M

3 dejtingråd till krisande medmänniskor

av | nov 21, 2015 | Livet, Personlig utveckling | 5 Kommentarer

Foto: Pexels.com.

Foto: Pexels.com.


Träning är visserligen den röda tråden i den här bloggen, men det är ju bara en av bitarna i jättepusslet Livet. Det är ingen nyhet att jag intresserar mig väldigt mycket för relationer och jag menar att allt hänger ihop: träning, mat, relationer, arbete, vila, personlig utveckling och så vidare. Därför har även ämnet för det här inlägget en plats i den här bloggen.
För några månader sedan medverkade jag i två avsnitt av Dejtingpodden, en podcast från nätdejtingsajten Happy Pancake. Med anledning av min medverkan där har jag fått en del mejl med frågor och funderingar kring just det här med nätdejting. De flesta frågorna kommer från tjejer i den där känsliga åldern 35+ när det känns som att ”alla andra” har träffat någon, skaffat ett eller flera barn och man känner sig som den enda singeln i världen. Man dejtar och dejtar, försöker och försöker – men utan resultat. Eller, det enda resultatet är möjligen att man blir mer och mer desperat. För den där eländiga biologiska klockan, den fortsätter ju att ticka på och detta faktum är ju något som även ens omgivning sällan är sen att påpeka. SUCK!
LÄS OCKSÅ: Snälla, sluta barnhetsa kvinnor!
Jag gör verkligen inga anspråk på att vara någon slags dejtingexpert. Är ödmjuk inför det faktum att man aldrig kan ta någon för given, att en relation måste vårdas och att saker och ting när som helst kan ställas på sin spets. Därför försöker jag ta en dag i taget och känna tacksamhet över det jag har just i detta nu. Men precis som jag också berättar i poddavsnitten så har jag nätdejtat en hel del och har en del reflektioner som jag gärna delar med mig av. Kanske kan de hjälpa någon, vem vet. Här kommer alltså några nätdejtingtips från mig:

 • Acceptera den där klockan – och glöm den sedan. Att vi kvinnor är fertila en begränsad del av livet är ett faktum som inte går att förändra. Visst, vi kan till exempel låta frysa ner ägg för att öka chanserna att bli gravida när vi väl träffar någon, men tidsfaktorn kan man ändå inte räkna bort. Det bästa är alltså att helt enkelt bestämma sig för att strunta i den där klockan. När jag krisade som mest bestämde jag mig för att betrakta den biologiska klockan som en besvärlig chef. Man kunde inte bli av med människan men däremot kunde man skapa en strategi att förhålla sig till vederbörande på. Nämligen: man har möten då och då men däremellan sköter var och en sitt med minsta möjliga inblandning. Det tankesättet funkade riktigt bra för mig, för då kunde jag släppa tankarna på ”den tickande klockan”. En annan bra grej som hjälpte mig att distansera mig till krisandet kring klockan var något som Lisa Miskovsky sa till mig när jag intervjuade henne förra året. Nämligen att barn är en gåva, men man kan få barn på olika sätt. Man kan också bli en mycket viktigt person för ett annat barn på andra sätt än att bli förälder. Man kan bli kontaktperson, fadder eller liknande – det finns många barn därute som behöver kloka vuxna. Just det fick mig att slappna av och känna att nej, jag behöver inte ha en kärnfamilj för att må bra.
 • Skapa ditt eget drömliv. Många går omkring och förväntar sig att en ny partner ska förverkliga dem och få dem att bli levande. Men det funkar inte så. Du måste själv skapa förutsättningarna för ditt drömliv – gör det nu på en gång utan att sitta och vänta på att någon annan ska göra det åt dig. Njut av din frihet, boka in roliga resor, spring lopp på exotiska platser eller ta dig an volontärjobb eller liknande. Tänk att nu har du chansen att göra precis det du vill och det som får just dig att må som allra bäst. Och det bästa med detta är att när man mår som allra bäst är man också sitt allra bästa jag. Det vill säga: man strålar och blir extra attraktiv, till exempel för en potentiell partner…
 • Se dejting som en kul grej. Att inför och under varje dejt tänka att ”Undrar om hon/han är mitt livs kärlek, hur ser våra namn ut bredvid varandra på brevlådan och undrar om hon/han vill ha barn” är att skjuta sig själv i foten. Du kommer att utstråla desperation och långtifrån det attraktiva jag som ju faktiskt är du. Släpp de där tankarna, dejta gärna flera samtidigt (om du klarar av det) och gör roliga saker. Skippa krystade fikadejter där man sitter och stirrar varandra i ögonen, gör istället något kul. En av mina bästa dejter ägde rum på Gröna Lund, en annan (lite billigare) dejt bestod av kanelbullefika i Rålis en januarikväll i snöblask. Oväntat och kul, så låt kreativiteten flöda!

LÄS OCKSÅ: Frågan ingen kvinna i fertil ålder vill ha
Stort lycka till med dejtingen och kom ihåg att man faktiskt kan träffa kärleken utanför nätet. Verkliga livet är underskattat, lyfter man blicken från mobilens display kan man få vara med om oväntade saker… En riktigt fin lördag önskar jag dig och vill du lyssna på Dejtingpoddavsnitten med mig hittar du dem här och här.
 

Taggar

5 Kommentarer

 1. Kjell.Nilsson

  Vet ej vad du träffade din pojkvän men jag använder ej instagram undantaget de bilder man kan se via bloggen.
  Den sv/vita med 497 gilla är grym..lämna in på odenlabb,arkivpapper köp ram in pang upp på väggen !
  Spara bra bilder på USB-minne ej på datorn(utifall den går sönder).

  Svara
  • Petra Månström

   Hear hear!

   Svara
 2. Marie

  Kanske något du och pojkvännen vill hålla privat men blir såklart mycket nyfiken på hur ni träffades. ☺

  Svara
 3. Träningsblogga-Ida

  Älskar andra punkten. Det pysslar jag med nuförtiden! 🙂

  Svara
  • Petra Månström

   Härligt!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen