M

Svettiga intervaller på bana!

av | dec 5, 2016 | Blogginlägg | 6 Kommentarer

Det roliga är att det fanns en tid då jag var säker på att man inte bara kunde springa på en löparbana hur som helst. Att de liksom var avsedda för ”eliten” och att man som vanlig, dödlig motionär bara skulle bli bortkörd.

Club La Santa

Nu inser jag att det inte stämmer. Och jag har också insett att det är hur roligt som helst att springa intervaller på löparbana. Åtminstone för mig är det så att jag får den där känslan av att vara lite snabbare än jag egentligen är när jag är på banan.

Idag var det dags att ge sig på lite intervaller efter nästan två månaders uppehåll, på grund av förkylning och allmänt uppskjutarbeteende. Nej, jag är egentligen inget fan av att springa fort, men gillar när jag kan springa fort (för att vara jag). Och vägen dit består till stor del av intervaller, även om styrketräning specifikt för löpning kan göra en hel del för snabbheten också.

löparbana

löparbana

400-metersbana inne på området

Här på Club La Santa där vi är just nu finns en stor, fin 400-metersbana inne på området. Det är bara ynka 100 meter dit från vårt hotellrum och det verkar inte vara någon större trängsel heller, åtminstone inte när jag har gått förbi där. Inledde passet med några varvs uppjogg i lugn fart samt löpskolning och stegringslopp, därefter själva intervallerna som såg ut så här:

4 x 800 meter med 90 sekunders vila mellan varje intervall. Få intervaller och relativt lång vila gör att man (om man vill) kan dra på lite fartmässigt

Ja, vad kan man säga. Det blev en svettfest och jag blev rejält trött. Inser att man blir bra på det man tränar, så lika bra att smyga in lite snabbare pass här och där för att inte tappa tempot helt. För, som sagt, man blir snabbare av att då och då springa snabbt.

Vad tycker du om intervaller på bana? Har du tips på något bra pass du gillar att köra på bana?

(Foto bilderna ovan: Jonas Hansen)

Taggar

6 Kommentarer

 1. MarathonDonnan

  Jag har gått från att hata intervaller på bana till att älska dem. Det är lite som du säger, jag känner mig snabbare när jag springer på bana. Jag har kört bana en gång i veckan sen i augusti och kommer väl att utöka med ytterligare en gång när mina lopp närmar sig. Jag växlar väldigt på mina intervaller, ibland kör jag 4km +3km+2km+1km vissa gånger kör jag 4km +4km och ibland 10km , ibland 1km i taget till jag fått ihop 10 km. Allt hänger på hur fräsch jag känner mig i kroppen. Mitt mål är att bli snabbare på maraton och då är långa intervaller riktigt bra. Min plan är att bygga upp mitt pannben till framåt våren då jag ska kunna stå ut med att springa 21 km utan uppehåll i 4:45/km på bana. Och jag är på god väg och känner mig ganska nöjd. Klarar jag det så tror jag att jag nog äntligen kan klara min tid på maraton i juni.

  Svara
 2. Annika

  Maj gadd vad snabb du är Maratondonnan!

  Joggare av enklare rang som jag är så har jag endast kört intervaller på bandet och det går inte fort det heller, hahaha..

  Svara
  • MarathonDonnan

   Haha Maria. Jag är inte där än, men sliter hund för att nå dit i vår. Har kämpat några år nu mot mitt och de senaste åren så har jag närmat mig målet. Alla är vi barn i början. Farten är ju inte det viktigaste, även om det för mig spelar roll för att jag ska känna motivation.

   Svara
  • Kjell.Nilsson

   Ett bra tips ta ej tid på intervaller..testa och öka farten en liten bit mellan två träd ,stolpar eller liknande.
   Mer som en fartlek underlag,väder,dagsform det är mycket som påverkar tiden.En intervall jag lärt
   mid via RUNDAY börja sakta,öka faten.avsluta med spurt behöver var så långt.

   Svara
 3. Hanna

  Jag älskar att springa intervaller. Särskilt på bana och särskilt efteråt, haha. Känslan efteråt är nästan oslagbar. 🙂 Jag var och sprang intervaller på banan här i stan kvart i sex imorse. Det är så skönt att ha träningspasset klart och resten av dagen fri. 🙂

  Svara
 4. Rebecka

  Jag hatar bana, blir uttråkad på en gång eftersom det ”inte händer någonting”, dvs jag ser inget nytt, behöver inte kolla var jag sätter fötterna osv. Springer helst i skogen på stigar eller öppna fina hällar 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen