M

Vad händer i dig när någon outar en kroppsnoja?

av | sep 22, 2020 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 5 Kommentarer

Har klurat i flera dagar på hur jag ska formulera det här inlägget utan att det blir fel. Är nog rädd för att bli missförstådd, det här ämnet är ju så oerhört känsligt. Men jag känner att det måste ut, så jag gör ett försök. Det handlar om…våra kära kroppar 😉

Det var ett inlägg på Instagram skrivet av Cassandra Klatzkow som satte igång en massa tankar hos mig. Tankar om hur tokigt det kan bli när vi med normkroppar ska rida lite på den kroppspositiva vågen för att få fler likes, större engagemang och därmed fler följare. Det kan till exempel vara en sån där supertrendig ”Insta vs Reality” i form av collage med en tillrättalagd bild och en icke-tillrättalagd. Eller en text där man nämner sina tidigare kroppskomplex som man nu har slutit fred med.

Missförstå mig rätt. Jag förstår verkligen syftet, tro mig. Har varit på vippen flera gånger att skriva den typen av inlägg, men har landat i att det inte blir bra. Det känns inte bra i magen när jag skriver och därför har jag bestämt mig för att låta bli. Alla gör självklart som de vill, jag vill med det här inlägget bara tala om hur jag tänker och öppna upp för en diskussion.

Men, så här: om en person du följer i sociala medier skulle skriva om sina kroppsnojor och illustrera med en bild på sig själv där det enda du ser är en normkropp – hur skulle du då reagera?

För mig med ätstörningar och redan en skev kroppsuppfattning i bagaget blir det i alla fall problematiskt. För tyvärr blir man ofta aldrig riktigt fri från de där tankarna, skillnaden jämfört med tidigare är att min hjärna numera kan skilja på tankar och verklighet. Det kunde jag inte tidigare.

Någon som är med på hur jag tänker här? Hade blivit glad för era kloka tankar om detta så brännande ämne!

Taggar

5 Kommentarer

 1. Anna Markelin

  Nu river jag plåstret och säger det – jag tycker det är jobbigt att läsa när normsnygga och normkroppade skriver om sina nojjor och sin kroppsångest. Så är det och jag är inte stolt över det, för att ha ett problematiskt förhållande till sin kropp är ju inte förbehållet de som befinner sig utanför norm-ramen. Jag borde ju kunna se det här och om jag ska se nyktert och objektivt på det så är jag ju också utrustad med en normkropp, om än i den ”övre” delen av viktspannet. Vilket gör det ÄNNU mer skruvat.
  Jag önskar att vi kunde sluta tala om kroppar om det inte handlar om vad kroppen kan göra för dig. Hur den kan ge dig kraft, hur du får energi av dess rörelser, hur den omfamnar dig och hur den skrattar. Jag är j*ligt trött på kroppspositiva konton – för här är det igen; kroppens utseende i fokus! Jag vill helt strunta i utseendet och foka på vad vi kan åstadkomma med vår fina ram som bär oss genom livet.

  Svara
  • Petra Månström

   Fina du, jag måste hålla med dig till viss del. Skulle verkligen önska att kroppen kunde komma ur fokus och istället sätta fokus på vad vi faktiskt kan åstadkomma tack vare den. Kram!

   Svara
 2. Lotta

  Håller med dig och förstår dig. Jag har också ätstörningar i bagaget. Svält, kräkningar och sen överätit och varit tjock.
  Blir konstigt och känns inte rätt när det läggs upp jämförelser av någon som har normkroppen.
  Läste precis en bok av @lindamarie
  Helt underbar!
  ♥️

  Svara
 3. Fanny

  Jag försöker att sortera hårt mitt flöde i sociala medier för att inte må dåligt. Om kontot jag följer inspirerar mig till något positivt fortsätter jag följa det, men om ett konto får mig att jämföra mig med personer/liv/mående osv. Slutar jag följa det. Inspiration till ett hälsosamt liv är motivation för mig, inte att jämföra kroppar. Du inspirerar så många Petra, följer alltid dig med glädje! 💪😍

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen