M

Bevare mig väl för proteinkvargkanelbullar!!!

av | apr 20, 2016 | Blogginlägg | 13 Kommentarer

Ni som har följt mig ett tag vet ju att jag är allergisk mot dieter och bantning. Extra komiskt därför att jag häromdagen fick ett mejl med frågan om jag ville bli ambassadör för ett bantningspulver (!!!)

Svarade med vändande mejl att tack, men nej tack, bantning är inget jag vare sig rekommenderar eller kan stå för. Och när jag ser ”hälsovarianter” på favoritbakverk som kanelbullar, semlor och chokladbollar blir jag lite matt. NEJ, jag vill inte ha ”kanelbullar” med kvarg, stevia och proteinpulver! Kalla det inte ens kanelbullar! För mig innebär det att man skuldbelägger dem som blir sugna på att äta en vanlig, hederlig kanelbulle bakad på smör och socker.

LÄS OCKSÅ: ”Ska du verkligen äta så där mycket?”

För mig är det där inte ens kanelbullar utan kvargbullar med stevia och proteinpulver. Kalla saker för vad de är! Det är fascinerande hur vi plötsligt lyfter fram vad saker INTE innehåller. De är fria från socker, fett, gluten, laktos och jag vet inte vad. Frågan är vad dessa ”livsmedel” innehåller? Inte är det matglädje och kärlek i alla fall. Snarare osar de späkning och skuld. Nej tack, säger jag. Jag tar hellre en rejäl kanelbulle än tio låtsaskanelbullar.

LÄS OCKSÅ: Sunda ideal kan också skapa ångest

Sedan får folk förstås göra precis som de vill, det är självklart. Missförstå inte den här texten i att jag kritiserar människor som går på någon form av diet eller som gillar proteinkvargkanelbullar och liknande. Det gör jag inte alls, men däremot så skulle JAG inte vilja leva så. Förmodligen för att jag har ett förflutet som ätstörd och för att jag vet att förbud och ”låtsasvarianter” av kanelbullar och annat får mig att tänka på skuld och skam förknippat med mat.

LÄS OCKSÅ: Vad är kroppshets för dig?

Ber om ursäkt ifall jag raljerade i ovanstående, men jag var tvungen att få ur mig detta. Och om jag trampade på någons ömma (proteinkvarg)tå så ber jag om ursäkt. Nu blir det krämbulle till kaffet!

kanelbulle

Taggar

13 Kommentarer

 1. Ewa

  Det är enkelt att säga Jag håller ingen diet, när man är naturligt smal. Jag har kämpat i åratal för att ha den slanka kropp jag har idag. Jag är liten i växten, vilket gör att man lättare ser rund ut utan att vara det. Jag började löpträna, löpartjejer har inte breda höfter. Jag håller bmi 15 idag och ser inte mager ut utan vältränad, bmi säger inte allt. Vad jag vill säga, varför kvargbullar, den enklaste är att skippa och mjöl, sötsuget försvinner om man inte underhåller det.

  Svara
 2. Bex

  Hejsan! Håller egentligen med om att det är lite töntigt när allt, och då menar jag verkligen allt, ska ”nyttigfieras”, men då jag själv inte äter ägg och dessutom inte tål laktos tycker jag att det är superbra att det har blivit så mycket bättre utskrivet vad olika bakverk innehåller. Även om orsaken bakom detta i många fall är för att det är ”dåligt” med smör, men för mig är det ju jättebra att de säger att det inte är smör i för då kan jag äta (nu utgår jag från att det ersattes med annat mjölkfritt alternativ).
  Dock förstår jag inte riktigt varför du blir så himla irriterad, du kan ju fortfarande välja de vanliga bullarna? Tycker det i grunden är bra att öppna upp för att fler ska kunna fika, både de som av olika skäl inte äter vissa livsmedel (allergier t.ex.) och de som kanske inte riktigt gillar när saker är sockersött, men ändå vill ha sig en bulle. För det måste ju ändå vara roligare att fika med sin ”fitnesskompis” om denne också fikar (även om det är en kvargbulle), än om man själv äter bulle och personen i fråga äter ett äpple?
  Hoppas du inte tar illa upp, ville mest bara få fram vad jag tycker i frågan 🙂

  Svara
  • Martina

   Fast jag skulle nog tycka det va lika jobbigt… Å få lite dåligtsamvete vilket som ☺️

   Svara
 3. Helene

  Kan ju vara lätt att säga om man inte har 20 kg övervikt, tur att det finns alternativ för alla.

  Svara
 4. Annika

  Håller med Petra!
  Fint att det finns alternativ, absolut, men jag vill inte skämmas om jag trycker en hederlig chokladboll för att jag inte anser rawfood-bollar vara gott.

  Svara
 5. Karin

  1000 tack för att det finns fler än mig som har denna, i mina ögon SUNDA, inställning till mat och dess innehåll. Mat och godsaker äter man för att njuta av det i lagom mängd, inte för att inbilla sig att nån låtsasvariant plötsligt är nyttig och att det skulle innebära att man kan äta hur mycket som helst. Jag får mjäll av alla dessa så kallade nyttighetsvarianter och dieter som bara sabbar en god sund inställning.
  KRAM!

  Svara
 6. Helene

  Var och en äter det den vill men man behöver inte ha åsikter om.andras val.

  Svara
  • Petra Månström

   Självklart! Folk får äta precis som de vill, här på bloggen tar jag mig dock friheten att tycka till om saker och skriva om hur jag själv äter – just för att det är en blogg och ett slags ”klotterplank” för mig 🙂 Allt gott!

   Svara
 7. K

  No offense men går det inte runt lite nu? Detta skrev du ju i samband med semlorna och det här med att flytta på sig i löparspåret har också återkommit. Beträffande kanelbullarna är det för mig helt otroligt härligt att det finns alternativ för en kanelbulle med 400 kcal är liksom inte möjligt för mig. Då spräcker jag min budget och går inte ner i vikt som jag så väl behöver. Alla har olika kroppskonstitutioner och behöver anpassa sitt intag efter det.

  Svara
  • Petra Månström

   Och träningstidningar har återkommande tester av löparskor och sport-bh:ar osv. Allt går att lyfta fram på nytt, i nya vinklar. Förr skrev jag om semlor, nu om kanelbullar. Och gällande se upp i spåret-grejen så hade jag olika utgångspunkter där också. Upprepningen är inlärningens moder, glöm inte det. Ha en fin dag!

   Svara
 8. hanna

  Vilket statement! Känner en stark kärlek till dig nu, för jag har också sjukt mycket dåliga vibbar när det gäller bantning och dieter!

  Tycker inte att du behöver be om ursäkt. Du är en klok människa med massor av sunda åsikter! Förhoppningsvis kan folk se skillnad mellan personliga val för att försöka uppnå bättre hälsa/följa en norm, och generell kritik mot hur olika människor profiterar på andras vilja att göra just detta.

  Svara
 9. Barbro

  Inte konstigt ungdomar får ätstörningar i det samhälle vi lever. Kvargbullar??
  Rör på er (för mycket stillasittande vid dator/Iphone! i dessa tider) och ät en
  god kanelbulle istället. Njut!!

  Svara
  • Petra Månström

   Håller helt med dig, Barbro!!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen