För ett tag sedan gjorde jag en livesändning om framgångshets på mitt Instagram och efter det har det trillat in en hel hög mejl från människor som känner igen sig.

Vi är helt enkelt många därute som har fått för oss att för att bli de bästa versionerna av oss själva måste vi hela tiden sträva uppåt, uppåt. Och den uppsjö av poddar, böcker och tidningar på temat framgång gör det förstås lätt att tro att framgång är lika med en lyckad karriär. Vad nu det innebär?

Ett mejl berörde mig extra djupt. Det kom från en man som jobbat i samma bransch i 25 år och som hela tiden jagat bekräftelse för att döva sin dåliga självkänsla. Människor i hans närhet dunkar honom i ryggen och gratulerar till ”framgången”, men verkligheten är inte så rosenskimrande som de tror. Han sammanfattar den som ”en dans på tunn lina, hela tiden på gränsen mot utmattning” och att jakten på framgång hindrat honom från att vara den pappa han önskar att han hade varit.

Jag får själv ofta höra saker som ”Du verkar ju ha ett sjukt flyt” och ”Det verkar rulla på bra för dig”. Och visst, baserat på bilderna i mitt Instaflöde kanske det ser ut så. Men det folk inte ser är all ångest, osäkerhet och oro som också finns där. Att verka i en bransch där du aldrig är bättre än ditt senaste Instagraminlägg, där du helst bör ha en vänkrets”bestående av andra framgångsrika influencers för att få till de där framgångsdoftande videoklippen och bilderna och där ingen tycks vara en dag äldre än 25…det kan stundtals vara väldigt påfrestande.

Det som har motiverat mig att ändå fortsätta med det jag gör är helt ärligt de spontana mötena med er läsare där ni låter mig veta att mitt budskap har betytt något för er. Också en slags bekräftelse såklart, jag erkänner utan omsvep att jag är en bekräftelsejunkie. Annars hade jag inte hållit på med det här, att få likes och positiva kommentarer ger ju en egoboost utan dess like. Så, om jag skulle gå över till ett helt annat jobb och lägga ner mina sociala medier – vad skulle då hända med mig? Ingen aning.

Mejlskrivaren är inne på att byta karriär helt, helst till något yrke där man får vara kreativ och jobba med händerna. Gärna ett yrke som inte alls har någon status i samhället, men som bygger på ansvar under frihet. Och vem vet, kanske skulle jag också må bättre av ett yrke där jag slipper få en klump i magen när jag vaknar på morgonen och inser att jag har tappat tusen följare på Instagram…och sedan blir glad igen när det visar sig att den kära bilddelningsappen har drabbats av tekniska problem och följarna strax är tillbaka igen. Att dagsformen är så beroende av sociala medier känns faktiskt inte helt bra. Och även om jag till viss del har hittat verktyg att distansera mig från det värsta så är jag inte helt hemma än.

Jag jobbar på det, helt enkelt. Men det är extremt svårt, det här med framgång. Nu vänder jag frågan till dig som läser: vad är framgång för dig? Svara gärna!

Foto bilden ovan: Jonas Hansen

Share: