M

Underskatta inte betydelsen av ett par snygga tights

av | jan 2, 2016 | Blogginlägg | 9 Kommentarer

hander_i_luften
Det har ju precis blivit ett nytt år och jag gissar att många här har avgett nyårslöften som har med löpning att göra. Kanske handlar det om något lopp som ska springas? Ett maraton är ju något som många har på sin att göra-lista och att klara av att springa 42,195 kilometer är ju en fantastisk bedrift. Jag skulle gärna vilja dela med mig av ett par tips som kanske kan vara till hjälp för er som siktar på ett maraton under 2016:
1. Lugnt och långt är nyckeln
Det råder en intervallfeber just nu, då det ska springas med blodsmak i munnen mest hela tiden. Och visst, det kan vara kul, men det kommer inte att göra dig bättre rustad inför ett maraton. För att klara ett maratonlopp ska du såväl mentalt som kroppsligt kunna beta av 42,195 kilometer och då behöver du bygga upp en tålighet i kroppen. Det gör du med långa, lugna pass. Fart lägger du in längre fram i träningen, men inga monsterpass så här tidigt.
2. Ta hand om kroppen
När allt flyter på med träningen och kroppen svarar bra är det lätt att glömma att ta hand om den. Gör inte det misstaget. Boka istället in regelbunden idrottsmassage, medicinsk fotvård, PT-pass med fokus på löparspecifika muskler och så vidare. Visst, det kostar en slant men din kropp kommer att tacka dig. Hur mycket är det till exempel värt att kanske slippa en hälsporre eller annat skadeelände?
3. Motivera dig på rätt sätt
Det tar en stund att bygga upp formen inför ett maraton och det kan vara lätt hänt att tappa motivationen efter ett tag. Särskilt här i Sverige där inledningen av året innebär löpning i slask och mörker för många kan det kännas kämpigt att ta sig iväg. Förekom dippar genom att boka in pass med träningskompisar, gå ut med din satsning i sociala medier och få pepp på det sättet eller gå med i en löpargrupp och få pepp på det sättet.
4. Underskatta inte betydelsen av ett par snygga tights
Nej, man springer med benen och inte med färgen på kläderna. Men likt förbaskat kan nya, snygga löparkläder vara den där pricken över i:et som peppar dig att sticka ut. Numera behöver heller inte plaggen kosta skjortan, många kedjor har löparkollektioner i snygg design och med bra funktion till överkomliga priser.
5. Var sunt skeptisk till trender
Att barfotalöpning har frälst en och annan är såklart sant, men det betyder inte att du ska slänga de väldämpade pjucksen och kuta iväg på ett barfotalångpass. Dyra pulsklockor kommer kanske inte vara räddningen för din löpning, men däremot kommer de gräva fina hål i din plånbok. Och så vidare. Det dyker upp massor med trender i träningsvärlden, trender som ofta kostar pengar om man vill följa dem och som inte alltid ger den utdelning man önskar. Så ett tips är att vara sunt skeptisk till trender och låta dem skaka av sig barnsjukdomarna innan du eventuellt hakar på dem.
Till sist: stort lycka till, med vilket mål du än har! Och tänk på att ett mål kan vara att må bra, ha roligt och vara snygg naken 😉 Vilket blir ditt träningsmål 2016?

Taggar

9 Kommentarer

 1. Jens

  Riktigt bra läsning. Punkt 5 har jag heltiden varit skeptisk mot. Jag använder det jag har och skulle jag fattas något för så köper jah det.
  Och… Tack för en bra blogg

  Svara
  • Petra Månström

   🙂

   Svara
 2. Kjell Nilsson

  Prickat in en av tio regndagar/år i
  Dubai sprang en mil o nu spanat
  På tights mm på väg mot
  Marathon Sthlm ej så många som
  Tränar här i Dubai.Intervallfeber ?
  Ha ha !

  Svara
 3. Clara Edvinsson

  Vilket peppigt inlägg!

  Svara
  • Petra Månström

   Kul att du gillade det, Clara!

   Svara
 4. Petra Månström

  Vad spännande! Icebug har grymt bra skor!

  Svara
 5. Annika

  Vars hän sprang du Kjell? På den nybyggda running tracken vid Jumeirah? Min kusin bor där och jag tänker varje gång att jag ska prova den, men så är det nån jäkel som stoppar ett glas vitt i handen på mig och så är det kört. Hehe..

  Svara
 6. Caroline Nilsson

  Va snygg naken! Älskar! Alla är snygga nakna om de tror på dig själva. Fina inlägg, ska ta med mig lite mer av din visdom på passen. Puss!

  Svara
  • Petra Månström

   <3

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen