M

5 bra tips för bättre bloggbilder

av | nov 10, 2016 | Blogg, Resor | 10 Kommentarer

Har du funderat över hur du skulle kunna ta bättre bloggbilder? Tycker du (som jag) kanske rentav att det är superkul att fotografera? Det finns många anledningar att lägga lite extra krut på bildmaterialet, för jag tror att de flesta är överens med mig om att bilderna är viktiga.

Många av våra stora influencers (ett nytt ord som sammanfattar personer som är digitala påverkare i sociala medier) håller sig till exempel med egna fotografer, har avancerade systemkameror och reser ofta för att få variation i sitt bildmaterial.
Nu är inte det här en verklighet för de flesta av oss, men det finns mycket man kan göra även med en mobiltelefon eller en lite enklare kamera. Här kommer mina fem bästa tips för bättre bloggbilder:
1. Fotografera i BRA ljus
Strax innan solen går upp och strax efter solnedgången blir ljuset på himlen väldigt speciellt. Det här fenomenet kallas ”golden hour” och det är värt att anstränga sig lite extra för att ta bilder just under de här tidpunkterna på dygnet. De flesta fotografer undviker att ta bilder mitt på dagen då ljuset ofta är väldigt ”hårt”.
2. Våga experimentera!
Jag älskar att testa olika vinklar och gärna gå mycket nära mitt motiv. Då blir bilden ofta mer livfull och intressant. Prova du också, i dessa tider med digital fotografering slipper du ju känna att du slösar på film 😉 Surfa runt på olika Instagramkonton, Pinterest och bloggar för att hitta inspiration till nya vinklar. Plåtar du prylar, testa med olika accessoarer och våga ta ut svängarna lite. Varför inte testa väldigt oväntad rekvisita som kanske ger den där finishen du länge har velat ha? Till exempel.
bloggbilder
3. Planera dina bloggbilder
Har du en plan för dina inlägg? Alltså vilka inlägg du ska publicera säg en vecka framåt i tiden? Om inte så är det läge att börja nu, inte minst för att det underlättar ditt fotograferande. Med en gång vet du vilka motiv du ska spana efter och slipper gå miste om bra sådana. Sedan ska man naturligtvis alltid ha utrymme för spontanitet, men någon form av plan mår de flesta sociala medier bra av.
4. Våga testa självutlösaren!
Tro mig, jag har ofta känt mig fånig när jag har ställt min mobil på självutlösaren och sedan haft tio sekunder på mig att springa hit och dit framför kameran. Varför får SÅ många människor för sig att dyka upp just då, till exempel? Eller varför går tio sekunder så fort? Skämt åsido. Ställ in din mobil på självutlösningsläge, fundera ut innan vilken pose du ska ha – och kör! Min iPhone tar tio bilder i en serie av vilka du sedan kan välja din favorit, en bra feature till exempel när du fotograferar en rörelse.
bloggbilder
5. Upptäck din närmiljö
Nej, man måste verkligen inte åka till andra sidan jordklotet för att få till bra bloggbilder – även om det såklart är skoj att resa. Sedan mitt fotointresse fick ett uppsving  samband med att jag började satsa extra mycket på mitt Instagram och min blogg har jag verkligen utforskat min närmiljö och hittat en massa spännande. Som den vackra träbryggan hundra meter utanför min port, till exempel. Där har jag tagit flera av mina stillebenbilder. Och det finns en underbart vacker liten fyr som är fin att ta bilder mot, samt flera väggar i olika material att ta porträttbilder mot. För att inte tala om alla vackra graffitimålningar under Tranebergsbron, som gjorde för porträtt! Synd faktiskt att flera av dessa graffitis har tvättats bort av kommunen (om jag får säga det själv)…
Till sist vill jag önska dig stort lycka till och i detta inlägg ser du några av de bilder från den senaste tiden som jag är mest nöjd med. Har du fler bra tips på hur man tar bättre bloggbilder? Skriv gärna i kommentarsfältet!

Taggar

10 Kommentarer

 1. Clara Edvinsson

  Det är alltid kul att få lite tips och inspiration av andra!

  Svara
 2. Kjell.Nilsson

  Bra tips….är väldigt intresserad av foto är sparsam med social media läser fåtal bloggar,lägger ej ut bilder på mig
  själv.Men tagit några grymma bilder tre tips(photo med mobil)
  1.Vänd på telefon ta bild ”liggande” format samt även vanligt
  spar det bästa
  2.Zooma lite kanske hinner ni ta bort lite onödigt i ”bildkanten”
  3.Ta bild på insekt,fågel eller vad som helst som kan var litet
  min bästa bild en liten groda som tittade på mig när jag körde armhävning utomhus
  zoomade ,förstorade sedan och såg små detaljer på grodan.
  4.Jag måste skärpa mig att spara de bästa minnerna på USB d.v.s från telefonen
  extra lös hårdisk kan braka sönder.USB-minnen är billiga.

  Svara
 3. Anders Ahlén

  Selfie-stick….. Eftersom evolutionen inte gett oss tillräckligt långa armar ännu.

  Svara
 4. Ida Aspviken

  Jag kör med en GoPro-kamera, aldrig har det väl varit så enkelt att ta bilder på sig själv (hehe) 😉

  Svara
  • Petra Månström

   Kul! Med GoPro kan man få till riktigt coola vinklar också!!

   Svara
 5. Jennie Paulsén

  Du har rätt, bilderna gör så stor skillnad på bloggar och i sociala medier!
  Om du inte använder din iPhone vad har du då för kamera?
  Tack för inspirerande blogg och härliga bilder!!

  Svara
  • Petra Månström

   Jag har en Nikon D750 som jag använder mycket, samt en liten Canon G7X. Kul att du gillar bloggen!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen