M

”En riktig löpare bryr sig inte om hur hen ser ut!”

av | feb 12, 2020 | Blogginlägg | 7 Kommentarer

Det finns många ”sanningar” om löpning. Vi möter dem hela tiden: i fikarum, i omklädningsrum, i start- och målfållor och så vidare.
Till dem hör den ganska utbredda uppfattningen om att om man är en så kallad ”riktig löpare” så bryr man sig inte om hur man ser ut. Man bara drar på sig sina kläder och skor och ger sig ut. Minsta lilla tecken på fåfänga, som till exempel att vilja löparskor som matchar kläderna, anses vara ytligt och ett tydligt tecken på att man inte har i den fina löparcommunityn att göra.
Får en känsla av att ju mindre man bryr sig, desto finare är det. Vilket jag tycker är extremt synd, med tanke på att det finns exakt lika många drivkrafter och källor till träningsmotivation som det finns löpare därute. Några tycker faktiskt att passet blir både roligare och mer effektivt om de turkosa skorna matchas av ett turkost pannband. På riktigt alltså: de springer med bättre teknik och ofta även snabbare eftersom självförtroendet är på topp. Ytligt? Absolut. Men so what, om det är avgörande för att somliga överhuvudtaget ska ta sig ut?

Jag själv har alltid haft fina träningskläder och löparskor som en stark motivator. Nej, jag står inte och sminkar mig inför mina pass, men har jag av någon anledning sminkat mig tidigare under dagen så tvättar jag inte bort det när jag ska ut och springa. Tvärtom, jag tycker om att känna mig fin och se fräsch ut. Helt enkelt: se ut som jag känner mig inombords. Och ibland kicka igång insidan och få den sugen på löpning.
Har funderat en hel del på vad det där kan bottna i, att många automatiskt förkastar och kanske rentav förlöjligar folk som sätter ett värde i hur de ser ut när de springer. På samma sätt som att det finns en klick löpare som anser att man måste klara av att snitta ett visst tempo på distanspassen för att räknas som löpare och inte bara en sketen joggare.
Jag fattar och köper rakt av att många ser sin löpning som en frizon, där utseendehets, kroppshets, tidshets och vilken annan hets du kan komma på lyser med sin frånvaro. Men folk ÄR olika. Några kommer alltid att värdesätta sin prestation allra högst, några kommer alltid springa för att gå ner i vikt, några kommer alltid vilja ha matchande kläder. Nej, man springer inte med färgen på löparskorna (som jag fick höra av en expedit på en stor löparskokedja för några år sedan) – men det blir fasen så mycket roligare. För mig i alla fall.
Hur tänker du? Vad motiverar dig i din löpning? Berätta gärna!
Foto bilderna ovan: Evelina Sigetty

Taggar

7 Kommentarer

 1. Annika

  För mig som är extremt ytlig på alla plan är faktiskt löpningen en motpol. Spelar ingen roll hur jag ser ut när starten går för väl i mål ser jag ut som en påse skit. Hahaha.. men färgen på skorna och tröjan ska matcha!!

  Svara
 2. Lindbladskan

  ? det är viktigt att färgmatcha. Det avgör hur hela träningspasset blir. Framförallt måste sockar matcha t-shirt eller top och skornas färg MÅSTE återfinnas någonstans i klädseln.

  Svara
 3. Matilda

  Gud vad spännande, min upplevelse av löparcommunityt är att alla är måna att ha ’rätt’ märken och att de ser så proffsiga ut. Men det är ju kanske en annan form av utseendefixering än du syftar på. För mig är löpning frizon, jag vill inte kolla i spegeln för jag vill inte förstöra den självbild jag har av mig som löpare när jag ska springa haha.

  Svara
  • Petra Månström

   Bra kommentar! Men tror, precis som du är inne på, att det där handlar om prylfixering snarare än utseendefixering.

   Svara
 4. Maria Zälle

  Dina tankar får mig att minnas situationen i skoaffären, det året då självlysande knallrosa och lila skor dominerade. Jag hade verkligen sett framför mig ett par nya sådana. De som dock passade mina fötter bäst var gråa….
  Säljaren förstod inte min molokna min….. Jag köpte de dötrista gråa, gick och köpte oranga skosnören och bytte.
  Det blev tillräckligt bra, men inte blev jag sprittande lycklig av att titta på dessa skor som dessutom höll en evighet:)
  Men de passade min kinkiga fötter perfekt.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen