M

8 misstag som nästan alla löpare gör

av | jan 10, 2023 | Blogg, Blogginlägg, Träning & hälsa | 1 kommentar

Löpning är en fantastiskt rolig sport, men tyvärr också väldigt skadedrabbad. Här är 8 mycket vanliga misstag att undvika om du vill kunna fortsätta ägna dig åt din löpning utan ovälkomna avbrott… Jag kan förresten bocka av samtliga misstag (eller ska vi säga lärdomar? 😉 Här är det med dig?

1. Du slarvar med uppvärmning och nedvarvning inför snabbare pass. Värm upp och varva ner i minst 10 minuter före och efter passet – helst ännu längre.

2. Du följer eventuella träningsprogram slaviskt och anpassar inte efter hur kroppen känns. Träningsprogram är aldrig huggna i sten – det är bara du som vet exakt vad som funkar för dig på en given dag.

3. Du biter ihop och fortsätter springa fast du har ont någonstans. Har du ont (alltså smärta – inte vanlig träningsvärk): avbryt genast passet.

4. Du tittar för mycket på vad andra gör och blir stressad av det. Alla är vi unika med våra utmaningar och förutsättningar. Därför kan vi inte jämföra oss med andra, då är vi inte schyssta mot oss själva.

5. Du springer för fort på dina lugna pass. Hur effektiv är en bil med endast en växel? 😉 Lär kroppen att bli så effektiv som möjligt genom att lära kroppen att springa i olika tempon.

6. Du tränar aldrig rörlighet. I värsta fall kan det här leda till att ”fel” muskler får dra ett alltför stort lass och skador/överbelastningar lurar om hörnet.

7. Du tränar för hårt sett till din totala livsbelastning. Det är viktigt att hela tiden stanna upp och utvärdera, samt anpassa om det behövs.

8. Du missar ditt återhämtningsmål. Extra viktigt efter längre eller tuffare pass. Ät något inom 30 minuter för att förbättra återhämtningen.

Mer läsning:

Tänk om alla andra har fel och du har rätt?

Så lyckas du med långpasset – 5 smarta tips!

Tappat din löpmotivation? Här är 5 tips att testa!

Taggar

1 kommentar

  1. Marie

    Mycket bra saker du har lyft här!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen