M

8 fördelar med att få barn sent

av | jan 19, 2016 | Livet | 7 Kommentarer

lista_barn

Tillbringa hela dagen i babygymmet och bli tacklad av en yvig liten bebis – det funkar absolut. Ibland. Men hade jag varit yngre hade jag fått panik, det är jag rätt så säker på. Foto: Petra Månström.

I många år skämdes jag för att jag hela tiden låg efter alla andra med en massa saker. Som att bestämma sig för vad man vill jobba med, ta sitt första bostadslån, bli sambo – och få barn.

Många i vänkretsen har vuxna barn eller åtminstone rätt så stora barn. Hade jag inte bott i Stockholm hade jag nog varit ännu mer främmande fågel, men här i huvudstaden är det ju trots allt rätt så vanligt att få sitt första barn när man är en bra bit över 35. Och det kan ju bero på olika saker, som att man inte har hittat rätt person att bilda familj med tidigare, att man har prioriterat karriären (kan ofta hänga ihop med föregående, man har helt enkelt inte haft tid att dejta), eller så har man haft svårt för att bli gravid.

Men nu när jag sitter här med min lilla son och är nybliven sambo så skäms jag inte lika mycket längre. Inser att det faktiskt finns rätt många fördelar med att bli mamma när man är runt de 40. Här har jag listat 10 av dem:

1. Man har hunnit få lite mer livserfarenhet som man sedan kan ösa ur när man ska ge livsråd till sin avkomma.

2. Man kan hjälpa sitt barn att utforma den optimala dejtingprofilen på nätet (när den talangen behövs) eftersom man har hunnit dejta fan och hans moster (och några till) innan man träffade rätt. Man vet liksom vad som funkar, by trial and error.

LÄS OCKSÅ: Graviditet kan visst vara en sjukdom!

3. Det är lättare att fixa barnvakt eftersom många av polarna har antingen stora barn eller vuxna barn som har flyttat hemifrån.

4. Den fruktade 40-årskrisen kommer av sig eftersom bebisen får dig att känna dig yngre, såväl i kropp som i sinne. Det finns ingen annan föryngringskur som är lika effektiv som att få barn, så är det bara.

LÄS OCKSÅ: Jag är tio år efter alla andra

5. Du har stöd av forskningen. Det finns faktiskt studier som visar att relationer som inleds senare i livet har större potential att vara under längre tid eftersom man ofta vet mer vem och vad man söker när man har levt ett tag och hunnit gått på några nitar.

6. Du får inte lika lätt panik, känner dig låst och längtar tillbaka till tiden som vild singel eftersom du oftast har hunnit prova på det ett tag och kommit fram till att ombyte förnöjer. Åtminstone för ett tag.

LÄS OCKSÅ: Är löpningen verkligen viktigare än (kärleks)livet?

7. Du har hunnit göra karriär, har kanske en hyfsad inkomst och föräldraskapet innebär inte samma ekonomiska käftsmäll som om du hade fått barn tidigare.

8. Du är tryggare i dig själv och vågar försvara icke-politiskt korrekta beslut som att avstå från amning eller tvärtom amma barnet längre än vad omgivningen anser vara okej. Du struntar helt enkelt i vad folk tycker.

LÄS OCKSÅ: Snälla, sluta barnhetsa kvinnor!

Ha en fin tisdagskväll! Här blir det matning, tvätt och sedan ”Veckans brott”!

Taggar

7 Kommentarer

 1. MarathonMia

  Gillar särskilt punkt 2! Vill gärna vara med på den lektionen. Ställer upp på punkt 3. 🙂

  Svara
  • Petra Månström

   Deal 😉

   Svara
 2. Lovisa

  Varför påpekas alltid ekonomin? Fick barn vid 21 och vi har aldrig haft dåligt med pengar. Svårt med barnvakt? Nej, då mina föräldrar bara är 50 är de varken trötta eller pensionärer.
  Ser framemot att vid 40 ha vuxet barn och halva livet kvar.

  Svara
  • Petra Månström

   Det är väl fantastiskt att vi alla är olika! Det här var bara min egen spaning som kanske kan inspirera någon annan 🙂

   Svara
 3. Petra Månström

  Håller med dig om att lycka inte sitter i pengarna och visst är det tur att vi är olika så vi kan inspireras av varandra 🙂

  Svara
 4. Sofia

  Bästa inlägget någonsin. Jag har inte barn. Jag är närmare 35 än 33 och det anses av många som gammalt. Antalet frågor om jag inte ska träffa någon snart och hur jag vill göra med barn har haglat. Bet ifrån ordentligt till min fina mamma som låg på ganska mycket för några år sedan. Nu har hon helt gett upp barnbarnsfrågan verkar det som. Till saken hör att jag alltid velat ha barn. När jag sedan sett vän efter vän bli gravid har jag känt mig lite ensam och utanför. Nu när jag ser dem ha småbarn blir jag så himla lycklig över att jag inte har det än. Jag riktigt njuter av att vara fri att göra vad jag vill, när jag vill. När (om,man vet ju aldrig) jag senare skaffar barn ska jag njuta allt vad jag kan av det. Fast helst vill jag frysa tiden och vara barnlös utan att åldras i typ 10 år till. Eller kanske 15? Det vore gött 🙂

  Svara
 5. hanna

  Har också tänkt precis såhär. Kanske har att göra med att jag bara varit omogen, men jag är definitivt en bättre förälder nu än vad jag skulle varit om jag börjat säg tio år tidigare. Dessutom ihop med fel pappa, eftersom jag tidigare inte haft koll på vilka kriterier som är viktiga när man väljer pappamaterial.

  Bortsett från punkt 2- de kommer garanterat att dejta på något superelektroniskt, konstigt och farligt sätt som vi öht inte fattar poängen med. Vänta bara.

  Och punkt 4 – nej, ledsen, den biologiska klockan lägger inte av bara för att man får barn. Den får en att tro att man snabbt behöver skaffa fler, innan det blir för sent! (Blev det svårt att sova nu 🙂 sorry!)

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen