M

Springa på semestern – så får du till det!

av | nov 3, 2016 | Resor | 3 Kommentarer

Tro mig, jag vet hur det kan vara. Man har packat ner löpargrejorna prydligt och fint, men när det väl är tidig morgon och man borde ge sig ut och jogga så ids man inte riktigt.
Anledningen är oklar, men går jag till mig själv så kan det till exempel handla om att man inte har lagt sig till med några löparrutiner på den nya platsen där man nu befinner sig. Man har ingen direkt rutt klar för sig, man vet inte vilken typ av pass man ska köra och så hittar man inte löpargrejorna i den röriga väskan. Till exempel. Men att morgonjogga på resan ÄR oslagbart och jag vet ju att jag egentligen vill. Därför har jag kommit på ett gäng bra tips som underlättar för den där morgonlöpturen att bli av – åtminstone när det gäller mig. Kanske funkar de för dig också?
1. NATTSUDDA INTE FÖR HÅRT KVÄLLEN FÖRE
Vet du med dig att du planerar att morgonjogga dagen efter, försök ta det lite lugnare med alkoholen kvällen före. Bakiskänsla är ingen hit när väckarklockan ringer tidigt, då är det skönare att vara klar i bollen.
2. LÄGG FRAM ALLA PRYLAR DU BEHÖVER
Det här är ett grymt tips även när du inte är på resa, men när du bor på hotell och förmodligen lever lite i kappsäck kan det vara segt att hasa omkring med sömndruckna ögon och leta efter eventuella gps-klockor, strumpor och annat du behöver. Lägg fram allt kvällen före och se till att batterier och annat är laddade.
3. TÄNK UT HUR DU SKA SPRINGA
Att bara ge sig ut planlöst, springa i en kvart och vända tillbaka samma väg fungerar förstås. Men en variant är att googla eller sociala medier-höra sig för om populära löparstråk där just du befinner dig. Då ökar också chanserna att möta fler lokala löpare om du nu är ute efter det.
löpning sunscreen
4. ÄT ORDENTLIGT!
På semestern kan det vara lätt att tappa tråden och slarva lite med maten eftersom du inte är hemma och har ständig tillgång till ett kylskåp. Ett tips är att inte äta för lite, det råkar jag lätt ut för på resor eftersom mycket tid går åt till att leta restauranger och varm väderlek gör att åtminstone jag inte känner hunger lika lätt. Så ät en rejäl middag kvällen före och ta gärna ett mellanmål innan du går och lägger dig om du nu tänker springa före frukost.
5. DRA NER PÅ AMBITIONERNA OCH VAR FLEXIBEL
Att vara på resande fot betyder ofta att saker och ting avviker något från vardagen. Kanske är du jetlaggad, kanske är det mycket varmt och fuktigt, kanske är det svinkallt. Kanske har du glömt favvolöpardojorna hemma. Ett tips jag haft mycket nytta av är att dra ner på ambitionerna och välkomna den träning som faktiskt blir av. Få inte ångest över det du inte har hunnit med på grund av olika anledningar, gläds åt det du har lyckats få till istället.
TILL SIST: njut och ha kul! Springa på semestern är ett fantastiskt sätt att upptäcka en ny plats på. Har du fler bra tips? Kommentera gärna!
(Foto bilderna ovan: Jonas Hansen & Petra Månström. På Miami Beach bjuder man på badvakternas officiella solkräm, så passa på att smörja in dig om du springer förbi 😉

Taggar

3 Kommentarer

 1. Annika

  Jag är ingen morgonlöpare alls. Tar hellre en tur framåt eftermiddagen innan aprés soleil. (Dvs innan det är det är dags för nåt gott i glaset).
  Funkade bra på Mallorca i somras trots värmen.

  Svara
 2. Kjell.Nilsson

  Extra plus till punkt 5.Mestadels rest med familj även om man googlar,tittar på kartor så är
  sällan närmiljö och väder som man tänkt sig.Om det är mycket trafik,löspringande hundar m.m .Välj en kort sväng och spring flera gånger Spring inte ensam med hörlurar i ovan miljö. Tänk på att det är semester ! unna dig” belöning” ta med småpengar kanske ta en öl ! kaffe eller något på väg hem kanske köpa lite bröd och frukt.Eller spana i någon strand,matställe eller annat .

  Svara
 3. Chatrine

  Smarta tips! Framför allt ditt sista, det är så himla kul att upptäcka en plats med löparskor. Min erfarenhet är dessutom att det är ett bra sätt att få kontakt med folk på orten. Det hejas och vinkas på ett helt annat sätt än om en går runt.
  Blev lite kär i dina skor, vad är det för sort?

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen