M

”Jag är så van att träna tills jag är helt slut”

av | jan 3, 2023 | Blogg, Blogginlägg, Träning & hälsa | 2 Kommentarer

Fick nyligen ett meddelande från en av deltagarna i min onlineträningsgrupp inför Stockholm Marathon som fick mig att fundera lite. Och inse att så här tänkte ju jag också för inte alltför länge sedan:

Jag insåg idag att jag fick kämpa med att inte träna vidare idag efter att jag slutfört dagens lugna löpning på 35 minuter vilket kändes såååå ovant för mig. Jag är van att träna tills jag är helt slut (de flesta av mina träningspass i veckan). Nu när jag reflekterar lite över det så inser jag att det kanske inte är så effektivt och bra alltid att träna på det sättet, eller? Är det meningen och är det okej att ha energi kvar efter ett träningspass? Eller ska man anpassa passet så att man blir riktigt trött?

Det här med att känna att jag måste vara helt slut efter varje pass är en uppfattning jag hade under många år. Så här i backspegeln tror jag att det beror på att jag har kört mycket gruppträning, både i löpning och andra sporter. Och i gruppass finns ofta en ”ta i så du storknar”-mentalitet och endorfinkickar som är svåra att skaka av sig.

Det här med om det är meningen att träna tills all energi är slut finns det förstås inga entydiga svar på. Det bestämmer man ju själv. Men det kan vara värt att fråga sig själv varför man måste köra slut på sig själv varje gång? Och vad som händer om man låter bli. Vågar man stanna upp och faktiskt lägga i handbromsen ibland kan man lära sig mycket viktiga saker om sig själv.

För mig var det prestationen som var viktig. Hade jag inte tagit ut mig max varje gång så kände jag att jag hade presterat dåligt. Men tyvärr är det inte så smart att hålla på så här om man t ex vill lyckas på ett lopp. För om du hela tiden maxar ur allt du har, hur ska du då orka hitta ännu en växel när det är dags för lopp? Om du kommer till start, vill säga. För den här ”maxa järnet”-mentaliteten leder också tyvärr ofta till överträning, skador och evighetsförkylningar.

Du som läser det här, vilka är dina tankar om det här? Dela gärna!

Taggar

2 Kommentarer

 1. Emilia

  Jag tränar nästan aldrig tills energin är slut. Med två små barn, heltidsarbete och stort hus finns inget utrymme att köra slut på mig själv. Träningen är en energipåfyllare som Ger mig energi, jag far ut och njutspringer i princip varje pass. Nåt enstaka inslag av intervaller, men sällan är de speciellt snabba. Kommer tillbaka från varje pass och mår bättre än innan och kan hoppa rakt in i bestyren utan att behöva någon mer paus. Träningen är överhuvudtaget inte prestation utan bara för välmående. Tacksam för det ❤️

  Svara
 2. Åsa

  Hej!
  Intressant fråga! Jag tror att det beror både på målet med din träning och på hur ofta du tränar. Om man bara hinner träna 2-3 ggr per vecka och ändå vill nå en hög nivå kan det nog vara nyttigt att köra slut på sig rätt så ofta så länge kroppen inte protesterar. Men om man framför vill må bra så finns det ju ingen anledning att plåga sig. Själv så gör jag det rätt sällan nu för tiden och resonerar mest som föregående läsare. Men ibland känner jag att kroppen vill kämpa och då kan den minsann få göra det 😀

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen