M

Så lyckas du med ditt långpass – 5 smarta tips!

av | dec 17, 2022 | Blogginlägg, Senaste nytt, Träning & hälsa | 2 Kommentarer

Svårt att få till dina långpass? Tar krafterna slut – eller kanske huvudet? Här är ett gäng väl beprövade tips att testa! Har du fler? Skriv gärna i en kommentar!

1. Gör som nästan ingen annan löpare gör: våga springa långpasset RIKTIGT LUGNT. Och då menar jag MEGALUGNT. Om du gång på gång ligger på lite för hårt på dina långpass kommer du försämra din återhämtning och därmed möjlighet till utveckling.

2. Lägg in gångavsnitt i ditt långpass. T ex var 20:e minut går du i en minut innan du fortsätter springa. Det ger dig en mikroåterhämtning under pågående pass och banar också väg för bättre återhämtning efter passet.

3. Glöm inte energin! För att orka ett långpass på bästa sätt behöver du dels ha depåerna fyllda innan du drar iväg. Tänk mycket kolhydrater och lättillgänglig bränsle som t ex juice. Och ta gärna med energi också, särskilt om du ska vara ute längre än 2 timmar.

4. Gör som många rutinerade löpare gör och spring långpass var tionde dag istället för en gång i veckan. Det blir förstås kanske svårare om du hittills har kört dina långpass på helger, men har du möjligheten – testa gärna!

5. Det är lätt att missa hur stor inverkan den totala livsbelastningen har på träningen. Särskilt på långpass som kräver det där lilla extra av brukar för lite sömn, stress och andra ”livsfaktorer” påverka orken. Anpassa i så fall och avstå från ev långpass under en tid tills krafterna har återvänt. 

Bonustips: underskatta inte effekten av en vanlig lång skogspromenad på 2-3 timmar, gärna på ojämnt underlag. Så tränade många av våra främsta löpare förr under den sk grundträningen – med mycket gott resultat!

Mer om långpass:

Labba med långpasset och bli en bättre löpare

Sugen på Stockholm Marathon eller Göteborgsvarvet nästa år? Eller vill du kickstarta året med Januarikicken och sedan hänga på Petras Löparklubb – en sprillans ny, digital löparklubb? Läs mer och boka här! Jag finns även på ePassi om du vill använda ditt ev friskvårdsbidrag!

Taggar

2 Kommentarer

 1. Hannas krypin

  Tack för bra tips! Längtar efter att ge mig ut och springa igen. Har varit mycket omkring mig nu så träningen har blivit lite lidande.

  Svara
  • Petra Månström

   Varsågod 🙂 Jaaa, hoppas du hittar tiden till det. Det ger så mycket <3

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen