M

Här är mina 5 kostbudord

av | sep 13, 2015 | Blogginlägg | 15 Kommentarer

Jag får ofta mejl med frågor om hur jag resonerar kring det här med kosten. Med en bakgrund med ätstörningar blir man ju aldrig helt ”nykter”, men jag har en rad tankar i ämnet som jag nu tänkte dela med mig av. Jag har valt att kalla dem ”budord” och syftet med dem är att hjälpa andra med liknande bakgrund att hitta ett kosttänk som fungerar genom hela livet – inte bara till nästa badsäsong:

1. Hoppa aldrig, aldrig över måltider
Ja, det finns något som kallas ”periodisk fasta”‚ men det är inget jag skulle rekommendera en före detta ätstörd. Personligen känner jag att när jag av någon anledning tvingas hoppa över måltider på grund av magåkomma eller liknande så händer det något i huvudet, något som gör att jag i tanken kastas tillbaka till tiden då jag blev euforisk och upprymd av att gå omkring och vara hungrig. Risken för återfall är för stor för att det ska vara värt att mixtra med kosten på det här sättet.

LÄS OCKSÅ: Tjejer, våga äta som en hel karl!

2. Späk dig inte
Har aldrig fattat syftet med att späka sig själv, äta sådant som egentligen inte är gott bara för att det är ”nyttigt” och att förbjuda sig själv att äta vissa saker. Visst, man kanske inte ska äta godis varje dag men några chokladbitar till kaffet efter maten har knappast någon dött av. För mig är måltiden inte avslutad i hjärnan förrän jag har fått något litet sött till kaffet. Varje måltid ska vara en njutning, det är mitt motto. Känslor av skuld och skam, som så många av oss före detta ätstörda får när vi äter, är bara just känslor och inte nödvändigtvis verklighet. Det kan vara bra att ha i åtanke.

3. Ät riktig mat
Har sett en trend i sociala medier som går ut på att folk lägger ihop ingredienser och kallar det för ”måltid”. Typ skivad avokado, lite nötter och en klick keso. Det är inte mat för människor som tränar regelbundet, knappast ens för stillasittande. Dessutom blir man ju inte mätt på en sådan måltid och risken att man stoppar i sig en massa onyttig mat senare på dagen ökar drastiskt. Så mitt bästa råd är att äta riktig, lagad mat till lunch och middag. Det behöver inte vara komplicerad mat och jag kan intyga att man kan hålla sig i utmärkt form på det här upplägget.

LÄS OCKSÅ: Låtsasmåltiderna på Instagram gör mig uppgiven

4. Unna dig ALDRIG
Är det ett uttryck jag HATAR så är det att ”unna sig något”. Det skulle betyda att någon gång ibland tillåta sig själv att äta lite onyttigare i en i övrigt strikt kost. SNARK, säger jag då. Varför förbjuda sig själv det goda i livet? Du kan visst äta godsaker varje dag om du lägger upp kosten rätt. Det är dessutom sällan en hel godispåse eller fem bakelser man är sugen på, utan lite godsaker här och där. Det kan du absolut fortsätta att äta utan förbud. Tvärtom, passen går ofta bättre och du kan köra på tuffare om du har ordentligt med bränsle (kalorier) i kroppen.

5. Överät inte
Det här är något jag verkligen vill betona. Du kan äta det mesta så länge du äter det i måttliga mängder. Låt måltiden ta sin tid, åt mättnaden komma – det tar en stund. Kasta inte i dig maten framför datorn utan gå iväg och sätt dig någon annanstans en stund. Ät gärna tillsammans med någon så tar måltiden längre tid och blir trevligare. Bufféer är för övrigt det värsta jag vet, då ökar risken för överätning markant. Beställer hellre in en portion som någon annan än jag har lagt upp och tar alltid bröd till maten, då ökar mättnadskänslan och risken för att jag ska bli akut sugen på socker framåt eftermiddagen minskar.

Så, det var mina fem kostbudord. Smaklig måltid och ha en fantastisk dag!

Taggar

15 Kommentarer

 1. Clara Edvinsson

  Bra tips Petra! Håller också med om att bufféer är det värsta, man (jag) äter alltid för mycket för det finns så mycket gott att välja på.

  Svara
  • Petra Månström

   Exakt!

   Svara
 2. Rund är också en form!

  Skriver under på detta! Det känns tråkigt att så många tränande tjejer (och ofta de som lyfter tungt t.ex.) äter en botten av bladspenat, en ugnsbakad lax (eller två om man har ”tur) lite avocado, nötter, rödbetor och honung på… Hur blir de mätta? 🙁
  En lättare lunch kanske, men inte som middag!

  Svara
  • Petra Månström

   Ja, det där har jag också frågat mig. Tror inte att man blir mätt på de måltiderna som hårt tränande människa….

   Svara
 3. Camilla

  Hej dig Petra!!!

  Svara
  • Petra Månström

   🙂

   Svara
 4. osteromgloben

  Instämmer till fullo! Dessutom ska man äta något gott så ska det vara riktigt gott. Det kan gärna få vara en mindre bit men godare. Varför stoppa i sig ”lightgodis”, lättsaltade chips och lightglass i mängder, det smakar ju inte gott, ät riktigt godis, vanligt saltade chips, riktigt god gräddglass, men ät en mindre portion av det.

  Svara
  • Petra Månström

   Exakt så! Jag avskyr lightprodukter, då föredrar jag hellre ”äkta vara” (smör, vanliga chips, grädde psv) i mindre mängd.

   Svara
 5. Fredrik Wass

  Tack för ett fint inlägg. Och bra att du skriver om ätstörningstriggers, vilket jag upplever att många dieter och mer avancerade matmönster kan vara.

  Svara
  • Petra Månström

   Roligt att du gillade inlägget! Javisst är det så, det mesta som går ut på någon form av förbud/uteslutning av livsmedel är ju solklara ätstörningstriggers.

   Svara
  • Kjell.Nilsson

   Instämmer många glömmer att även kroppsbyggare ibland lider av ätstörning vräker i sig mat,köper fettförbränningstabletter m.m.Ätstörning är förenklat ett onormalt kostintag.

   Svara
 6. Hanna

  Det är ett bra inlägg! Jag har dock haft en period med för mycket av det goda. Så jag måste ”ta tag i mig själv”. Annars kommer jag helt seriöst snart rulla fram och det vill jag inte, hur gott det än är att äta. Jag mår inte bra av såna här perioder.

  Svara
 7. Karin

  Jag hatar också uttrycket ”unna sig” men önskar att jag kunde göra det. Men när jag vill ha godis eller kakor är det inte en eller två jag är sugen på. Jag vill ha just en hel godispåse eller fem bakelser, en stor mängd! Alla tips om att äta en liten bit godis då och då underhåller bara monstersuget så det slutar med att jag äter både sansat + massor. HJÄLP!

  Svara
  • Petra Månström

   Jag förstår precis! För mig har det funkat att jobba lite med mindfulness här. Japp, SKALLEN säger att jag vill stoppa i mig hela godispåsen men vad säger egentligen MAGEN? Finns det plats för mer godis, behöver jag godiset? Börjar jag resonera så med mig själv och medvetet trycka bort tankar som ”Jag är värd detta för det är synd om mig” så brukar det sluta med att jag kommer på att jag ju inte behöver godispåsen egentligen. Utan snarare handlar det kanske om att jag vill ha en kram eller ett varmt ord från någon. Låter kanske flummigt, men funkar för mig 🙂

   Svara
 8. Anna E

  Tack för ett bra inlägg i tider av(enbart!) kvarg. Uppskattar din balanserade syn, och medvetenhet om att det lätt ”sätter sig på hjärnan”, det där med maten.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen