M

Terapi för en orolig, stressad själ

av | jul 5, 2015 | Resor | 2 Kommentarer

hooks8

Njuter i en av de varma källorna i spaanläggningen på Hooks Herrgård, med en storslagen utsikt över Hokasjön. Jag passade också på att testa kneippbadet (gör underverk för svullna vader, du går i växelvis kallt och varmt vatten). Foto: Jonas Hansen.


Jag har ju varit lite off såväl kroppsligt som mentalt på sistone, för att uttrycka det milt. Ryggen gör ont, det enda som håller den in schack är styrketräning och konditionsträning i den mån jag klarar av. Då känns det bra i ungefär en halv dag, sedan kommer smärtan tillbaka.
Men jag tror på läkaren och sjukgymnasten som har koll på mig och menar att det viktigaste är att jag gör det som är bäst för min hälsa just nu. Så vilket är det bästa botemedlet för en stressad, orolig själ? Vart åker man när man vill vila upp sig och för några dagar utöka avståndet till vardagen? Jo, man sticker ner till Småland och checkar in på Hooks Herrgård & Spa.
Jag har tidigare inte varit ett särskilt stort fan av spahotell. Har tyckt att tempot är lite för segt, att det inte finns så mycket annat att göra än att harva runt i en morgonrock och få behandlingar till plingplongmusik. Men den senaste tiden har jag omvärderat detta. I höstas fick jag möjligheten att testa Yasuragis och Skepparholmens spaanläggningar utanför Stockholm, riktigt trevligt. Men nu var det alltså dags att åka lite längre, ner till Jönköpingstrakten, för att testa spaanläggningen som invigdes så sent som 2014.
hooks6

Huvudbyggnaden på Hooks herrgård har anor från Gustav III:s tid. Foto: Petra Månström.


hooks3

Före middagen blev det bubbel på terrassen. För min del min nyfunna kärlek bestående av tranbärsjuice och tonic water. Foto: Petra Månström.


Själva huvudbyggnaden och flyglarna är dock betydligt äldre, de har anor från Gustav III:s tid. De senaste 80 åren har man bedrivit hotellverksamhet här, med fokus på golfspelande gäster. Men idag finns det ett riktigt bra gym och så spaanläggningen, så man behöver absolut inte vara golfmänniska för att trivas här.
Vi inledde besöket med att sticka ner till spaanläggningen där jag fick en riktigt skön, timslång behandling som bestod av nack- och ryggmassage, peeling samt ansiktsbehandling. Fick ligga på en skön specialkudde anpassad för gravida så att magen kunde avlastas. Tycker annars att det är lite obehagligt att ligga alltför länge på mage just nu även om det fungerar. Spaterapeuten var superduktig och jag uppskattade särskilt att hon tog i ordentligt när hon masserade mina stela kontorsmuskler och inte bara ”duttade”, som ju ofta är fallet man får spamassage. Även pojkvännen som fick en timslång ansiktsbehandling där det även ingick råd kring hur han ska ta hand om sin hy framöver var mycket nöjd.
Sedan vatten i mängd och fruktbuffé innan vi lade oss i de sköna, varma källorna i badanläggningen. Eftermiddagen fortsatte sedan i ett behagligt lugnt tempo med ett dopp i Hokasjön (17 grader, underbart!) och en sval öl på terrassen medan vi kollade in bröllopet som pågick på bryggan utanför. Riktigt roligt att få vara med om detta, dessutom kul att upplägget var lite icke-traditionellt med Avicii iställlet för typ Mendelssohns bröllopsmarsch.
hooks1-1

Efter middagen blev det en skön promenad runt Hokasjön, med utsikt över Hooks herrgård. Foto: Petra Månström.


hooks4

Trerättersmiddagen avslutades med en hallonsymfoni, riktigt gott. Sedan kaffe i salongen en trappa upp. Foto: Petra Månström.


På kvällen vankades det trerätters middag där jag särskilt gillade förrätten bestående av ingefärs- och citrongravad lax med wasabicrème, soja och passionsfruktskulor – ja, och så sjögrässallad förstås. Min favorit! Efter middagen kaffe i salongen där vi hade sällskap av avbildningar av regenter från då och nu. Bland annat Gustav III, Karl XIV Johan och så Carl XVI Gustaf och drottning Silvia blickade ner på oss från väggarna.
Såg på Instagram att Mustafa Mohamed var här för några veckor sedan och tränade löpning. Det går förstås utmärkt, det finns gott om fina vandringsleder som lämpar sig toppen för löpning. Till exempel Hokasjön runt på 9 kilometer. Inne på hotellet finns också en välutrustad gymanläggning med löpband, crossmaskiner, fria vikter, pilatesbollar med mera. Så man behöver som sagt inte vara golfare för att trivas här. Såg även att Topphälsa kommer att ha en träningshelg här i november.
hooks2

Frukosten är KRAV-märkt och serveras med vacker utsikt över Hokasjön. Julafton för frukostnörden!! Foto: Petra Månström.


Mitt betyg till Hooks herrgård blir högt. Badanläggningen toppar alla andra spaanläggningar jag hittills har besökt och extra plus för att den som vill kan ta ett dopp i Hokasjön också. Gymmet är också vasst liksom möjligheterna till löpning i närområdet. Får jag önska något litet till mitt nästa besök här så är det lyxigare spaprodukter även på hotellrummen. Låter kanske som ett i-landsproblem (vilket det är såklart), men det blir lite trist när man först blir bortskämd med Kerstin Florian-produkter nere i spaanläggningen och sedan får mer ordinärt schampo och balsam i duschen på rummet.
Men, som sagt, det är ett litet problem. På det hela taget: grymt bra! Finfin frukost också som dessutom är KRAV-märkt. Jag kommer gärna tillbaka!

Taggar

2 Kommentarer

 1. Kjell.Nilsson

  Ni alla tre är väl värda varje stund
  Junior kanske tog det lugnt ?
  När hen blir större blir de vanligaste
  Frågan ”morsan var är det för
  Passw till gästinloggningen ”
  Ska börja sälja störningssändare så
  Det iallafall är wi-fi fritt i lekparker. Och
  Banstränder
  Hej hej

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen