M

Löparskor för vinterlöpning – mina bästa tips!

av | jan 24, 2021 | Blogginlägg, Träning & hälsa | 4 Kommentarer

Vilka löparskor för vinterlöpning är det som gäller? Dubbskor, broddar…eller vad? Det är en av de tveklöst vanligaste frågorna jag får så här års. Och svaret, ja – det är inte helt lätt. Men självklart finns det grymt bra val av löparskor som kommer att göra din vinterlöpning både säkrare, roligare och mer skadefri!

Först och främst så kan ju ett vinterväglag vara vitt skilda saker. Som till exempel:

– Asfalt
– Lervälling
– Snömodd
– Hårt packad, kall snö
– Snöslask
– Is
– En blandning av ovanstående

Absolut enklast är förstås om väglaget är ungefär detsamma under hela rundan. Klurigast blir det när rundan, som ofta är fallet här i Stockholm där jag bor, bjuder på en salig röra av allt möjligt. Men en sak kan vi i alla fall slå fast och det är att löparskor för vinterlöpning behöver ha en sula med riktigt bra grepp, antingen i form av grovt mönstrad sula eller dubbar (i stål eller gummi). En annan bra egenskap hos en löparsko för vinterlöpning är att den har en ovandel i ett tjockare, ofta vattentätt material.

Löparsko med ståldubbar, modellen heter Icebug Spirit8 Women’s OLX.
Min favoritdubbsko! Gel-Fujisetsu 3 GTX från Asics. Otroligt skön att springa i, även på hårt underlag.

Investera i dubbskor eller ej? Jag skulle säga att det beror på hur ofta du tror att du kommer springa på ett underlag som kräver dubbar. Handlar det om månader, veckor – eller dagar? Pratar vi månader så skulle jag verkligen säga att du bör införskaffa ett par dubbskor. Moderna dubbskor har också dynamiska dubbar som anpassar sig till underlaget, vilket gör att löpning på asfalt inte alls blir så obekväm som man kanske tror. En annan sak värd att nämna är att dubbskor fungerar toppen även på andra hala underlag än is – till exempel våta löv eller leriga stigar.

Pratar vi veckor eller dagar, då kan det vara en idé att titta på till exempel broddar (ett sorts halkskydd med dubbar som du trär på dina löparskor) eller lösa dubbar som du själv monterar fast på dina löparskor. Vad du väljer är en smaksak, många brukar rygga tillbaka lite inför att själv montera fast dubbar under sina löparskor – men det är faktiskt inte alls svårt. Och det går också lätt att montera av dubbarna när man inte längre behöver dem. En nackdel med både broddar och egenmonterade dubbar är att löpningen på hårda underlag som asfalt blir stummare än med dubbskor.

Brodd för löpning, modellen heter Sportgrip Runsafe och kommer från Springyard.
Friktionssulan Arctic Grip från Vibram ger bra grepp på vintrigt underlag. Här på skomodellen Peregrine Ice+ från Saucony.
Smart sätt att hålla borta snö, grus och annat från skorna: damasker! Den här kommer från Altra och heter Trail Gaiter.

Sist men inte minst vill jag ändå nämna löparskor med en slags ”friktionssula” som är ett helt okej alternativ till ståldubbar på vinterunderlag. På blankis tycker jag däremot inte att greppet riktigt levererar, så för att sammanfatta skulle jag ändå säga:

– Vinterlöparskor med ståldubbar om du tänker springa många pass på vintrigt underlag med stora inslag av is.
– Broddar eller lösa dubbar som du skruvar fast själv om du bara tänker dig enstaka pass på is och/eller snö.

Har du frågor eller andra tankar, ställ dem gärna i en kommentar. Inom kort kommer ett inlägg om tips på upplägg och löpteknik vintertid, så håll utkik! 😉

Taggar

4 Kommentarer

  1. Raz

    Förstår inte vad dom hänt med Saucony… Första version av Peregrine ice (7?) var magisk, även på blankis! Jag kände mig som en geckoödla! Versionen efter är till och med hal på torr asfalt…

    Svara
    • Petra Månström

      Håller helt med! Har också sprungit i den första versionen och wow, där kan vi snacka GREPP! Inte långt efter dubb. Men nu är greppet mycket sämre, vilket är synd.

      Svara
  2. Raz

    Också väldigt konstigt då jag fått som svar att det är samma material som används… Någonting är lurt!

    Svara
  3. Alms

    Tips på terrängsko (utan dubbar) med vattenavvisande ovandel som passar på höst/slaskvinter?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen