M

När den duktiga flickan blir svag

av | jul 2, 2015 | Karriär, Livet, Personlig utveckling | 8 Kommentarer

skydive

2013 gjorde jag ett tandemhopp tillsammans med instruktör i samband med ett reportagejobb i Karlsborg. Kanske dags att våga hoppa igen, släppa kontrollen och se vad som händer då? Foto: Försvarsmakten.

I lågstadiet brukade fröken ibland placera mig bredvid en av klassens stökigaste pojkar. Som en slags buffert, den duktiga flickan (jag) skulle liksom lugna ner det där yrvädret till grabb och göra det lättare för honom att koncentrera sig på skolarbetet.

I mellanstadiet blev jag retad för att jag hade fula glasögon och killfrisyr, något jag kompenserade genom att plugga hårdare än någonsin. Så att jag i alla fall var bra på något. I högstadiet blev jag också retad, för såväl killfrisyren som mina glasögon och ”killkläder”. Även då kompenserade jag genom att plugga som en galning. Hade nästan alltid alla rätt på proven och om jag inte hade det så blev jag retad för det (våra lärare hade ovanan att säga högt vilka som hade bäst på proven respektive vilka som det hade gått extra dåligt för och som borde skärpa sig och ta lärdom av de duktiga eleverna).

När jag kom till gymnasiet ledsnade jag på att bli retad för att jag var grabbig. Så jag bytte umgänge, lät håret växa ut, stekte glasögonen och började svälta mig själv. Pluggade som en tok gjorde jag fortfarande. I tvåan började jag dessutom träna extra mycket och icke-mellanmjölk som jag är blev det gymmet varje dag. Antingen styrketräning eller ännu hellre aerobics, helst ”high impact” som det hette i mitten av 1990-talet när jag var som mest gymråtta.

Jag gick ut gymnasiet med 5,0 i betyg, smalare än någonsin och med ett självförtroende som var kört i botten. Det kändes inte som att jag lyckades med något, jag kände mig överflödig, ohipp och tråkig. Hade inte jättemånga kompisar och började få komplex för att jag aldrig hade haft ett förhållande. Kände en stress över att det bara skulle bli värre ju längre tiden gick, vilket förvärrade den grundläggande stressen. Alltsammans dövade jag med träning, stenhård sådan.

Vändpunkten kom när jag började hänga med Friluftsfrämjandet och fick nya vänner där. Plötsligt hamnade jag i ett nytt sammanhang där ingen kände till mig sedan tidigare och där jag fick vara precis som jag är. Det var en fantastisk känsla! Det blev fjällturer såväl på sommaren som vintern, klättring, kajakpaddling och skridskor. Lärde mig åka telemark och bygga snöbivack. Skaffade en kamera och började hobbyfotografera. Livet lekte.

Sedan hade jag pluggat färdigt och fick mitt första jobb på ett stort bioteknikföretag i Uppsala, där jag är född och uppvuxen. Trivdes egentligen aldrig där, ens från dag ett. Stannade kvar för att jobbet gav trygghet i form av månadslön, men jag hade ont i magen varje gång jag skulle åka dit på morgnarna. Sakta men säkert smög sig drömmen om att göra något annat på. Hade aldrig vågat formulera det högt tidigare, men nu visste jag att jag ville ägna mig åt journalistik. Inte nyheter och sådant, utan saker som ger guldkant till livet. Livsstilsbetonade ämnen, som resor, mat, inredning, träning och hälsa.

Så då satsade jag allt på att uppfylla min dröm. I början gick det trögt, men sedan öppnades allt fler dörrar. Jag tjatade mig in på drömpraktikplatsen och fick sedan ett längre vikariat där. Jobbade, jobbade, jobbade. Och jobbade. Försökte vara kreativ och nytänkande men en viljestark och idérik tjej går inte alltid hem på ställen där det finns oskrivna regler och vassa armbågar. Men jag bet ihop och höll fast vid min grundtes: att det finns något gott i alla människor och att de flesta oftast menar väl. Nu är jag beredd att ompröva den tesen, men det är ett annat inlägg.

Dit jag vill komma är att det är svårt att acceptera en duktig flicka när hon är svag. För det får man inte vara om man har varit stark och duktig tidigare. Att ha ont, bli sjukskriven och ordinerad motion, vila och lugn i lagom mängd ses inte med blida ögon. För om den duktiga flickan visar tecken på svaghet är hon inte längre värd att visa respekt. Trist, tråkigt och tyvärr väldigt sant. När jag nu är så här svag känner jag mig dålig och misslyckad. Vill gärna hålla skenet uppe – och lyckas säkert till viss del. Någon som känner igen sig..?

Taggar

8 Kommentarer

 1. Frida

  Igenkänning! Som jag läst Nina Åkestam skriva: ”jag hade alltid fått höra att jag hade lätt för mig, så jag trodde inte jag kunde göra något som var svårt”. Jag har insett att det tänket varit roten till att jag känt mig misslyckad när det inte gått perfekt.

  Svara
  • Petra Månström

   Precis! Det blir ju lätt så. Ju oftare man får höra något, desto mer börjar man tro på att det är en sanning…

   Svara
 2. Anna

  Ojojoj! Hög igenkänning! Vill bara säga att du är grym Petra! Du är smart, har en väldigt fin syn på människor, har ett pannben utan dess like och är modig. Dessutom är du sjukt snygg 😀 Känner ju inte dig personligen men detta är vad som lyser igenom när man läser dina bloggar, så klanka inte ned på dig själv! Peppa dig själv med allt du åstadkommit (och vill åstadkomma) när självförtroende-dipparna kommer, brukar jag göra och hjälper lite i alla fall 🙂

  Svara
 3. Kjell.Nilsson

  Solen steker i Stockholm ! smiter i väg till min hemliga park på Kungsholmen dit ingen hittar ! slänger mig raklång o lyssnar på några av Petras podcast. Petra berikar mitt liv ! skenet uppe känner vi alla igen det är en myt att alla blir starka av att klara en motgång.Tillägnar idag mina tankar till ”fågelungarna” de flickor ,även pojkar som ligger på ätstörningsklinik kanske med dropp.
  ibland orkar ej hjärtat de avlider de somnar in det är så tragiskt. . Jag ska nu lyssna på podcast /Emma Igelström

  Svara
 4. Karin S

  Jag instämmer helt med det Anna skriver. Du äger!

  Svara
 5. Emma

  Känner igen mig! Känns som många tjejer trycks in i en box om att alltid vara perfekta, redan från ung ålder. Det är oftast mer accepterat att pojkar får göra fel men inte tjejer. Är väldigt svårt att ta sig ur den här lådan, man blir som alla förväntar sig att man ska vara. Tråkigt att man inte kan låta människor vara sig själva.

  Är inte alltid så men tycker att jag har sett denna trend hos många tjejer. Men vill tacka för en fin fin blogg! Kram!

  Svara
 6. E

  Höööög igenkänningsfaktor! O den där taktiken att placera stökiga killar bredvid lugna tjejer körde de med i min skolan också…suck…göra det enkelt för sig.

  Känner framför allt igen mig i sista stycket i din text….att det är svårt att acceptera att man ”blivit klen”. Måste ta det försiktigt, och lugnt….

  Svara
 7. Charlotta Fridsell

  Hög igenkänning men på ett annat sätt. Har en 17årig dotter som följer din väg väldigt exakt. Stor fråga och kanske inte rätt forum: Hur hjälper man henne att släppa på sina egna höga krav???? Förövrigt tack för en super härlig och bra blogg!! Stor Kram Charlotta

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen