M

Springa med löparbarnvagn – så kommer du igång!

av | maj 19, 2016 | Blogginlägg, Familj, Samarbeten | 11 Kommentarer

REKLAM FÖR THULE

Förälder och sugen på löpning med löparbarnvagn? Som nybliven förälder är det inte helt lätt att hitta tid att komma ut på löppassen, det är ju så mycket annat som ska hinnas med. Att då kunna ta med sig barnet, eller barnen, för en löptur med sportbarnvagn blir då ett fantastiskt sätt att förena nytta med nöje på. Jag kan ärligt säga att utan mina löparbarnvagnrundor med Adrian hade jag klättrat på väggarna.

Men hur kommer man igång? Är det något speciellt man ska tänka på när det gäller teknik och (kanske viktigast): hur får man kidsen att gilla det hela? Det tänkte jag tipsa om i det här inlägget!

Den första frågan många ställer sig är förstås vilken vagn man ska välja. Nu är det visserligen Thule som sponsrar det här inlägget, men även om de inte hade gjort det så hade jag rekommenderat deras vagnar. Anledning? De är helt enkelt riktigt bra, kanske rentav bäst på marknaden. Jag känner många aktiva föräldrar som tränar på olika nivåer (från elit till nybörjare) och när jag rådfrågade dem så svarade faktiskt samtliga att de använde någon av Thules sportbarnvagnar.

Jag vill slå ett extra slag för Thule Urban Glide, som är något av det mest prisvärda jag har sett i den här vagngenren. Ihop med liggdelen, Thule Ligginsats, förvandlas vagnen från sportbarnvagn till en vanlig liggvagn och på så sätt kan du använda den ända från barnets födsel. När barnet sedan klarar av att själv hålla uppe sitt huvud utan stöd kan du sluta använda ligginsatsen och sätta barnet direkt i vagnen. Då kan ni också börja ge er ut på löprundor.

Här är några saker att tänka på inför den första löprundan med sportbarnvagnen:

1. Barnet måste kunna hålla uppe sitt huvud själv för att vara redo för löpturer med vagnen. Om du är osäker, konsultera en barnläkare.
2. Sätt inte på barnet för mycket kläder, ta i så fall hellre med dig extra förstärkningsplagg, mössa, vantar och strumpor som du kan dra på vid behov. Ta också med dig varma extraplagg till dig själv ifall ni skulle tvingas till ett längre stopp, samt mat och blöjor etcetera.
3. Häng upp lite roliga leksaker inne i vagnen så att barnet har något kul att greja med ifall det inte skulle somna direkt när ni sticker ut (min Adrian somnar nästan alltid så fort vi har börjat rulla…)
4. Ta det lugnt och öka på successivt. Att springa med sportbarnvagn är JOBBIGT och många nya muskler får sig en duvning (det kan jag intyga personligen!). Se det som en utflykt med barnet/barnen där ni varvar löpning med att stanna till och kolla på fåglarna, äta lite eller liknande snarare än ett regelrätt träningspass som ska genomföras på en viss tid. För har man den sistnämnda ambitionen kan man lätt bli väldigt stressad och det är förstås inte kul för varken dig eller barnet. Börja med promenader, övergå sedan till rask gång, ”gå-jogging” och till sist löpning.
5. Ha en bra teknik, räta upp ryggen och byt ”styrhand” hela tiden så att du inte överbelastar någon del av kroppen. Tänk på att ha en hand i taget på handtaget när du springer och inte båda samtidigt, det ger den mest naturliga löpningen. Försök också att behålla ditt normala löpsteg, det upplever jag fungerar bra med den här vagnen eftersom det finns tillräckligt med utrymme för att kunna springa obehindrat utan att slå i/riskera att sparka på sitsen.
6. Kolla inte för mycket på hur fort, hur långt eller hur ofta andra springer med vagnen. Du är unik med dina unika förutsättningar. Är du kvinna och har gått igenom en förlossning återhämtar man ju sig dessutom olika snabbt och det varierar när man kan börja ta upp löpningen igen.

Några funktioner hos Thule Urban Glide som jag vill lyfta fram särskilt:
– Den kan enkelt fällas ihop med en hand för förvaring och transport. Till och med jag som är rätt så oteknisk (jag är mer en teoretiker) har inga problem med detta handhavande.
– Framhjulet är vridbart, vilket är bra när du går med vagnen. Vid löpning kan du låsa fast det.
– Ergonomiskt handtag som enkelt kan ställas in i olika höjder, på handtaget finns också en fångrem som jag alltid sätter fast handen i när vi är nära vatten, trafikerade vägar, i en nedförs- eller uppförsbacke och så vidare.
– Bakre fjädring för mjuk och behaglig färd (vagnen sväljer effektivt gupp och gropar, även när man springer snabbt!)
– Vagnen är extremt lätt att manövrera och även lyfta om det skulle behövas
– Det finns en sufflett som kan sättas fast på flera sätt för extra skydd med fönster som du kan se barnet genom
– Stort förvaringsutrymme med blixtlåsförsett vattentåligt överdrag (sväljer såväl blöjor och mat som inköp om ni skulle dra förbi mataffären på vägen hem).
– Finns som singel- och dubbelvagn
– Med Thule Ligginsats kan du göra om sportbarnvagnen till en ”vanlig” liggvagn som du kan dra runt på stan etcetera. För spädbarn mellan 0 och 6 månader. När barnet kan hålla uppe sitt huvud själv kan du använda vagnen som den är utan liggdelen samt springa med den.

Till sist: stort lycka till med din löpning och spring snyggt! Varför inte dra ihop ett gäng päron och köra en tur tillsammans? Perfekt alternativ till den traditionella barnvagnspromenaden!

Taggar

11 Kommentarer

  1. Maria

    Vi har både en chariot cx1 och en thule glide och vi älskar dem! Sprang en del med charioten innan vi skaffade gliden och det är en markant skillnad mellan vagnarna i tyngd måste jag säga, mycket lättare att styra gliden… Charioten använder vi mest till att cykla med, men även där är den fantastisk, rekommenderas verkligen om du vill prova nåt annat än att springa 🙂
    En annan fördel med gliden är just det du skriver, att den är så lätt att packa ihop och ta med sig! Vi har rest till USA med båda vagnarna (fast olika resor så klart) och gliden är verkligen smidig att resa med.
    En helt annan fråga – vad har du för träningskläder på dig, de är ju hur snygga som helst! 😀

    Svara
    • Petra Månström

      Hej Maria! Tack för din kommentar! Ja, visst är den grym att resa med! Vad gäller kläderna så kommer de från Björn Borg 🙂 Kram!

      Svara
  2. Martina

    vilken vagn föredrar du?! Vilken är lättast att springa med, den ovan eller Chariot…
    Jag har lite svårt att motivera ett köp men är väldigt sugen.

    Svara
    • Petra Månström

      Skulle säga att Urban Gliden är skönast för mig att springa med medan Adrian tycks trivas mer i Charioten – förmodligen för att han sitter skönare 🙂

      Svara
  3. Carolina

    Tack för ett intressant inlägg! Blev peppad att komma igång med löpningen igen!
    Kram!

    Svara
  4. Anna

    Vad kul att läsa detta inlägg, trots att jag inte hör till målgruppen. När barnen var mindre och jag gjorde det, blev det aldrig av att vi skaffade någon löparvagn. Men vi kollade runt lite och ojvilken produktutveckling som har skett! Verkligen häftigt!
    F ö ska du givetvis ha sponsrade inlägg ibland, nu måste ju leva också! När det dessutom blir så här läsvärda och bra – tummen upp för dig, Petra!

    Svara
  5. Kjell.Nilsson

    Försökte springa ikapp en kille med löparvagn igår jag körde fartpass till slut kom jag
    ikapp o förbi sa till honom att han kämpade bra.Tror han var nära elit det såg ej ut
    att gå så fort men de gjorde det ! han hade nog en lite billigare vagn.
    Men Thulevagn o andra kvalité prylar har nog bra andrahandsvärde på blocket m.m.

    Svara
  6. Åsa

    Har varit sugen på att köpa en Thule ett tag och blev det än mer nu när jag läste din recension. Måste bara fråga vad det är för åkpåse du har? Är den också från Thule och anpassad för att passa i den där vagnsmodellen?

    Svara
    • Petra Månström

      Hej Åsa! Kul! Nej, åkpåsen är från Elodie Details och är i universalmodell som passar de flesta vagnar 🙂

      Svara
  7. anna

    Fattar att detta är ett reklaminlägg men det du inte tar upp här som kanske är det största hindret är ju vikten av att se till att man har en stark nog bäckenbotten innan man kommer igång med löpning med eller utan vagn, på de flesta är inte detta löst på några veckor. Jag har även hört/läst rekommendation om att barnet skall kunna sitta själv (inte bara hålla nacken) innan man kör runt med den halvsittande för fort (högre fart ger ju mer skakningar etc i vagnen).

    Svara
    • Petra Månström

      Hej Anna! Absolut, det är viktigt att bäckenbotten är stark nog, vilket jag också tar upp i inlägget. Och ja, springer man mycket fort och/eller på knöligt underlag så bör man vänta tills barnet kan sitta själv, helt rätt!

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen