M

Folk säger åt mig att sluta stressa. Men hur..?!

av | feb 10, 2020 | Blogginlägg, Karriär, Livet, Personlig utveckling | 21 Kommentarer

Vet inte riktigt hur jag ska börja det här inlägget. Det är så mycket jag vill få ur mig. Så det är väl lika bra att bara börja, så får vi se vart det här tar vägen…
Spelade in podd tidigare idag, något jag verkligen älskar att göra. Men det som var mindre bra är att jag har fått någon slags virusinfektion i halsen som har satt sig på stämbanden. Hade panik igår kväll och i förmiddags. Visste att det inte skulle gå att ställa in idag, då det var en gäst som inte bodde i stan och som har bokat biljetter, hotell och annat just för vår intervju idag. Vi skulle dessutom ta tillfället i akt och spela in två avsnitt på raken. En jättebra idé förstås, om jag hade varit frisk. Men nu växte som sagt paniken och jag oroade mig för hur det här skulle gå. För som egenföretagare ska det mycket till innan man sjukskriver sig. Det krävs typ sjukhusinläggning, knappt ens det. Beklagar mig verkligen inte, jag har själv valt det här livet. Vill mer bara förklara hur verkligheten är.
Kom till studion och första avsnittet gick helt okej att spela in. Men en bit in i avsnitt två började det klia i halsen. Det kliade helt sjukt mycket! Fick tårar i ögonen, panik och tvingades rusa ut i korridoren och ”hosta färdigt” ett antal gånger. Stackars intervjuperson, säger jag bara. Om han klarar sig trots att ha bombarderats av mina baciller i två timmar så blir jag galet imponerad!
”Hur mår du egentligen? Du är väldigt stressad, eller hur? Det kanske är dags att börja varva ner lite?” 
Orden kommer från gästen och han tittar mig rakt in i ögonen när han säger det. Och ja, visst har han ju rätt. Men varva ner, hur gör man det? Dagarna är ju fyllda av måsten: sköta företaget, fixa gäster till podden, svara på mejl, göra i ordning avtal, ragga nya samarbeten samt skicka statistik på tidigare… Visst hade det varit toppen med en assistent, men då ökar utgifterna markant och dessutom vet jag inte riktigt vilka olika arbetsuppgifter en assistent skulle ha… Sedan har jag ju min familj inklusive en mamma som nyligen förlorat sin livskamrat. Och träningen vill jag ju hinna med, utan den fungerar ingenting. Hur kan folk tycka att man surfar fram på en räkmacka? Att man typ är ”ledig” på dagarna..?
Tankarna flyger genom skallen i ljusets hastighet. Så många måsten, så mycket som är roligt men som sammantaget blir för mycket. Särskilt när virus attackerar kroppen och försätter mig i undantagstillstånd. Dra utomlands, någonstans till solen och värmen, och bo där några månader är en tanke som har slagit mig. Men just ja…jag har ju sambo med fast jobb här i stan. Son som har kompisar han inte vill lämna. Och en mamma som nog inte skulle gilla att jag bara drog iväg. Jag är typ fast, mer eller mindre. Älskar min familj, men utan tvekan har allt ett pris. På gott och ont. Man kan inte bara dra…
Så många måsten, så mycket som är roligt men som sammantaget blir för mycket. Känner mig spänd i nacke och axlar, stressad över alla tankar som ständigt attackerar. Att som jag dessutom vara högkänslig ovanpå alltihop är hur kasst som helst. Det känns som att varenda por i min kropp suger in ångesten och stresskänslorna. Folk säger åt mig att sluta stressa, att varva ner. Men HUR? Kan någon tala om det för mig? Snälla..?
Nu blir det Netflix och en rejäl skopa Ben & Jerry’s. Sonen har somnat och sambon lagar mat i köket. Just för stunden har axlarna åkt ner en bit. Håller tummarna för att det lättar snart…
Foto bilden ovan: Evelina Sigetty

Taggar

21 Kommentarer

 1. Elin

  Fina du! Gör du något för dig själv, förutom den fysiska träningen? Typ Mindfulness eller meditation. Jag menar inte ytterligare en aktivitet att addera till livspusslet, utan en skön avslappning för knopp och själ ❤️

  Svara
  • Petra Månström

   Det kanske är där skon klämmer. Nej, det gör jag inte. Har fått mängder av uppmaningar att börja med yoga, men nej – inte min grej. Skulle kanske behöva bo närmare skogen och bergen…där kan jag andas ut på riktigt.

   Svara
 2. Sabina löf

  Fina petra.Ta bort det som för stunden inte är 100% nödvändigt.Posta inlägg,varje dag, på sociala medier.Koncentrera dig på dig själv och din familj den närmaste tiden.Att lugna ner stressen,känsla av stress,brukar fungera med rätt,ordentlig andning.Du skrev om assistent..kanske någon vill prya gratis som din assistent?I utbyte mot att lära sig hur man blir en äkta influencer,sköta eget företag,göra podd mm.Sköt om dig ?

  Svara
  • Petra Månström

   Ja, det är en stress att posta inlägg varje dag såklart. Fast jag upplever att det är ”runtomkringjobbet” med att få in samarbeten, strukturera dagarna, planera poddavsnitt osv som stressar mer än att skriva ett inlägg. Men visst har du rätt. Jag måste ta bort allt det som inte är 100 % nödvändigt för stunden.

   Svara
 3. Ginger

  Petra…
  Känner ofta igen mig i det du skriver och förstår känslan. Är inte egen men högpresterande, ska alltid gå all in. Om jag bara hade följt dina råd i tidigare inlägg om träning med förkylning t.ex. kanske läget sett annorlunda ut idag. Bröt ihop i ångestgråt idag, i en inbillad tro att jag har hjärtmuskelinflammation, men också över allt jag tar på mig. Alla fotoböcker som inte gjorts, oro över andras sorg t.ex. ska finnas där och glömmer mig själv. Låter kanske bekant för dig med. Är bara hemma från jobbet om jag har feber och ”sjuk på riktigt”. Skriver detta delvis i självömkan och kanske yrar med 39 grader. Hostan från hell, men jag ville ju inte missa kvällarna på nya alldeles för intensiva träningsupplägget, som jag kört för hårt på, när jag borde varit hemma. Självvalt åkte jag mest skidor i fjällen och dansade längst. Man kommer ju inte ofta i första hand längre och älskar det samtidigt. Familjen. Livet. Klen tröst men du är inte ensam. En mig närstående påminde också om att jag inte är 25 längre. Ligger nåt i det. Läkarbesöket imorgon är iaf egenvård. Börjar där. Lättare att ge andra råd osv. men lyssna på kroppen och knoppen, Petra! ❤

  Svara
  • Petra Månström

   Fina du! Tack för kloka ord. Hmm…där sa du nåt. Nej, man är inte 25 längre. Tenderar också att glömma bort det. I huvudet känner jag mig ju som typ 20. Men träna med förkylning vågar jag inte längre, har sett för många extremt läskiga exempel på hur det kan gå om man gör det. Stor kram till dig! Hoppas vi kan ses snart!

   Svara
 4. Anna Norén

  Jag håller med Elin ovan – meditera! Löpning var ju inte heller din grej va? 😉
  Din kropp säger till dig att du måste varva ner, men jag vet hur svårt det är att prioritera alla måsten (även vi anställda av andra har såna ibland) och balansera jobb och privatliv. Jag har också blivit tillsagd att jag behöver varva ner, att min kropp varnar mig på diverse sätt, kan vara sjukdom, smärta eller sömnproblem, och tänkt att om jag bara tar mig igenom nästa två veckor/fram till semestern/valfri tidsperiod här – så blir det bättre. Det är en dålig taktik. Har haft turen att inte drabbas av utmattningssyndrom men varit allt för nära. Och har väl inte alls lärt mig att prioritera och sänka kraven men mediterar i princip varje kväll vilket bland annat märks i bättre kvalitet på sömnen. Meditation läker det som stress tar sönder i hjärnan. Det är inte yogi-flum, det är sant! Det tar 15 min om dan, väl spenderade minuter. Om du hör av dig ska jag lära dig allt jag kan (det går rätt fort.)
  Kram!

  Svara
  • Petra Månström

   Du har ju rätt, såklart. Det blir konstgjord andning hela tiden om man inte stannar upp och vågar varva ner. Kram!

   Svara
 5. Maria Lindberg

  En sak som har hjälpt mig väldigt mycket är att planera in saker att göra på fasta tider och sen hålla sig till detta och försöka att inte göra allt ad hoc (nu vet jag inte alls hur din situation ser ut eller hur du jobbar så jag kanske är fel ute).
  Jag börjar veckan med en planering och försöker göra en lista över det som behöver göras. Sen prioriterar jag. Sånt som ej kan vänta planeras in att göras under veckan och det som kan vänta hamnar i en ”om jag hinner” hög.
  Detta har faktiskt gjort att jag oftast hinner med allt på min lista så jag inte har saker kvar till nästa vecka.
  En annan sak som jag faktiskt har anammat efter att ha lyssnat på din andra podd ”Hälsa kommer inifrån” är att jag estimerar hur lång tid saker tar. På så sätt planerar jag heller inte in för många saker på en dag. Blir jag klar snabbare väljer jag om jag vill göra fler saker eller bara vara nöjd för att jag är klar.
  Såklart blir jag också stressad ibland och det kör ihop sig, men genom att backa lite, höja blicken så brukar jag ganska snabbt se hur jag kan prioritera om. Det funkar inte alltid, men ganska ofta.
  Och slutligen precis som någon här ovan nämnd, yoga eller liknande, på Spotify finns en 10 min meditation för avslappning. Den är guld att ta till. Numera känner jag att axlarna sjunker och jag börjar andas lugnare direkt jag slår på den. Hjärnan säger åt kroppen att nu är det dags att slappna av.

  Svara
  • Petra Månström

   Mycket klokt! Och kul att du fick bra tips från Hälsa kommer inifrån-avsnittet!

   Svara
 6. Britta

  Finns det på kartan för er att inte bo i Stockholm…? Tänker: natur, bättre luft, lägre tempo = mer balans och bättre återhämtning? (Inget lätt beslut med två personers jobb, jag vet. Barn är dock väldigt flexibla, är min erfarenhet.)
  En annan sak: Livet som egenföretagare i din bransch innebär ju galet mycket jobb! Och just Du GER ju så mycket hela tiden! Du inspirerar och peppar hundratals människor varje dag! Om du fick betalt i proportion till vad Du betyder för folkhälsa och andras välbefinnande skulle du vara stormrik!!! Din podd och din instagram är ju bara BÄST!
  Men en assistent på deltid, även om det innebär en kostnad, kanske trots allt vore en bra investering i din egen hälsa?
  Virusar är ett elände för en löpare. Förstår att det känns skrutt just nu. Men det vänder. <3<3

  Svara
  • Petra Månström

   Tack för klokskap! Har absolut tänkt tanken att flytta. Kanske t o m utomlands. Man vet aldrig vad som händer… Kram

   Svara
 7. Jessica

  Låter som du har självinsikt, använd den till att göra en förändring, innan din kropp och psyke säger stopp. Jag har haft panikångestattacker, stressfrakturer, ont i ryggen, utebliven menstruation, högkänslig, orolig, orkar inte umgås när jag väl är ledig. För fyra veckor sedan gav kroppen upp. Jag behöver nu på något sätt justera det som varit för att få det att bli hållbart. Att jobba heltid, träna på heltid, alltid vilja prestera på topp, vara bäst och bräcka allt och alla. Plus ha enormt mycket som tynger mig på insidan- går inte ihop. Ställ dig själv frågorna, hur vill du leva? Vem vill du vara? Vad är viktigast? Pengar eller välmående? Prestation eller hälsan? Jag tror det är stora frågor. Jag själv går i terapi och trivs med det. Att ta hjälp är starkt.
  Tänker också (såg kommentaren om yoga). Jag sa flera gånger ”det är inte min grej, jag är en löpare, jag ska svettas och ta i, få upp pulsen. Inte hålla på med något sånt där trams”. Så jäkla fel jag hade. Idag blir jag nästan lite irriterad när folk säger ”det är inte min grej”. Min första tanke är, du har inte provat tillräckligt många gånger, samt kanske prova fel yogaform, varit hos en instruktör som inte passade just dig? Yoga ÄR BRA. Det läker, inifrån och ut. När jag började yoga kom jag i kontakt med mina känslor, bara grät och grät. Nu när jag yogar, så känner jag mig så härlig. Jag blir connected med mig själv. Känner inga prestationskrav som jag annars alltid gör. Utan det är jag och min kropp. Jag blir starkare i hela kroppen, mjukar upp min kropp. Snälla, ge yoga en chans igen! Yoga är coolt, tror verkligen det är något alla skulle behöva göra mera och må bättre av.
  Kram! <3

  Svara
  • Petra Månström

   Tack för att du delar med dig av din resa. Och jag hör dig vad gäller yoga. Folk kan uttrycka sig liknande om löpning och då känner jag också en irritation…”Om du bara visste hur mycket löpningen ger om du ger den en chans och gör den till din egen grej”. Absolut värt att omvärdera. Kram!

   Svara
 8. Ann-Sofie

  Känner igen mig i din stress, blev sjukskriven för utmattning i december (trodde jag var immun?) Hjärnan gick (går) på högvarv och jag slutade att sova. Jag är ingen expert men dra i nödbromsen innan det blir värre. Ett av tipsen jag tog/tar till mig är att se dagen randig mellan aktivitet och vila.
  Vilan kan vara promenad, yoga, avslapppning, andningsövningar, kroppskännedom, det finns massa appar kring detta??
  Ta hand om dug innan det är för sent!

  Svara
  • Petra Månström

   Tack för att du delar med dig. Absolut, behöver bli bättre på att slappna av. Helt klart.

   Svara
 9. Anna

  Kanske du kan skaffa ett kontor, hyra in dig någonstans el liknande. Ha någonstans att gå till, utanför hemmet, så det blir en tydlig skillnad hem/arbete? Att alltid ha jobbet med sig måste vara otroligt påfrestande.

  Svara
  • Petra Månström

   Ja, att till stor del jobba hemifrån har både för- och nackdelar. Tycker dock det är svårt att motivera kostnaden för ett externt kontor med tanke på hur stor del av jobbet som sker ”utanför arbetstid”… Men har absolut tänkt tanken.

   Svara
 10. MarathonMia

  En del av svaret sitter i ”hur kan folk tro att man surfar runt på dagarna”. Vilka tror det? Fokusera på DIG, du är viktigast i ditt liv. Inte vad eventuellt andra kan tänka. Jag vet att du är en grym prestationsmänniska, det märks på alla fantastiska saker du genomför, men måste det vara 110% leverans VARJE gång och på varje uppdrag? Vem kräver det?
  Du kan nog rida på en del genomförda saker och några nya saker kan genomföras ”Good enough” och spara lite tid. Det kommer ut som hundraprocentigt ändå, för det var bara du som visste vart ribban låg från början. Lista upp projekt, markera topprestationerna och välj några 80-procentare.
  Finns det något du kan göra, lägga online, som bringar in intäkter med bara en första insats, så att jakten på sponsorer, och samarbeten kan gå ner lite?
  Sen är virus och förkylning skit. Borde inte drabba några löpare över huvud taget.
  Stor kram, massa energi och krya på dig!

  Svara
 11. blåmesen

  Spontan tanke du nog inte vill höra: säg upp dig från egenföretaget och skaffa ett vanligt 40h/vecka-jobb?

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen