#metoo

Lika mäktigt det är att se hur det bråddjupa avgrundsvrålet #metoo sprider sig som en löpeld världen över, lika tragiskt är det att ta del av alla uppdateringar om sexuella övergrepp i sociala medier.  Jag är tyvärr inget undantag.

”Löpning är fantastiskt, du kan utöva den var du vill – det enda du behöver är ett par skor!”

Nja. Ovanstående är en sanning med modifikation, även om man får höra den titt som tätt. Möjligen gäller påståendet om du är man, men jag känner inte alls att jag kan utöva min favoritsport var som helst. Jag skulle till exempel aldrig komma på tanken att springa ensam i skogen, jag vågar knappt springa runt Kungsholmen efter mörkrets inbrott. Varför? Jo, för att jag är rädd att råka illa ut.

Minns för ett par år sedan då jag skulle ta en morgonjogg här i krokarna där jag bor medan det fortfarande var mörkt. När jag passerade Rålambshovsparken fick jag syn på en man som stod i höjd med Boulebar, delvis dold av mörkret. Tankarna flög runt i huvudet: skulle jag vända om, med risk att reta upp den där personen och något eventuellt skulle hända? Fortsätta framåt i hopp om att jag skulle kunna springa ifrån vederbörande om något skulle hända? Vågade jag hoppas att det inte var någon fara?

Hann inte tänka färdigt innan jag hade nått fram till personen som gav ifrån sig ett hånskratt. Minns att jag ökade farten av rädsla för att bli attackerad. Minns också att jag inte vågade sakta in förrän jag med andan i halsen hade kommit fram till Stadshuset och fick syn på två andra löpare. Snittfarten under sträckan Rålambshovsparken-Stadshuset har jag aldrig varit i närheten av sedan dess. Och det är jag evigt tacksam för.

Utomlands har jag blivit visslad åt när jag har varit ute på löpturer, vilket har medfört att jag nästan alltid kör mina pass på löpband eller med eventuellt sällskap när jag är på resa. Jag vågar helt enkelt inte ta risken att ge mig ut själv, har hört alldeles för många obehagliga historier för att känna att det är värt det.

De senaste dagarnas diskussioner med anledning av Weinstein-skandalen påminner mig bara om att jag inte alls är fri. Jag är begränsad i hur jag kan röra mig runt mitt eget hem. Det är lika sant som tragiskt. #metoo

Foto bilden ovan: Emma Shevtzoff

Share: