TESTA DIG SJÄLV: SÅ VET DU OM DU ÄR REDO FÖR MARAN!

löpning

Många av de frågor jag får handlar om hur man vet att man redo för ett maratonlopp. Ett hett tips är att gå igenom listan i det här inlägget! Hur många punkter kan du bocka av?

1. Tanken på att ge dig ut och springa minst tre-fyra gånger i veckan känns inte alls avskräckande.

2. Att i ett drygt halvårs tid en gång i veckan springa ett pass som är 90 minuter eller längre  känns inte främmande.

3. Du är beredd att med stor sannolikhet bekanta dig med fenomenet löparmage. Kan inte beskrivas, måste tyvärr upplevas. För att safe:a upp, ta alltid med dig en bit toapapper eller våtservetter på löprundan. Och gärna också en kompis som kan vakta medan du gör det du ska.

4. Du går igång lite på tanken vid att många kommer att kommentera och ha åsikter om det här. Var beredd på att bli kallad knäpp runt fikabordet ett antal gånger.

5. Du ryggar inte tillbaka vid vetskapen om att du med stor sannolikhet kommer att drabbas av skavsår på alla möjliga ställen. En personlig favorit är skavsåret mellan brösten, från geltuben under Göteborgsvarvet 2011. Ärret finns kvar än.

6. Du blir inte rädd vid tanken på att din maratonresa kan få större inverkan på ditt liv än du någonsin kan tro. Vi snackar allt från skilsmässor till karriärbyten och ”äntligen har jag hittat min grej”-känslor.

7. Du backar inte vid tanken på att bli tvungen att ge dig ut och springa i alla möjliga väder: spöregn, snöstorm, tropisk hetta och allt däremellan. Visst kan du köra några pass på löpband, men det finns också en poäng i att härda kropp och själ genom att träna i pissig väderlek.

8. Du blir heller inte äcklad vid insikten om att långdistanslöpning är snorsport. Du måste helt enkelt våga grisa ner dig lite. Snoret kommer att rinna och du kommer att få sportdryck i ansiktet. Och lite till.

9. Du är beredd att lära dig att dricka i farten. Att stanna alltför länge vid vätskekontrollerna är ingen bra idé, du kommer att förstå vad jag menar mot slutet av loppet.

10. Du är redo att lägga stora delar av din framtid på att springa långt. För jag är rätt säker på att har du väl genomfört en mara kommer du snart att vilja springa en till. Och en till. Och en till.

Lycka till och spring snyggt! Och är det någon punkt du tycker att jag har glömt, föreslå gärna en!

Foto bilderna ovan: Luca Mara

Share: