kroppsnojor

Att befinna sig i ett omklädningsrum på ett gym så här års är detsamma som att tvingas överhöra mängder av kroppsnojor. Det är för små bröst, för stora bröst, för stora lår, för tunna lår, för icke-platt mage. Och så vidare…

Det finns många fördelar med löpning. Frisk luft, enkelheten och effektiviteten, för att nämna några. Men det finns en annan fördel som jag uppskattar väldigt mycket: att jag efter passet slipper stå i ett omklädningsrum och lyssna på andras kroppsnojor. Det är SÅ fantastiskt skönt att bara få hoppa in i sin egen dusch, skölja bort svetten och njuta.

Har ju själv varit där, så jag förstår absolut varför folk gärna pekar ut vad man är missnöjd med på sin kropp. Men egentligen – varför? Självklart är det enklare att slippa översköljas av skönhetsideal om man lever under en sten på någon avlägsen plats. Men de flesta av oss har miljontals perfekta bikinikroppar bara en knapptryckning bort. Det är ursvårt att värja sig.

Jag har några saker jag skulle vilja få sagda innan jag avrundar det här inlägget. För det första så är nästan alla bilder av perfekta kroppar du ser retuscherade. Man har slätat till, krympt ihop, bullat upp och fluffat till. Du skulle bara veta vad man kan göra med Photoshop… I andra änden sitter den stackars ovetande mottagaren som tror att folk faktiskt ser ut så där, hela tiden. Vilket alltså inte är sant.

Magrutor är ett hett kapitel så här års. Jag vet folk som inte tränar alls, röker som borstbindare och ändå har synliga magrutor. Vad vill jag säga med det? Jo, gener och ljussättning spelar stor roll för hur framträdande en människas magrutor är. De säger inte ett skvatt om hur hälsosam du är eller hur vältränad du är, för den delen.

Många kvinnor ”deffar” för att få ner sin fettprocent och få fram synliga magrutor, vilket i värsta fall kan leda till mensbortfall. Alla kvinnor har nämligen olika lätt att få synliga magrutor. Alltså kan det vara rentav hälsofarligt för många av oss att försöka tvinga fram rutorna.

Till sist: våra dagar ovanför jord är begränsade. Jag fattar såklart att många strävar efter perfektion, men varför inte ta en stund och fundera över VARFÖR. På vilket sätt kommer en fastare kropp göra dig lycklig? Dieter har dessutom den jobbiga bieffekten att den ofta utlöser latenta ätstörningar och annat elände. Det är en skön känsla när man bara bestämmer sig för att man duger.

DU duger. JAG duger. VI ALLA duger. Kan vi inte bara skippa alla kroppsnojor och njuta av livet? Solen skiner därute just nu, nu drar vi ut och njuter! Kram!

(Foto bilden ovan: Jonas Hansen)

Share: