Många av de frågor jag får handlar om hur man vet att man redo för ett maratonlopp. Ett hett tips är att gå igenom listan i det här inlägget! Hur många punkter kan du bocka av?
1. Tanken på att ge dig ut och springa minst tre-fyra gånger i veckan känns inte alls avskräckande.
2. Att i ett drygt halvårs tid en gång i veckan springa ett pass som är 90 minuter eller längre känns inte främmande.
3. Du är beredd att med stor sannolikhet bekanta dig med fenomenet löparmage. Kan inte beskrivas, måste tyvärr upplevas. För att safe:a upp, ta alltid med dig en bit toapapper eller våtservetter på löprundan. Och gärna också en kompis som kan vakta medan du gör det du ska.
4. Du går igång lite på tanken vid att många kommer att kommentera och ha åsikter om det här. Var beredd på att bli kallad knäpp runt fikabordet ett antal gånger.
5. Du ryggar inte tillbaka vid vetskapen om att du med stor sannolikhet kommer att drabbas av skavsår på alla möjliga ställen. En personlig favorit är skavsåret mellan brösten, från geltuben under Göteborgsvarvet 2011. Ärret finns kvar än.
6. Du blir inte rädd vid tanken på att din maratonresa kan få större inverkan på ditt liv än du någonsin kan tro. Vi snackar allt från skilsmässor till karriärbyten och ”äntligen har jag hittat min grej”-känslor.
7. Du backar inte vid tanken på att bli tvungen att ge dig ut och springa i alla möjliga väder: spöregn, snöstorm, tropisk hetta och allt däremellan. Visst kan du köra några pass på löpband, men det finns också en poäng i att härda kropp och själ genom att träna i pissig väderlek.
8. Du blir heller inte äcklad vid insikten om att långdistanslöpning är snorsport. Du måste helt enkelt våga grisa ner dig lite. Snoret kommer att rinna och du kommer att få sportdryck i ansiktet. Och lite till.
9. Du är beredd att lära dig att dricka i farten. Att stanna alltför länge vid vätskekontrollerna är ingen bra idé, du kommer att förstå vad jag menar mot slutet av loppet.
10. Du är redo att lägga stora delar av din framtid på att springa långt. För jag är rätt säker på att har du väl genomfört en mara kommer du snart att vilja springa en till. Och en till. Och en till.
Lycka till och spring snyggt! Och är det någon punkt du tycker att jag har glömt, föreslå gärna en!
Foto bilderna ovan: Luca Mara
Testa dig själv: så vet du om du är redo för maran!
Taggar
löpcoach | löpcoachning | löpning | löpträning | maraton | maratonlöpning | maratonlopp | maratonträning
Väldigt många tveksamma punkter där men jag tror jag provar en tredje gång ändå hehe..
Underbart! KBK!
Jamen det där låter ju helt överkomligt, till pappers i alla fall 🙂 Kanske om ett år eller två. Skall köra mitt första halvmaraton först så får man se. Kan ju vara att man aldrig vill löpa igen efter halvan…
Hehe, bäst att testa halvan först då! Varmt lycka till!
Man måste också vara inställd på att ens tånaglar aldrig mer blir sig lika, och det är en fördel att gilla mörka färger på nagellack 🙂
Man måste vara medveten om risken att få tillbringa mer tid hos naprapaten än hos frisören och tycka det är värt sina pengar.
Typ så. Men det är värt allt. Marathon alltså, världens bästa uppfinning!
Hehe, exakt!
Jag drömmer om att springa Stockholm Marathon! Blir inte mindre sugen av att läsa din lista. 🙂
Du måste testa!!
Haha klockrent Petra ? speciellt det där med andras kommentarer och åsikter.
Nu har jag iofs bara sprungit en mara hittills (det ska bli fler) men jag fick faktiskt inte ett enda skavsår eller blåsa. Blev nästan chockad ?
Tack för att du inspirerar ❤
Underbart! Heja dig! Skönt att nästan helt slippa skav och blåsor!
Är det viktigare att mäta tiden 90 minuter än att mäta distansen ? ? jag håller på att träna inför halv maran, kör efter runnkeepers tränings plan! Är fundersam på den, är inga bakintervaller med, behöver man köra back intervaller ? Nybörjare på detta ?
Tiden ute är viktigare än distansen. Backintervaller är alltid bra för att förbättra löptekniken, har tyvärr ingen koll på Runkeepers träningsplan. Är generellt emot den typen av program som vänder sig till ”alla och ingen”. Bättre att gå till en coach och få skräddarsytt program om du har möjlighet till det. Lycka till!