M

Allt om Anders Szalkais och mitt löparevent

av | sep 20, 2020 | Event & Media, Samarbeten, Träning & hälsa | 4 Kommentarer

In

Inlägget presenteras i samarbete med Lindahls

I tisdags var det dags för ett löparevent med Anders Szalkai (en av Sveriges främsta maratonlöpare genom tiderna) och mig som coacher. Lindahls, som vi båda är ambassadörer för, var arrangör och eventet hölls på Stadion. Hur coolt som helst – vi hade alltså hyrt HELA Stadion och hade det alldeles för oss själva!

Eventet hade blivit fullbokat väldigt fort och det var ett gäng oerhört peppade och positiva deltagare som droppade in. Alla fick varsin t-shirt plus en massa andra goodies och vi kickade igång det hela med några varvs lugn jogg för att få igång blodcirkulationen och göra oss redo för de kommande intervallerna.

Efter uppjoggen körde vi lite olika rörlighets- och spänstövningar för att mjuka upp kroppen. Anders berättade att han under sin elitaktiva tid hoppade en hel del hopprep för att träna upp spänsten och han visade också en rolig ”knärullningsövning” som är mycket populär bland kenyanska elitlöpare. Så kanske inte en dum idé att testa själv 😉

Jag visade också några av mina egna favoritrörlighetsövningar och sedan gick vi över till att träna lite på armpendling. Hur armarna rör sig är ju betydligt viktigare än många kanske tror, det är faktiskt armarnas rörelse som direkt styr hur benen kommer att röra sig. Värt att tänka på när man är ute och springer…

Sedan var det dags att gå på intervallpasset. Anders förklarade upplägget som vi tillsammans hade kommit överens om, en kreativ och rolig sk ”intervallstege”:

30 sek + 60 sek + 90 sek + 120 sek (2 min) + 180 sek (3 min) – lika lång vila som intervallen närmast före, därefter 2 x 90 sek + 2 x 60 sek + 2 x 45 sek + 2 x 30 sek + 2 x 15 sek – även här lika lång vila som intervallen närmast före. Det vi har gjort på den andra stegen är alltså att dela upp intervallen i två delar. Efter den första stegen återsamlas vi till den startpunkt vi hade inför intervallstarten. Under stegen upp ligger fokus på flyt och teknik, stegen ner har fokus på kortare, tuffare och mer utmanande fart. Ett riktigt roligt pass som tvingar en att springa i olika farter och därmed utveckla sitt fartregister. Riktigt kul!

Verkligen en annorlunda och häftig känsla att ha hela Stadion för sig själva. Gänget kämpade fantastiskt bra och det var galet peppande att få ha förmånen att coacha dem. Efter intervallerna joggade vi ner några varv i lugnt tempo, körde lite rörlighetsövningar och sedan bjöd Lindahls på smarrig mellis i form av kvarg, frukt och bär. Kan bara lyfta på hatten och tacka alla som kom, Lindahls och självklart Anders för en fantastiskt rolig kväll. Det gör jag gärna om snart!

Taggar

4 Kommentarer

 1. Malin

  Tack för ett väldigt roligt och välordnat event! Fick massa inspiration och tänkte på ”barbiearmarna” på långpasset igår 😉 Hoppas det anordnas fler liknade event framöver!

  Svara
  • Petra Månström

   Så kul att du kom! Det var verkligen en peppande kväll! Kul att du fick nytta av övningarna också 🙂

   Svara
 2. Annika

  Jättekul pass! Det kändes rejält i benen dagen efter. Tröjan satt som en smäck och har redan använts igen.

  Svara
  • Petra Månström

   Så roligt att höra!! Tack för att du kom!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen