M

Äntligen är det lite lättare att vara kolhydrat

av | okt 18, 2017 | Blogginlägg, Mat, Samarbeten | 0 Kommentarer

Från att ha varit utskällt och betraktat som ohälsosamt börjar brödet sakta få sin välförtjänta revansch. En väldigt sund utveckling, om du frågar mig. Jag har alltid hört till dem som tyckt att kostråd precis som träningsprogram ska vara individbaserade – aldrig generella.
sponsorbalk
För några år sedan skrev jag på min dåvarande blogg om att det inte är lätt att vara kolhydrat. Det rådde en galen proteinhets där livsmedelsbutikernas kyldiskar svämmade över av kvarg, proteindrinkar och annat medan brödhyllan förde en tynande tillvaro, särskilt det vita brödet.
Nu tycker jag mig se en utveckling där kolhydraterna sakta men säkert har tagits till nåder. En väldigt sund utveckling, om du frågar mig, eftersom kolhydraterna är hjärnans och kroppens favoritbränsle. Hjärnan är ett krävande organ som behöver mycket energi och särskilt om du tränar mycket fungerar det inte att bara dricka smoothies eller äta supertrendiga bowls. Det behövs mer för att man ska hålla sig mätt och orka träna.
Men som jag skrev i inledningen så är vi alla olika. Somliga mår inte alls bra av att till exempel äta vitt bröd medan andra tvärtom mår bättre av det. Personligen äter jag till exempel gärna något mer lättsmält bröd eftersom jag lätt drabbas av löparmage, medan andra människor kan äta riktigt grovt bröd utan problem.
Jag blev väldigt glad när Fazer hörde av sig och ville göra det här samarbetet eftersom jag har älskat bröd så länge jag kan minnas. Mammas hembakta, tjeckiska råglimpor varvat med bröd från Fazer stod alltid på frukost- som mellanmålsbordet hemma. Och nu när jag själv har familj har deras Frökusar blivit en storfavorit. Det är ett saftigt och gott bröd bakat på dinkel och mängder av solrosfrön, linfrön och pumpafrön och det går hem hos inte bara mig utan även min snart tvåårige son och min sambo, som normalt aldrig äter bröd (!)
Frökusarna innehåller fibrer utan att det går till överdrift, därför kan jag äta brödet till frukost och klara av att ge mig ut och springa en timme senare. Och viktigast av allt: det är GOTT, för det är absolut viktigast för mig. Man lever bara en gång och livet är för kort för att äta nyttigt men smaklöst bröd.
För att ge dig som läser lite inspiration har jag valt ut ett recept på en smörgås på Frökusar som jag har svängt ihop här hemma. En matig och härlig macka med färskost, rostbiff, mjölksyrade morötter, persilja och pepparrot. Pepparroten varierar mycket i smak, så anpassa mängden efter dina smaklökar:
Frökusar med färskost och rostbiff
4 mackor
4 st Frökusar
1 dl färskost
1-2 msk riven pepparrot
4 st skivor rostbiff
1 dl mjölksyrade morötter
persilja till garnering
svartpeppar
flingsalt
Gör så här: Blanda färskosten med riven pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Bred röran på brödet och lägg på rostbiff och morötter. Garnera med persilja. Njut! Fler tips på härliga frukostar och mellisar hittar du här.

Vill du vara med och tävla om en halvårsförbrukning av Frökusar från Fazer? Gå då in på mitt Instagramkonto och tävla! Vi ses där! Vilken är din åsikt om bröd och kolhydrater? Berätta gärna i kommentarsfältet!

Foto bilden ovan: Petra Månström

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen