja gilla och kommentera fler inlägg än jag gör.

   Trevligt att du börjat om med bloggen igen förresten.

   Svara
 32. Anna

  Petra

  Du anar inte hur jag nördat ner mig totalt i alla dina kanaler i jakten på mitt sanna löparjag. Du inspirerar mig till så många bra val, även om jag förstår att det inte alltid är en dans på rosor att vara den som ska inspirera med allt vad det innebär.

  Det är helt rimligt att ifrågasätta sig själv och det man gör då och då. Det får en ofta att fatta bra beslut när tiden är rätt, men lika jobbigt är det för det när tankarna snurrar. Låt det ta lite tid så kommer du att landa i något bra i sinomtid.

  Vi finns med dig som du funnits för oss när tvivlet smyger sig på! Det kommer att bli bra, lita på det! ❤️

  Varma kramar Anna

  Svara
 33. Mattias Skoog

  Uppskattar att bloggen är tillbaks på banan. Du reder ut detta också. 🙂

  Svara
 34. Malin

  Så jäkla trist att sitta i knät på plattformarna. Men du kommer klara det här också. Jag ska kommentera allt vad jag orkar.

  Svara
 35. Åsa

  Åh, du har gett mig så mycket genom Instagram och jag ser mycket fram emot att också lära känna din blogg!!!
  Jag gillar ditt sätt inspirera och blanda träningstips med livsvisdom och personliga reflektioner!!! Tack för allt som du bidrar med. Många kramar och lyckönskningar för framtiden!!!
  / Åsa

  Svara
 36. Sandra

  Kan bara instämma i ”du är grym”-kören! Maratonpodden följer även mig på långpass, nästan det enda jag lyssnar på springandes, och som man vet ALLTID är givande. Du ställer följdfrågorna man själv inser att man ville få svaren på. Och nu har jag även intressanta blogginlägg att läsa! Men även stort fan av dina träningstips på Insta, sparar ofta och plockar fram som inspiration på gymmet.
  Följde även ditt träningsprogram Snabbare utan intervaller och uppskattade det mycket! Tror definitivt att det hjälpte mig att klara första halvmaran på länge utan problem! Hoppas det löser dig med ditt företagande!

  Svara
 37. Ida

  Men oj! Det var tråkigt att höra! Jag stängde ner mitt instagram för ett halvår sen för jag gav det alldeles för mycket tid 🙈 Det jag har saknat mest är dina peppiga inlägg.! Så därför googlade jag på dig idag och hittade din blogg och läser att du kommer skriva mer här vilket gör mig så glad! Jag kommer att läsa och inspireras. Och podden, det är ju min egentidslyx -så bra och klok! Skickar en massa tack och hoppas det ger lite energi!!!

  Svara
 38. Glenn T Unger

  Kämpa på och vidare, livet går upp och ner hela tiden och jag är övertygad om att det kommer en vändning så småningom – jag ser dina inlägg men visst är de nya algoritmerna helt åt h-e och alla drabbas av det.
  Kör vidare och se hur det känns om några månader för du är ju definitivt inte ensam …

  Svara
 39. blåmesen

  Själv har jag inte Instagram så för mig blir det en fet bonus om du kommer tillbaka hit ❤️. Hoppas att orosmolnen skingras så småningom. This too shall pass.

  Svara
 40. Elina

  <3

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen