ALLT OM ANDERS SZALKAIS OCH MITT LÖPAREVENT

Petra MånströmEvent, Intervallträning, Kost, Livsstil, Samarbeten4 Kommentarer

Löparevent med Petra Månström & Anders Szalkai

In

Inlägget presenteras i samarbete med Lindahls

I tisdags var det dags för ett löparevent med Anders Szalkai (en av Sveriges främsta maratonlöpare genom tiderna) och mig som coacher. Lindahls, som vi båda är ambassadörer för, var arrangör och eventet hölls på Stadion. Hur coolt som helst – vi hade alltså hyrt HELA Stadion och hade det alldeles för oss själva!

Eventet hade blivit fullbokat väldigt fort och det var ett gäng oerhört peppade och positiva deltagare som droppade in. Alla fick varsin t-shirt plus en massa andra goodies och vi kickade igång det hela med några varvs lugn jogg för att få igång blodcirkulationen och göra oss redo för de kommande intervallerna.

Efter uppjoggen körde vi lite olika rörlighets- och spänstövningar för att mjuka upp kroppen. Anders berättade att han under sin elitaktiva tid hoppade en hel del hopprep för att träna upp spänsten och han visade också en rolig ”knärullningsövning” som är mycket populär bland kenyanska elitlöpare. Så kanske inte en dum idé att testa själv 😉

Jag visade också några av mina egna favoritrörlighetsövningar och sedan gick vi över till att träna lite på armpendling. Hur armarna rör sig är ju betydligt viktigare än många kanske tror, det är faktiskt armarnas rörelse som direkt styr hur benen kommer att röra sig. Värt att tänka på när man är ute och springer…

Sedan var det dags att gå på intervallpasset. Anders förklarade upplägget som vi tillsammans hade kommit överens om, en kreativ och rolig sk ”intervallstege”:

30 sek + 60 sek + 90 sek + 120 sek (2 min) + 180 sek (3 min) – lika lång vila som intervallen närmast före, därefter 2 x 90 sek + 2 x 60 sek + 2 x 45 sek + 2 x 30 sek + 2 x 15 sek – även här lika lång vila som intervallen närmast före. Det vi har gjort på den andra stegen är alltså att dela upp intervallen i två delar. Efter den första stegen återsamlas vi till den startpunkt vi hade inför intervallstarten. Under stegen upp ligger fokus på flyt och teknik, stegen ner har fokus på kortare, tuffare och mer utmanande fart. Ett riktigt roligt pass som tvingar en att springa i olika farter och därmed utveckla sitt fartregister. Riktigt kul!

Verkligen en annorlunda och häftig känsla att ha hela Stadion för sig själva. Gänget kämpade fantastiskt bra och det var galet peppande att få ha förmånen att coacha dem. Efter intervallerna joggade vi ner några varv i lugnt tempo, körde lite rörlighetsövningar och sedan bjöd Lindahls på smarrig mellis i form av kvarg, frukt och bär. Kan bara lyfta på hatten och tacka alla som kom, Lindahls och självklart Anders för en fantastiskt rolig kväll. Det gör jag gärna om snart!

+1

4 Kommentarer är aktiverade “ALLT OM ANDERS SZALKAIS OCH MITT LÖPAREVENT”

  1. Tack för ett väldigt roligt och välordnat event! Fick massa inspiration och tänkte på ”barbiearmarna” på långpasset igår 😉 Hoppas det anordnas fler liknade event framöver!

    0
  2. Jättekul pass! Det kändes rejält i benen dagen efter. Tröjan satt som en smäck och har redan använts igen.

    0

Kommentera

Din epostadress publiceras inte Obligatoriska fält är märkta *