dessertbord

Delar av fredagens middag – några godsaker från dessertbuffén på Högbo brukshotell. Bufféer är inget jag förespråkar dagligen, men någon gång då och då funkar fint. Foto: Petra Månström.

Jag får ofta mejl med frågor om hur jag resonerar kring det här med kosten. Med en bakgrund med ätstörningar blir man ju aldrig helt ”nykter”, men jag har en rad tankar i ämnet som jag nu tänkte dela med mig av. Jag har valt att kalla dem ”budord” och syftet med dem är att hjälpa andra med liknande bakgrund att hitta ett kosttänk som fungerar genom hela livet – inte bara till nästa badsäsong:

1. Hoppa aldrig, aldrig över måltider
Ja, det finns något som kallas ”periodisk fasta”‚ men det är inget jag skulle rekommendera en före detta ätstörd. Personligen känner jag att när jag av någon anledning tvingas hoppa över måltider på grund av magåkomma eller liknande så händer det något i huvudet, något som gör att jag i tanken kastas tillbaka till tiden då jag blev euforisk och upprymd av att gå omkring och vara hungrig. Risken för återfall är för stor för att det ska vara värt att mixtra med kosten på det här sättet.

LÄS OCKSÅ: Tjejer, våga äta som en hel karl!

2. Späk dig inte
Har aldrig fattat syftet med att späka sig själv, äta sådant som egentligen inte är gott bara för att det är ”nyttigt” och att förbjuda sig själv att äta vissa saker. Visst, man kanske inte ska äta godis varje dag men några chokladbitar till kaffet efter maten har knappast någon dött av. För mig är måltiden inte avslutad i hjärnan förrän jag har fått något litet sött till kaffet. Varje måltid ska vara en njutning, det är mitt motto. Känslor av skuld och skam, som så många av oss före detta ätstörda får när vi äter, är bara just känslor och inte nödvändigtvis verklighet. Det kan vara bra att ha i åtanke.

3. Ät riktig mat
Har sett en trend i sociala medier som går ut på att folk lägger ihop ingredienser och kallar det för ”måltid”. Typ skivad avokado, lite nötter och en klick keso. Det är inte mat för människor som tränar regelbundet, knappast ens för stillasittande. Dessutom blir man ju inte mätt på en sådan måltid och risken att man stoppar i sig en massa onyttig mat senare på dagen ökar drastiskt. Så mitt bästa råd är att äta riktig, lagad mat till lunch och middag. Det behöver inte vara komplicerad mat och jag kan intyga att man kan hålla sig i utmärkt form på det här upplägget.

LÄS OCKSÅ: Låtsasmåltiderna på Instagram gör mig uppgiven

4. Unna dig ALDRIG
Är det ett uttryck jag HATAR så är det att ”unna sig något”. Det skulle betyda att någon gång ibland tillåta sig själv att äta lite onyttigare i en i övrigt strikt kost. SNARK, säger jag då. Varför förbjuda sig själv det goda i livet? Du kan visst äta godsaker varje dag om du lägger upp kosten rätt. Det är dessutom sällan en hel godispåse eller fem bakelser man är sugen på, utan lite godsaker här och där. Det kan du absolut fortsätta att äta utan förbud. Tvärtom, passen går ofta bättre och du kan köra på tuffare om du har ordentligt med bränsle (kalorier) i kroppen.

5. Överät inte
Det här är något jag verkligen vill betona. Du kan äta det mesta så länge du äter det i måttliga mängder. Låt måltiden ta sin tid, åt mättnaden komma – det tar en stund. Kasta inte i dig maten framför datorn utan gå iväg och sätt dig någon annanstans en stund. Ät gärna tillsammans med någon så tar måltiden längre tid och blir trevligare. Bufféer är för övrigt det värsta jag vet, då ökar risken för överätning markant. Beställer hellre in en portion som någon annan än jag har lagt upp och tar alltid bröd till maten, då ökar mättnadskänslan och risken för att jag ska bli akut sugen på socker framåt eftermiddagen minskar.

Så, det var mina fem kostbudord. Smaklig måltid och ha en fantastisk dag!

Share: