M

Probiotika från Biogaia lugnade min stressmage

av | feb 28, 2019 | Samarbeten | 0 Kommentarer

Probiotika, alltså ”goda” bakterier, talas det mycket om just nu. Det finns mängder av probiotikatillskott ute i handeln, så vilka ska man välja?
sponsorbalk BioGaia
”Vabruari” är visserligen över men vi befinner oss fortfarande i en av årets förkylnings- och influensasäsonger. Men för att slippa få ovälkomna avbrott i träningen kan det vara smart att se över såväl livsstil som kost. Probiotika har man ju hört talas en hel del om, men vad är det egentligen? Och har den någon bevisad effekt?
BioGaia Protectis
För mig är det viktigt att jag själv har testat och utvärderat de produkter jag promotar.  Har man som jag ofta haft problem med stressmage och ”löparmage” så är man beredd att göra nästan vad som helst för att bli av med problemen. Och för mig har det varit tydligt: tillskott av probiotika från BioGaia har verkligen haft en positiv effekt på min tarmflora. Sedan jag började äta BioGaia Protectis D3, tuggtabletter med den patenterade mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri och D-vitamin, har mina panikbesök på offentliga toaletter och i skogsdungar minskat rejält. Väldigt tacksam för det!
Tyvärr fungerar inte alla produkter med mjölksyrabakterier som säljs på apotek lika bra, det är tvärtom stor skillnad mellan många. Lactobacillus reuteri uppäcktes i bröstmjölken hos en peruansk kvinna i Anderna och lade grunden till det som idag är BioGaia. Forskning har visat att bakteriearten i miljontals år har utvecklats tillsammans med oss människor genom evolutionen. Till skillnad från många andra produkter på marknaden är alltså Lactobacillus reuteri av humant ursprung och finns alltså naturligt i kroppen, de flesta andra härrör från växtriket. Bakterien är också en av världens mest studerade probiotika, i skrivande stund (mars 2019) har 203 kliniska studier gjorts på den.

Min samarbetspartner BioGaia är ett svenskt innovativt hälsoföretag som är världsledande på kosttillskott med probiotika. De har 28 års erfarenhet av att utveckla och sälja probiotiska produkter och deras produkter rekommenderas av barnläkare och vårdpersonal i fler än 100 länder. Sempers magdroppar som ofta rekommenderas av BVC till spädbarn innehåller också den av BioGaia patenterade Lactobacillus reuteri.
Alla produkter i BioGaias sortiment innehåller Lactobacillus reuteri. Den finns förpackad med och utan D-vitamin, samt i reseförpackning och som strö. Produkterna finns att köpa på bland annat Apoteket AB, Apotek Hjärtat, Kronans Apotek, Apotea, Hälsokraft, Vitaminvaruhuset, Bodystore m fl.
BioGaia Protectis
Avslutningsvis tänkte jag ta upp några myter om probiotika:
1. ”Man får i sig tillräckligt med probiotika via kosten”
Svar: En näringsriktig och varierad kost kan gynna bakteriefloran, men för att få i sig probiotika måste man äta ett probiotiskt produkt. För att bakterier ska kallas probiotika bör deras hälsoeffekter nämligen vara bevisade i kliniska studier.
2. ”Jag får samma effekt oavsett vilket probiotiskt tillskott jag äter”
Svar: Nej, det är stora skillnader mellan olika probiotiska produkter. För att veta om en produkt kan ge effekt bör detta vara visat i kliniska studier. Olika bakteriestammar har olika egenskaper och ger därmed olika effekt.
3. ”Prebiotika och probiotika är samma sak”
Svar: Nej, prebiotika är livsmedel som stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier i magtarmkanalen och därför anses vara hälsofrämjande. Många frukter och grönsaker innehåller prebiotika. Probiotika är levande mikroorganismer som när de ges i lämpliga mängder ger positiva hälsofördelar hos den som intar dem (WHO/FAO, 2002).
4. ”Alla probiotiska produkter som säljs på apotek är lika bra”
Svar: Nej, det är stora skillnader mellan olika probiotiska produkter. För att veta om en produkt kan ge effekt bör detta vara visat i kliniska studier, det vill säga studier gjorda på människor. Olika bakteriestammar har olika egenskaper och ger därmed olika effekt. Många produkter är även så kallade multi-stamprodukter och innehåller höga halter av ett stort antal olika bakterier som ofta inte är definierade på stamnivå. De anger oftast bara att de innehåller ”Lactobacillus acidophilus” och inte om det är Lactobacillus acidophilus LA-5 eller Lactobacillus acidophilus NCFM – stammar som skiljer sig lika mycket från varandra som ett äpple från en katt.
Mer om BioGaias produkter och probiotika kan du läsa här.
Foto bilderna ovan: Jonas Hansen & Petra Månström

Taggar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen