Ni som har följt mig ett tag vet ju att jag är allergisk mot dieter och bantning. Extra komiskt därför att jag häromdagen fick ett mejl med frågan om jag ville bli ambassadör för ett bantningspulver (!!!)

Svarade med vändande mejl att tack, men nej tack, bantning är inget jag vare sig rekommenderar eller kan stå för. Och när jag ser ”hälsovarianter” på favoritbakverk som kanelbullar, semlor och chokladbollar blir jag lite matt. NEJ, jag vill inte ha ”kanelbullar” med kvarg, stevia och proteinpulver! Kalla det inte ens kanelbullar! För mig innebär det att man skuldbelägger dem som blir sugna på att äta en vanlig, hederlig kanelbulle bakad på smör och socker.

LÄS OCKSÅ: ”Ska du verkligen äta så där mycket?”

För mig är det där inte ens kanelbullar utan kvargbullar med stevia och proteinpulver. Kalla saker för vad de är! Det är fascinerande hur vi plötsligt lyfter fram vad saker INTE innehåller. De är fria från socker, fett, gluten, laktos och jag vet inte vad. Frågan är vad dessa ”livsmedel” innehåller? Inte är det matglädje och kärlek i alla fall. Snarare osar de späkning och skuld. Nej tack, säger jag. Jag tar hellre en rejäl kanelbulle än tio låtsaskanelbullar.

LÄS OCKSÅ: Sunda ideal kan också skapa ångest

Sedan får folk förstås göra precis som de vill, det är självklart. Missförstå inte den här texten i att jag kritiserar människor som går på någon form av diet eller som gillar proteinkvargkanelbullar och liknande. Det gör jag inte alls, men däremot så skulle JAG inte vilja leva så. Förmodligen för att jag har ett förflutet som ätstörd och för att jag vet att förbud och ”låtsasvarianter” av kanelbullar och annat får mig att tänka på skuld och skam förknippat med mat.

LÄS OCKSÅ: Vad är kroppshets för dig?

Ber om ursäkt ifall jag raljerade i ovanstående, men jag var tvungen att få ur mig detta. Och om jag trampade på någons ömma (proteinkvarg)tå så ber jag om ursäkt. Nu blir det krämbulle till kaffet!

kanelbulle

Dela: