M

5 vanliga kostmisstag löpare gör

av | jan 3, 2023 | Blogg, Blogginlägg, Mat, Senaste nytt | 1 kommentar

Har gjort samtliga kostmisstag, eller ska vi säga lärdomar..? 😉 

1. DU ÄTER FÖR LITE. Anledningarna kan vara många, allt från ren okunskap om hur mycket energi träningen kräver till en medveten önskan att gå ner i vikt genom att träna mer och äta mindre. Tyvärr leder detta till både energi- och näringsbrist, vilket påverkar både din träning och livskvalitet i övrigt negativt. Dessutom kan skador lättare uppstå. Åtgärda problemet genom att äta mer. Är du ute efter viktnedgång, ta hjälp med att skaffa dig koll på hur mycket energi du faktiskt gör av med och anpassa efter det.

2. DU ÄTER FÖR LITE PROTEIN. Trodde du att protein bara är för dem som styrketränar och vill bygga muskler? Tänk om! Det kan t o m vara så att du troligen behöver ännu mer protein än dem som enbart styrketränar. Se till att få i dig högkvalitativt protein, t ex i form av kött, ägg, fisk eller tempeh (fermenterat och växtbaserat protein).

3. DU TRÄNAR MYCKET SAMTIDIGT SOM DU STRÄVAR EFTER ATT ÄTA ”NYTTIGT”. Det kommer tyvärr leda till närings- och energibrist, uteblivna resultat, trötthet och skador. Inse att du ägnar dig åt en sport som kräver mycket energi och anpassa din kost därefter. Kanske är det en rejäl kladdkakebit eller två efter middagen som innebär skillnaden mellan ett lyckat och ett misslyckat pass. Särskilt om du har tänkt springa snabbt och/eller långt.

4. DU TAR INTE MED DIG ENERGI PÅ LÄNGRE PASS. Ska du vara ute i över 80-90 minuter är en stark rekommendation att du tar med dig energi av något slag. T ex gel och lite sportdryck. Du kommer då att märka stor skillnad i ork, särskilt mot slutet av passet.

5. DU MISSAR ATT FYLLA PÅ MED ENERGI DIREKT EFTER LÄNGRE/TUFFARE PASS. Det är också viktigt att det rör sig om bra, näringstät energi – kroppen tillgodogör sig nämligen näring extra bra under det sk ”återhämtningsfönstret” direkt efter ett pass. Chokladmjölk (typ Pucko), en proteinshake, ägg och torkad frukt är några exempel.

Känner du igen dig i dessa kostmisstag? Eller några av dem? Berätta gärna i en kommentar!

Mer läsning:

”Nu får det vara slutpetat i maten!”

Våga vägra icke-god hälsokost

Min syn på kost i 5 punkter

Taggar

1 kommentar

  1. Emilia

    Hej! Behöver lite konkreta tips på mat och mellanmål nu när satt igång träning inför varvet 2023! 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen