M

Så blir du en löpare –6 vinnande knep!

av | apr 19, 2016 | Blogginlägg | 2 Kommentarer

maraton
Nyligen damp följande mejl ner i min inkorg:
Hej!
Läser din blogg då och då, följer dig på Insta och så vidare och läser om att du hatade löpning men är en sådan löpare nu. Åh,vad jag vill bli som du, alltså genomgå en sådan förvandling!! Jag har ofta konstaterat att löpning är den enda motionsform som skulle kunna funka för mig och när jag var ung (läs 20 år sedan!) hade jag perioder när jag hade god kondition och sprang 1 mil varannan dag utan problem.
Men nu är det heeeelt hopplöst att komma igång! Jag gör mina försök och det varar två veckor kanske. Hur gör man när man jobbar mycket, ofta övertid (och ja, jag vet att det är då man verkligen skulle behöva det), men jag är så trött och då blev det inte av… Jag drömmer om att bli den där löparen, men det är så långt från min verklighet. Hur gör man för att komma igång och hålla ut???
Mvh Marie
Okej, jag ska försöka komma med lite tips. Jag kör dem i punktform, så här kommer det: 6 vinnande knep för att bli en löpare!
LÄS OCKSÅ: Det är inte bredden på rumpan som avgör!
1. Bestäm dig för att ge det en chans
Sätt dig ner och skriv ett avtal med dig själv. Du ska ge löpningen tre månader av ditt liv. Det behöver inte vara några långa rundor och de kan innehålla partier av gång, men det viktigaste är att du TAR DIG UT. Två-tre gånger i veckan i tre månaders tid kan vara ett riktmärke. Skriv ner på ett papper, signera och bestäm en belöning som du kommer att få först när du fullföljt avtalet. Det kan vara en träningsresa, nya träningskläder, några pass med löpcoach eller vad du nu hittar på – det ska bara vara något som du går igång på och blir motiverad av!
2. Skaffa rätt grejor från början
Nej, ingen blir en regelbunden löpare av att springa i tennisskor, sneakers eller Converse. Och ingen kommer att hitta träningsglädjen iklädd tunga bomullskläder som kyler när du blir svettig. Gör rätt från början och investera i ett par bra löparskor som du provar ut i butik med kunnig personal som kan analysera ditt löpsteg. Numera finns det också ett stort utbud av riktigt bra funktionskläder hos klädkedjorna (H&M, Lindex, Kappahl, Gina Tricot, Stadium, Cubus etc) så där finns heller inga ursäkter. Visst kostar ett par bra löparskor en del, men se det som en morot som tvingar dig att ge dig ut för att ”tjäna in” pengarna.
LÄS OCKSÅ: Sluta förminska motionärernas prestationer!
löpare
LÄS OCKSÅ: Måste du träna så mycket då?
3. Sprid ordet
Att hålla på och smygspringa utan att tala om det för någon annan gör det lättare att banga ett pass. Gör tvärtom och gå ut ordentligt med din satsning. Starta en blogg, skriv på Facebook, instagramma och twittra. Låt hela världen veta vad du pysslar med så blir det svårare att lägga ner ditt försök att bli en löpare.
4. Strunta i vad ”alla andra” gör
Ja, det är jobbigt att vara nybörjare. Jag har också varit det och det var segt, motigt och knäckande att bli omsprungen av typ alla. Men man måste helt enkelt bita ihop och strunta i alla andra. Du kommer alltid att bli omsprungen, oavsett vilken nivå du befinner dig på och det bästa du kan göra är därför att ignorera andra löpare om du blir stressad av dem. Vi är alla unika och har våra olika förutsättningar, somliga tycks vara födda till löpare och har extremt lätt för sig medan andra måste slita mer. Så är det tyvärr. Men de goda nyheterna är att som motionär kan du göra precis som du vill, du kan bara springa sköna distanspass om du vill – bara för att ”alla andra” tycks springa intervaller behöver inte du göra det. DU bestämmer själv!
LÄS OCKSÅ: ”Lägg ner barnpratet, det här är väl en löparblogg?”
5. Bara GÖR. Tänk INTE.
Ja, det ÄR segt att ta sig ut. Jag brukar till exempel sitta och förhandla med mig själv på lördagsmorgnarna och känner ofta ett starkt sug att bara sitta kvar framför Nyhetsmorgon och skippa det planerade långpasset. Men de där tankarna försöker jag skaka av mig och istället tänker jag på hur skönt det kommer att bli när jag är uppvärmd och passet är igång. För att inte tala om att komma hem igen, riva av sig alla kläder och bara ställa sig i en varm dusch. Och sedan äta gott efteråt!
6. Sätt upp ett mål
Det behöver inte vara ett lopp, det kan lika gärna vara en resa eller att klara en viss distans. Huvudsaken är att du har ett tydligt mål med din träning som gör att du blir extra motiverad att komma iväg på dina pass. Skriv upp målet på ett papper och outa det gärna även i sociala medier och/eller i din bekantskapskrets.
TILL SIST: Stort lycka till! Det kommer att gå, bara du har bestämt dig för det.

Taggar

2 Kommentarer

 1. Hanna

  Bra konkreta tips som är lätta att till sig!

  Svara
  • Petra Månström

   Kul att du gillade tipsen!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kategorier

Arkiv

Sök

Om Petra

Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!

Maratonpodden

Senaste inläggen