M

Vässa din vinterlöpning – 5 smarta träningstips!

av | nov 20, 2022 | Blogginlägg, Senaste nytt, Träning & hälsa | 1 kommentar

Vinterlöpning, handlar det mer om överlevnad – eller kan man bli en bättre löpare av att springa på vintrigt underlag? Svaret är ett rungande JA! Här kommer ett gäng smarta tips på hur du kan använda vinterlöpning för att ta din löpning till nästa nivå!

1. Utnyttja det ojämna underlaget för att träna upp din balans

Löpning är en enbenssport där vi hela tiden befinner oss på ett ben i taget och oftast är en sida starkare. När du springer på ojämnt underlag som det ju ofta är vintertid utmanar du och förbättrar din balans, något som du har nytta av vid löpning året runt.

2. Vinterlöpning bygger pannben

Att ha klarat av att springa under en hel vinter med allt vad det innebär av utmanande väder kommer att göra dig mentalt starkare. När det är som tjurigast, visualisera hur du kommer att flyga fram när vägarna är torra och rensopade framåt våren!

3. Bygg uthållighet genom långa, lugna pass

Vinterlöpning innebär ofta löpning på utmanande underlag: is, snömodd, snöblask och så vidare. Med andra ord inte direkt upplagt för supersnabba intervaller, men däremot som klippt och skuret för långa, lugna pass där du bygger sk aerob uthållighet. Det innebär att kroppen blir bättre på att med hjälp av syre omvandla kolhydrater och fett till rörelseenergi.

4. Bygg benstyrka och flås med snöpulsning

En riktigt tuff dimension av vinterlöpning är att använda ett något tjockare snötäcke till snöpulsintervaller. Här bygger du både benstyrka och flås, något du kommer ha stor nytta av under barmarkssäsongen. Variera längden på intervallerna från korta och intensiva till längre och något lugnare. Även att gå i djup snö ger riktigt bra ben- och flåsträning för den ovane.

5. Satsa på längre intervaller

Vill du fortsätta springa intervaller utomhus på vintern är ett hett tips att satsa på längre intervaller från två minuter och uppåt, där du ligger på en lägre ansträngningsnivå. Då sparar du dina luftrör, samtidigt som du inte behöver jobba lika mycket med frånskjutet och därmed riskera att halka. Har du känsliga luftrör och underlaget är utmanande är tipset att köra de allra snabbaste passen inomhus.

Varmt lycka till med din vinterlöpning! Har du frågor eller funderingar? Tveka inte att kommentera! Och vill du få peppande hjälp att hålla igång din löpning i vinter? Häng på något av mina onlineprogram, läs mer här.

Mer läsning om vinterlöpning:

Klä dig rätt för vinterlöpning

5 heta tips för din vinterlöpning

Löparskor för vinterlöpning – mina bästa tips!

Taggar

1 kommentar

  1. Johanna Hedlund

    Det här va precis det jag behövde läsa idag!
    Tog en väng idag och ”gav upp” efter 5 vidriga km.
    Underlaget, alla lager kläder…allt va hemskt.

    Kommer väl aldrig fullt ut gilla vinterlöpnig men det känns iaf en gnutta bättre.
    Tack!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen