M

Träna efter menscykeln? Det här säger forskningen!

av | dec 15, 2023 | Blogg, Blogginlägg, Podd, Träning & hälsa | 0 Kommentarer

”Träna efter menscykeln!”

Det är något vi ofta hör och läser om, men vad säger egentligen forskningen? Finns det evidens för att man bör anpassa sin träning efter menscykeln? I senaste avsnittet av Maratonpodden diskuterar jag det här aktuella ämnet med Cecilia Fridén, fysioterapeut, idrottslärare och medicine doktor i idrottsmedicin som under många år har bedrivit forskning på just träning och mens.

Vi kommer också in på de olika faserna av menscykeln, träning under klimakteriet, PMS, att använda smärtstillande läkemedel för att minska mensvärk, varför många elitidrottande kvinnor inte vågar prata om mens med sin tränare, Fotbollsförbundets omdiskuterade råd om mens och träning till kvinnor och mycket mer. Lyssna direkt i spelaren nedan eller poddapparna. Och kom gärna med dina tankar och feedback i ämnet!

”Vi ska komma ihåg att väldigt många elitidrottare och motionärer använder hormonella preventivmedel. Och då har man ju inte de här hormonvariationerna som man har i en normal menscykel. Och sen ska vi komma ihåg att det finns dem som har menstruationsbortfall, alltså de som tränar så hårt att de inte har mens. Så hela spannet finns.”

”Man kan se att prestationen kan öka till en början om en löpare går ner i vikt. Men i takt med att man går ner för mycket så kan det leda till mensbortfall, som i förlängningen kan leda till benskörhet och en ökad risk för muskuloskeletala skador.”

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen