M

Adrians första flygresa – hjälp mig!

av | jan 20, 2016 | Resor | 19 Kommentarer

flight

Foto: Pexels.com.

Imorgon är det flygpremiär för Adrian, då ska vi nämligen ner till Malmö. Har varit supernervös i flera dagar nu över hur det ska gå.

Framför allt blir jag stressad över de tvetydiga svaren man får när man ringer flygbolaget och frågar om hur det funkar att ta med sig barnmat genom säkerhetskontrollen. Ringde till två olika personer på samma flygbolag och fick TVÅ OLIKA SVAR. Den ena personen menade att får lov att ta med sig flytande barnmat i större volym än det annars tillåtna 100 ml för flytande saker, så länge man är beredd att smaka på barnmaten om man uppmanas till det i kontrollen. Den andra personen jag pratade med sa att jag inte får ta med flytande barnmat i större volym än 100 ml, jag får inte ens ta med mig en nappflaska som rymmer över 100 ml! Av den personen fick jag rådet att ta med mig pulver och blanda till ombord på planet. Men vad ska jag blanda i? Ingen nappflaska jag har hemma är så liten som 100 ml… Suck!

Någon som har lite mer koll på hur det brukar funka? Tar också gärna emot fler råd än de om barnmat! Hälsningar från nervös mamma…

Taggar

19 Kommentarer

 1. Béatrice Karjalainen

  Tom får ju flaskan vara hur stor som helst. Så Häll pulvret i flaskan eller i en burk, be om hett vatten och lite kallvatten på flygplanet.

  Transportstyrelsen klargör reglena på sin webb https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Flygresenar/Bagage/Vatskor-i-handbagaget/ (de är ju en myndighet så de skall man väl kunna lite på)
  Barnmat och dietmat
  Du får ta med barnmat (till exempel välling och barnmatsburkar) och dietmat som du behöver under flygresan och under hela din bortavaro. I säkerhetskontrollen ska du ta upp barn- eller dietmat och eventuellt andra vätskor och presentera dem separat från ditt handbagage. Vätskorna kommer att säkerhetskontrolleras tillsammans med handbagaget och barn- och dietmaten kan komma att säkerhetskontrolleras med teknisk utrustning avsedd för att säkerhetskontrollera vätskor.

  Skavsta flygplats förtydligar hur de tolkat reglerna:
  http://www.skavsta.se/sv/content/3/73/resa-med-barn.html
  Arlanda förtydligar här: http://www.swedavia.se/arlanda/infor-resan/bagage/vatskeregler/ (och p lättläst svenska här: http://www.swedavia.se/arlanda/om-stockholm-arlanda-airport/lattlast/regler-om-handbagage/)

  Svara
 2. Emma

  Hej, vi har flugit med både stor nappflaska, ersättning i tetr och vanlig barnmat massor av gånger. Vi har haft mer än 100ml totalt med oss alla gånger. Det har aldrig varit nåhot problem, vare sig i Sverige, Europa eller Asien.
  Annat flygtips är bärsele på flygplatsen och försök att hålla dig lugn. Lättare sagt än gjort, men min erfarenhet är att om jag är lugn så är bebis lugn. Skriker bebisen så gör det det, går jag in med den inställningen så blir jag inte lika stressad och det har gått bra. Jag gav mat precis när vi skulle lyfta och om det behövdes vid landning för att undvika ont i öronen och det funkade på min bebis. Lycka till imorgon!

  Svara
 3. Karin

  Jag har alltod haft med flaskor (tomma) som rymmer mer än 100 ml! Vi har tagit med pulverdoserare och har fått varmvatten (tevatten + kallt vatten) ombord på planet. Sen har jag också haft med en slurk genom säkerhetskontrollen, men då max 100 ml, liksom bara för nödsituation.

  Svara
 4. M

  Har flugit många gånger med barn 0-3 år nu och varje gång tagit med färdigblandad välling 200ml i tetraförpackningar (eller mjölkersättning då det var aktuellt), inga problem genom säkerhetskontroll! Har även då tagit med tom flaska som kan fylla 300ml totalt, de har ibland blivit skannade en extra gång. Även klämmisar och burkmat har fungerat utan problem! Men tips är att packa all mat i separat påse och berätta för personalen vid kontrollen att det är just barnmat, har alltid blivit välbemött! Lycka till på resan!

  Svara
 5. Martina

  Flaskan får absolut rymma ml än 100 ml, men du får inte ha med dig en nappflaska innehållande mer än 100 ml vätska.

  Vi har flugit ganska mycket med våra barn och har alltid fått ta ombord barnmaten, någon gång har vi fått öppna och provsmaka den vid säkerhetskontrollen för att visa att det verkligen är barnmat och sen har det gått bra. Extra pulver kan alltid tas med portionsförpackat i en liten platspåse om det skulle behövas.

  Jag hade tagit med mig både och, förmodligen får du igenom båda men i värsta fall har du i alla fall pulvret kvar som du kan blanda till på planet.

  Svara
 6. Anne

  Om du har en nappflaska med bara pulver i spelar det ingen roll om den är över 100 ml stor. Du tar ju vatten av flygvärdinnorna. I säkerhetskontrollen är det bara om man har behållare med vätska över 100 ml som du får lämna den ifrån dig.

  Anne

  Svara
 7. Charlotte

  Det kommer gå bra och både barnmat och ersättning får du ha med. Se Transportstyrelsens hemsida (luftfart, resenärsinformation). Vilket är bra – min erfarenhet är att suga på en nappflaska vid start och landning är toppen 🙂

  Svara
 8. Anna

  Flugit inrikes många gånger både med SAS och Norwegian. Har aldrig varit några problem att ta med sig burkar med färdig burkmat från typ Hipp och Semper. Går även bra att ta med sig klämmisar. Har tagit med mig flera stycken. Ersättning går säkert att ta med färdigt på tetra. Ta med en vanlig tom nappflaska. Som sagt aldrig varit några problem med barnmat i kontrollerna, det enda de gör är att de ev. kontrollerar den lite extra i specialmaskin.

  Svara
 9. Annika

  Jag har aldrig upplevt att det varit några problem att ta med vare sig barnmat eller ersättning (vätska och pulver). Vi åkte till Thailand förra vintern när lilltjejen bara drack ersättning och de tittade knappt på allt vi langade fram, varken här i Sverige eller i Thailand. So fly safe 🙂

  Svara
 10. Ingrid

  Jag har flugit massa gånger med mina barn, in- och utrikes. Har alltid haft mat med, utan problem. Nappflaska på 3 dl. En gång tvingades jag smaka, men det är det värsta som hänt. Så ta med mat du!

  Svara
 11. Annelie Gustafsson

  Gjorde första långresan med lilltjejen, 9 månader i december. Barnmat får du ta med genom säkerhetskontrollen – packa det separat då de går igenom det extra. Mjölkersättningen blandar du med thévatten ombord eller med vatten från ett av caféerna vid gaten. Tomma flaskor med pulver eller doseringsburkar får du ta med dig utan problem oavsett storlek. Så funkade det för oss. Ha gärna en flaska klar när ni går ombord, kan hjälpa/lugna lilleman att ha något att suga på under starten. Kolla gärna också om ni får ha med er babyskyddet fram till gaten – när vi flugit inrikes och det har varit lite folk på flighten har vi inte behövt lämna den ifrån oss utan fått ta med den ombord och vips har lilltjejen haft ett eget säte när vi kommit upp i luften. Lycka Till!

  Svara
 12. Hanna

  Hejsan. Jag har flugit massor gånger med både ett och två barn och man får ta med sig barnmat och nappflaskor, ibland får man dricka lite ur vattenflaskan men oftast bryr de sig inte om det heller. Jag brukar förresten blanda och värma välling (fungerar även med ersättning såklart) efter säkerhetskontrollen men innan man kliver på planet. Brukar finnas Micro på något fik eller så. Gör den lite varmare och lägger den i typ en mössa så håller den värmen ett bra tag. Enklare än att behöva be om hjälp på planet.

  Annars är det bara att ta det lugnt, det kommer att gå jättebra. En bärsele är också bra att ha med, även små lätta barn blir rätt tunga när man burit runt på dem en stund!

  Lycka till!

  Svara
 13. Karoline

  Hej! Förstår din nervositet, alltid läskigt att ge sig ut på nya saker med liten bebbe. Men jag har flygit en hel del med min kille, från han var 6 mån. Jag har aldrig haft problem med att få ta med en stor vällingsflaska, tom dock. Vad jag har gjort är att jag alltid har med en termos. När jag väl är inne i terminalen går jag till ett cafe och ber dem fylla termosen med varmt vatten. Så med detta och vällingspulver kan jag skaka i vällingsflaskan. Be inte om varmt vatten till välling ombord på planet, de har inte så speciellt bra vatten där (har en flygvärdinna berättat :). Barnmat har jag också alltid fått ta med, bara jag är villig att smaka på den om de ber mig. Så jag hoppas verkligen att du lyckas få med dig allt som du vill!! Ha en bra resa och välkommen till skåne!

  Svara
 14. Lisa

  Barnmat får du ta med! Burkar, klämmisar, tetra med ersättning osv är ok.

  Svara
 15. Hanna

  Har flugit med bebis flera gånger och varje gång fått ta med mig termos med varmt vatten och ersättningspulver. Det har aldrig varit ett problem, de kollar vätskan i säkerhetskontrollen vilket kan ta lite tid men är man på flygplatsen i tid så är det inga problem alls. http://www.sas.se/allt-om-resan/resa-med-barn/resa-med-spadbarn/

  Svara
 16. Lena

  Det är inga problem att ta med barnmat. Vi har fått ha med välling både till och från Kina!

  Svara
 17. Emma

  Klart du får ta med mer än 100ml, det har jag gjort massa gånger. Senast för en vecka sedan.
  De testar vätskan, inte mer med det!

  Svara
 18. Linda

  Vi tog med tetra och flaska när vi flög till Umeå. Inga problem. Vi värmde flaskan med tetra i på fik innan start. Annars värm tetran i armhålan eller mellan benen för rumstemerat. Försök tajma så att han äter vid start och landning, ifall han behöver tryckutjämna. Var visserligen inga problem för vår lilla. Jobbigt är dock att de måste sitta framåt vid start och landning – och det var inte vår så jätteglad för.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen