M

Så brottar du ner sötsuget effektivt

av | sep 16, 2015 | Blogginlägg | 1 kommentar

glass_2

Ibland behöver man godsakerna, ibland inte. Sådant är livet. Foto: Jonas Hansen.


De flesta av oss har varit där. Vid en godisskål, precis när eftermiddagsdippen har satt in och sockersuget är som starkast. Eller efter jobbet-kurrig i magen i närheten av lösgodishyllan i affären. Då är det lätt att plötsligt släppa alla sina hälsoprinciper och besluta sig för att ”Jag är värd en godispåse”.
Och absolut, det kanske du är. Men kanske inte jätteofta och ibland kan det ju vara så att du egentligen inte är sugen på godiset utan något helt annat. När man som jag verkar i tränings- och hälsosvängen dyker det ofta upp frågor om hur man bryter en ohälsosam livsstil och kommer in på ett bättre spår. Folk vill ha konkreta tips på hur man ska göra och tänka för att bli mer hälsosam. Här tror jag mig ha en hel del tips, utan att på något sätt göra anspråk på att vara kostexpert. Det här är helt enkelt tips som har visat sig fungera för mig – då är sannolikheten stor att de kanske även kommer att funka på andra. Om inte annat kan det vara värt att testa. Någon kanske tycker att tipsen är flummiga, må så vara. De funkar för mig 🙂
1. Acceptera
När sötsuget väl sätter in, acceptera detta utan att få dåligt samvete. Många skäms för sitt sötsug och tycker att de borde ha bättre kontroll än så över sig själva. Men det är mycket svårt att styra över känslor, däremot kan vi bestämma hur vi agerar på dem. Ju oftare vi agerar på ett sätt som leder till något bra, desto mer rustade står vi inför liknande situationer i framtiden.
2. Resonera
Okej, din hjärna säger dig att du är sugen på något sött. Du känner ett starkt sug efter godis. Men känslor är ju inte alltid sanningar. Stanna upp och resonera med dig själv: är det verkligen en påse godis jag behöver, eller är det egentligen något annat? Fundera ut vad du skulle kunna ersätta godiset med. Prata med en kompis som du vet kommer att göra dig på gott humör? Köpa något lite nyttigare, som torkad frukt, nötter eller en smoothie? Få en kram av någon du tycker om?
3. Agera
Har man väl börjat resonera med sig själv, alltså väntat med att direkt agera på känslan, är förutsättningarna goda för att du fattar ett vettigare beslut. Säg till dig själv att det du gör nu, alltså funderar på om du verkligen behöver godiset, är något positivt och bra. Ett steg mot en sundare livsstil. Nu när du har överlagt med dig själv bestämmer du dig för hur du ska göra. Kanske är det så att du faktiskt ska ha lite godis – köp då lite godis. Kanske inser du att just idag behöver du något annat – då agerar du utefter det.
4. Utvärdera
Om du nu lyckades stanna upp, vila i känslan och fundera lite innan du bestämde dig för hur du ska göra – belöna dig själv med en klapp på axeln. Det är starkt och visar på god karaktär att ibland överlägga med sig själv om man verkligen ska slänga i sig en hel påse godis. Samtidigt ska man inte vara för hård mot sig själv, godsaker är (för mig) viktiga för själen och bör intas regelbundet, fast i rimlig mängd. Och tonvikten bör alltid ligga på näringsrik och bra mat som gör dig pigg och stark.
Lycka till, vad du än bestämmer dig för att göra!

Taggar

1 kommentar

  1. Thom Lindén

    Prova med Bregott istället. Förmodligen hjälper det mycket bättre. Sedan toppa med att läsa boken” det söta blodet ”

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen