M

3 bra intervallpass att springa på bana

av | jun 14, 2017 | Blogginlägg | 4 Kommentarer

Sommaren är här och åtminstone jag tycker att den här tiden på året är som gjord för härligt jobbiga intervallpass på bana. Här kommer tre pass som är riktigt roliga – och effektiva såklart!
1. 20 x 200 m något snabbare än tävlingsfart på 5 km
20-30 sekunders ståvila mellan varje intervall, 2 minuters setvila efter de tio första
Om du siktar på 5 km så är det här ett extra bra pass, men oavsett vad du eventuellt har för mål så får du här totalt fyra kilometers löpning i det vi kallar ”överfart”. Med överfart menas klart snabbare än din normala distansfart. Det fina med det här passet är att det ger god effekt utan att du tar ut dig maximalt. Det är inte meningen att du ska ligga utmattad på marken efteråt, utan du ska kunna jogga ner med en bra känsla av att du har gjort något riktigt bra. Inled och avsluta passet med 1-2 kilometer lätt jogg.
2. (10-15) x 400 m något snabbare än tävlingsfart på 10 km
30 sekunders ståvila mellan varje intervall, 2 minuters setvila efter de 5-7 första
Det här är ett intervallpass för dig som vill lyckas på milen! 400 meter är mentalt relativt lätt att klara, men vilan är tillräckligt kort för att du inte riktigt ska återhämta dig mellan varje varv utan en trötthet kommer sakta att smyga sig på. Inte heller här ska du bli helt utmattad efteråt och kolla noga så att du inte springer de första varven för snabbt. Inled och avsluta passet med 1-2 kilometer lätt jogg.
intervallpass
3. (6-8) x 800 m i tänkt tävlingsfart på 5 km
90 sekunders ståvila mellan varje intervall, 3 minuters setvila efter de 3-4 första
Ett jobbigt men riktigt effektivt pass för dig som vill klara av att hålla en högre fart under längre tid. Håll i hatten lite under de första intervallerna och lägg upp det hela så att den sista intervallen är den snabbaste. Siktar du på distanser som 5 km och 10 km är det här passet extra effektivt, men även halvmaralöpare mår bra av en sådan här genomkörare då och då. Och alla andra också, såklart 😉 Inled och avsluta passet med 1-2 kilometer lätt jogg.
Stort lycka till och ha kul! Har du egna favoritpass på bana? Tipsa gärna! Och du vet väl att allmänheten har rätt att springa på alla kommunala banor i Sverige, såvida banan inte är bokad (det kan man kolla upp på kommunens hemsida!)
(Foto bilderna ovan: Jonas Hansen)

Taggar

4 Kommentarer

 1. Trail & Inspiration

  Låter som tre bra pass!
  Personligen gillar jag 800-ingar, för att de är liiite lättare mentalt, jämfört med tusingar. 🙂

  Svara
  • Petra Månström

   Håller med! Två varv är enklare mentalt än två och ett halvt 🙂

   Svara
 2. Staffan

  Personligen så hatar jag 800m eftersom huvudet tror att det är kort intervall men benen inser att det nästan är en tusing och de går ofta för fort 🙂
  En favorit för mig är den fallande stegen 2-3×1600-1200-800-400m vilket då såklart blir 4-3-2-1 varv i två eller tre serier. En minut gåvila mellan, två minuters gående serievila. Börja t ex i halvmarafart och så lite snabbare, t ex 5 SEK/km för varje sträcka.

  Svara
 3. Kjell.Nilsson

  Har testat allt 1-2 ej kört så mycket intervaller men oftar sedan i höst med RUNDAY finns ett kul pass
  parintervall en springer en vilar och sedan byte lätt och roligt kanske 15,30,45,60 60,45,30.15 sek eller vad som passar
  man vilar när träningskompis kör sin intervall

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen